Бербок у Колумбії: Мирний процес та енергія

14

Німеччина розглядає Колумбію як важливого партнера на американському континенті. Саме тому вона хоче зміцнити уряд президента Петра.

 

Бербок у Колумбії: Мирний процес та енергія

Бербок у Колумбії: Міністр закордонних справ сьогодні продовжує свою шестиденну поїздку Латинською Америкою до Колумбії. У Калі, третьому за величиною місті країни з населенням 2,5 мільйона людей, «зелений» політик хоче поговорити з віце-президентом Колумбії Франсією Маркес. Переговори Бербок будуть присвячені мирному процесу в країні, а також питанням клімату, енергетики, сировини та прав жінок.

Міністр праці Хубертус Хайль (СДПН), який супроводжував Бербок у її поїздці до Бразилії з неділі, повертається до Німеччини з бразильського міста Белен.

Виробництво, використання та експорт зеленого водню

Колумбійський уряд президента Густаво Петро прагне подальшого розвитку відновлюваних джерел енергії. Федеральний уряд Німеччини наголошує на зміцненні співпраці з цією країною. Петро перебуває при владі з серпня 2022 року. Його передвиборчі обіцянки включали припинення видачі нових ліцензій на видобуток вугілля та нафти, а також на видобуток нафти на шельфі. Колумбія зацікавлена ​​у виробництві, використанні та експорті зеленого водню – тут також можлива співпраця. Традиційно Колумбія вважається близьким партнером Німеччини у сфері захисту клімату.

Колумбія – четверта за величиною країна у Південній Америці, де проживає близько 50 мільйонів людей. 41-річна Маркес – перша чорношкіра жінка-віце-президент цієї американської країни. Правозахисниця та еколог боролася з незаконними золотошукачами в регіоні Каука, який особливо постраждав від насильства, і кілька разів наражався на погрози. У 2018 році за свої зусилля вона здобула престижну премію Голдмана.

52 роки громадянської війни та мирний процес

Колумбія пережила 52 роки громадянської війни між лівими повстанцями, правими воєнізованими формуваннями та військовими. 220 000 людей загинули, мільйони було переміщено. Хоча ситуація з безпекою покращилася після укладання у 2016 році мирної угоди між урядом та найбільшим повстанським угрупуванням Farc. Однак деякі райони країни, як і раніше, контролюються незаконними угрупованнями.

Читайте також:  Яким стало послання короля Чарльза народу України на річницю вторгнення

Оскільки реінтеграція у громадянське життя часто не вдається, багато колишніх бійців знову приєднуються до злочинних угруповань. Крім того, значно зросло насильство щодо громадських активістів, корінних народів та захисників довкілля. Президент Густаво Петро тепер хоче досягти «повного світу». Тим не менш, постійно відбуваються бої, оскільки збройні угруповання не дотримуються режиму припинення вогню.

Третій раунд мирних переговорів завершується

Третій раунд мирних переговорів між урядом Колумбії та лівою партизанською організацією ELN мав завершитися сьогодні у Гавані. Президент Петро хотів вирушити до кубинської столиці для підбиття підсумків. Очікувалося, що учасники переговорів оголосять про припинення вогню.

Після чотирирічної перерви представники уряду та Армії національного визволення (ELN) відновили мирні переговори наприкінці 2022 року. Попередній уряд консервативного президента Івана Дуке перервав мирні переговори з ELN у 2019 році після того, як це угруповання влаштувало вибух у поліцейській академії в Боготі, внаслідок якого загинули 22 особи. Петро, ​​колишній партизан із угрупування М-19, після приходу до влади у серпні 2022 року знову ініціював мирний процес.

Марксистсько-ленінська АНО налічує близько 5000 бійців. Спочатку організація була орієнтована на кубинську модель соціалізму, пізніше до неї приєдналися багато священнослужителів, які під впливом теології визволення. Організація здійснює напади та захоплює заручників в основному у східній частині Колумбії.

Панельна дискусія щодо феміністського мирного процесу

Увечері (за місцевим часом) Бербок хотіла відвідати німецько-колумбійський інститут світу Capaz та взяти участь у панельній дискусії про феміністську політику миру та мирний процес у країні. На церемонії вручення нагороди німецько-латиноамерикансько-карибської жіночої мережі «Unidas» (німецькою «Об’єднаною») віце-президенту Маркес, Бербок хотіла вимовити хвалебну промову. «Юнідас» було запущено у 2019 році. Вона є частиною Ініціативи Латинської Америки і Карибського басейну Федерального міністерства закордонних справ, патроном якої є Бербок.

Читайте також:  Хартман за реформу системи вирівнювання податків

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я