Ми маємо зробити німецьку демократію захищеною

23

Федеральний президент віддає шану опору «Білої троянди» проти нацистського режиму. І він ясно дає зрозуміти: у нашій демократії немає права на опір, як це було проти диктатури.

 

Штайнмайєр: Ми маємо зробити німецьку демократію захищеною

Федеральний президент Франк-Вальтер Штайнмайєр закликав німецьку демократію бути спроможною захистити себе від нових загроз ззовні і атак, що посилюються, зсередини. У зв’язку з війною в Україні для цього потрібний «добре оснащений і готовий до оборони бундесвер», сказав він у Мюнхені, виступаючи з лекцією в Університеті Людвіга Максиміліана.

Також необхідні «віддані громадяни, які морально чисті та тверді у своїх політичних судженнях, які відстоюють нашу країну, демократію».

Лекція пам’яті Білої троянди

У своїй лекції, присвяченій пам’яті Білої троянди, Штайнмаєр віддав належне опору цього угрупування націонал-соціалістичному режиму. «Світ, свобода, гідність кожної людини та відповідальність кожної особи – цими цінностями керувалася «Біла троянда». Сьогодні вони є основою нашої ліберальної демократії.

Переважно студентська група навколо Ганса та Софі Шолль використовувала листівки із закликами до опору нацистській диктатурі та припинення Другої світової війни. На початку 1943 року вони були зненацька захоплені під час поширення листівок в університеті та заарештовані. 22 лютого нацисти стратили двох братів та їхнього друга Крістофа Пробста.

Штайнмайєр сказав, що 80 років тому «Біла троянда» чинила опір режиму терору, який використав усі мислимі жорстокості проти своїх супротивників. На їхню думку, цей злочинний режим не мав права на послух. “З цим потрібно було боротися”.

Таке ставлення об’єднало чоловіків і жінок німецького опору, хоч би якими різними були їх мотиви, сказав Штайнмайєр. Усі вони боролися із законністю своїх дій, сказав він. «Зрештою, всі вони дійшли єдиної думки: Ті, хто не діяв, хто мовчав, зазнавали насильства як принципу, несправедливості як норми, геноциду, скоєного Німеччиною. Той, хто не діяв і мовчав, обов’язково був винен у співучасті». Тому, за його словами, опір не лише дозволений, а й необхідний. «Диктатура мала бути повалена».

Читайте також:  Чи стане Німеччина тепер учасником війни?

Штайнмаєр: Свободи сьогодні – конституційна реальність

На цьому історичному тлі, сказав він, дратує, коли сьогодні в політичних дебатах іноді легковажно говорять про «опір». «Ніщо не виправдовує прирівнювання протесту в демократичній державі до опору до диктатури», – попередив Штайнмайєр. Сьогодні Основний закон гарантує гідність кожної людини, а також свободу думок, зборів та друку. Ці свободи є конституційною дійсністю. Конституційний суд стежить дотримання цих свобод.

«У нашій демократії опозиція можлива не лише у явному вигляді. Це необхідно», – наголосив Штайнмаєр. Критика, демонстрації та протести є частиною сутності демократії. «Також і особливо меншинами; також засобами, що критикують більшість, які турбують їх, якими вони, можливо, також діють їм на нерви». Однак у нашій демократії право на опір існує лише в тому випадку, якщо воно має бути скасовано.

Виступаючи з лекцією пам’яті Білої троянди, Штайнмаєр продовжив традицію деяких своїх попередників. У 2013 році промову сказав Йоахім Гаук, у 2003 році – Йоханнес Рау, а в 1993 році – Ріхард фон Вайцзеккер.

Читайте також:

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я