Чому в Німеччині 16 федеральних земель

8

Політичний принцип федералізму застосовується у Німеччині. Але що саме це означає?

Чому у Німеччині насправді є саме 16 федеральних земель? Федеративна Республіка Німеччина існує з 1949 року.

З початку вона складалася з окремих федеральних земель. З моменту возз'єднання у 1990 році їх стало 16.

Федералізм: чому у Німеччині 16 федеральних земель

Спочатку Німеччина складалася з 9 федеральних земель: Баден-Вюртемберг, Баварія, Бремен, Гамбург, Гессен, Нижня Саксонія, Північний Рейн-Вестфалія, Рейнланд-Пфальц та Шлезвіг-Гольштейн. Сюди також входив Західний Берлін у Федеративній Республіці.

В 1957 до нього приєдналася Саар, а в 1990 – НДР з землями Бранденбург, Мекленбург-Передня Померанія, Саксонія, Саксонія-Анхальт і Тюрінгія, а також Східний Берлін.

У Німеччині 16 федеральних земель.  Фото: David Liuzzo and Voland77, CC BY 3.0 / Wikimedia Commons

У основі поділу штату на федеративні держави лежить принцип федералізму. Слово походить від латинського терміна, що означає “федерація” або “союз”.

При федералізм федеральний уряд та уряди окремих штатів ділять завдання між собою. Цей політичний порядок також закріплено у статті 20 Основного закону.

Федеральні землі Німеччини: яке відношення федералізм має до поділу

Причина, через яку Федеративна Республіка зробила вибір на користь федералізму та поділу на федеративні держави, також має історичні причини. Окрім іншого, свою роль відіграє епоха націонал-соціалістів. Там кілька політиків мали величезну владу і використовували її найжахливішим чином.

З заснуванням Федеративної Республіки та запровадженням федеральних земель уряд на чолі з канцлером Конрадом Аденауером хотів запобігти повторенню цього.

Кожна земля має свій уряд штату та свого прем'єр-міністра. Влада у штаті розділена між федеральним урядом та урядом штату, які можуть контролювати себе.

У той самий час землі можуть приймати індивідуальні рішення, які краще адаптувати кожному окремому федеральному штату.

Це, у свою чергу, іноді означає, що громадяни та споживачі повинні дотримуватися різних правил і положень залежно від країни. Нещодавно гендерний підхід був офіційно заборонений лише у Баварії.

Читайте також:  Хартман за реформу системи вирівнювання податків

Безліч урядів з різними ідеями та рішеннями також можуть ускладнити прийняття рішень у сфері федеральної політики.

Однак Німеччина була поділена на декілька територій не лише з 1949 року: попередники нинішніх федеральних земель вже були засновані в окупованих зонах Радянського Союзу, США, Франції та Великобританії.

За майже 75-річну історію Федеративної Республіки Німеччина кількість федеральних земель поступово збільшувалася з 1949 по 2024 рік у зв'язку з приєднанням Саара та возз'єднанням Східної та Західної Німеччини.

Завдяки цьому та політичному принципу федералізму у Німеччині тепер і налічується 16 федеральних земель.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я