Проста перевірка, яку можна зробити самому, передбачить ризик “тихого вбивці”

42

Профілактика завжди краще, ніж лікування, це також стосується прогнозування ризику інсульту до того, як нещасний випадок вже стався. Щорічно у Латвії понад 10 000 людей переносять інсульт.

Інсульт — локальне порушення кровообігу в одному або кількох судинах головного мозку, що спричиняє раптове погіршення кровопостачання однієї або кількох областей головного мозку. Внаслідок цього порушуються або втрачаються функції ураженої ділянки мозку. Інсульт може бути ішемічним – пов’язаним із закупоркою кровоносної судини в головному мозку тромбом, або геморагічною – пов’язаною з розривом кровоносної судини та крововиливом у головний мозок.

Британські експерти в галузі охорони здоров’я закликають людей пройти дуже простий тест, щоб з’ясувати ризик розвитку миготливої ​​аритмії, однією з основних причин великого інсульту.

Миготлива аритмія є поширеним порушенням серцевого ритму, від якого страждають мільйони людей. В основному це порушення серцевого ритму (аритмія), що характеризується швидким та нерегулярним скороченням передсердь серця.

Дані Британської асоціації інсульту показують, що фібриляція передсердь пов’язана з кожним п’ятим інсультом. Люди з цією патологією переносять тяжчий інсульт, що часто спричиняють смерть або інвалідність. “Рання діагностика та ефективне лікування миготливої ​​аритмії значно знижує ризик інсульту, тому дуже важливо регулярно перевіряти своє здоров’я”, – каже Джульєт Бауері, член Асоціації інсульту.

“Перевірити частоту серцевих скорочень дуже просто, і дослідження показують, що більшість людей можуть це зробити самостійно. Якщо ви підозрюєте нерегулярний пульс, зверніться до свого терапевта”, – додає Бауері.

Миготлива аритмія часто не має симптомів, і інсульт може статися без попередження. “Не дозволяйте, щоб першою ознакою цієї хвороби став інсульт, який змінив життя. Натомість зверніться до лікаря або, принаймні, спочатку самі перевірте свій пульс. Перевірте, чи він працює плавно, не прискорено або нерівномірно”, — підкреслює Бауери.

Читайте також:  Сама людина не зможе помітити перші симптоми: захворювання очей, які можуть призвести до повної сліпоти

Найчастіші прояви інсульту:

  • раптова слабкість однієї сторони тіла (німа рука та/або нога, також можливі порушення чутливості);
  • порушення мови (хворий може говорити невиразно, не так, як зазвичай, але може і повністю втратити здатність говорити та/або розуміти сказане);
  • асиметрія особи (опущений кут рота, мова відхиляється від середньої лінії, хвора не може повноцінно посміхатися);
  • порушення ковтання;
  • порушення зору (можливо втрата поля зору з одного боку);
  • можливі також раптові (починаються одночасно, як удар по голові), нехарактерні для хворого головний біль, а також порушення свідомості.

Простий тест на інсульт

Іноді ознаки інсульту виражені слабо, наростають поступово і хвора людина навіть стверджує, що “в неї все гаразд”. Ось кілька речей, які треба зробити за підозри на інсульт.

1. Усміхнися! Посмішка показує, чи куточки очей або рота опущені на один бік обличчя.

2. Підніми руки! Піднявши та утримуючи одночасно обидві руки, можна побачити, чи не ослабла одна з них і чи не падає вона вниз.

3. Говори! Тест покаже, чи може людина вимовити чи повторити просту пропозицію.

4. Клич на допомогу! Якщо ви або інша людина не може виконати хоча б одну з цих дій, вам слід негайно викликати швидку медичну допомогу за номером 113.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я