Як навчитися швидко друкувати на клавіатурі: 7 працюючих порад

37

Багато сучасних професій пов'язані з роботою на ПК. Навичка сліпого набору тексту допоможе суттєво заощадити час. Поради підкажуть, як швидко та якісно друкувати на клавіатурі.

Як навчитися швидко друкувати на комп'ютері? Для цього вивчіть схему клавіш та положення рук на клавіатурі, займіть зручну позу, вибирайте ергономічні аксесуари, не підглядайте, вправляйтеся щодня, вивчіть комбінації клавіш.

Вивчіть схему клавіш

Сенс швидкого сліпого друку полягає в тому, що при наборі тексту користувач ПК виконує дії, не дивлячись на клавіатуру. За цей досвід відповідає м'язова пам'ять, а поліпшити його можна тільки регулярними тренуваннями. У Університет Херцинга зазначають, що в середньому люди друкують зі швидкістю 40 слів на хвилину, тоді як швидкість набору тексту в людини, яка опанувала метод сліпого друку, може перевищувати 75 слів на хвилину і більше. Це дозволяє виконувати роботу набагато швидше та з мінімальними помилками.

Почніть навчання з детального знайомства з клавіатурою. Вивчіть розташування алфавітно-цифрової групи та спеціальних функціональних клавіш, кнопок керування курсором та живленням комп'ютера.

Вивчіть положення рук на клавіатурі

Ця навичка стане в нагоді при відпрацюванні набору тексту. Знайдіть на клавіатурі середній рядок, на якому розташований літерний ряд від Ф до Е. Цей рядок називають основним, оскільки на ньому знаходиться вихідна позиція для рук.

Розслабте руки, трохи зігніть пальці. Пальці лівої руки розташуйте над літерами ФИВА, пальці правою над клавішами ОЛДЖ (у розкладці латиницею – ASDF і JKL). На клавішах «А» та «О» є спеціальні виступи, які підкажуть, як правильно розташувати руки. Великі пальці рук розташуйте над кнопкою пробілу. Це стартова позиція, звідки пальці рухатимуться клавіатурою і куди повертатимуться у вихідне положення.

Читайте також:  Рот на замок: 6 заборонених фраз, які притягують хвороби та невдачі
Червоні літери – комбінації, на яких спочатку стоять пальці: NUR.KZ

Вивчіть комбінації клавіш

Веб-сайт про технології TechTarget пояснює, що гарячими називають клавіші або комбінація клавіш на клавіатурі комп'ютера, які при одночасному натисканні виконують завдання (наприклад, запуск програми) швидше, ніж під час використання миші або іншого пристрою введення.

Ось кілька корисних комбінацій:

  • Ctrl+C – копіювання виділеного фрагмента;
  • Ctrl+V – вставка;
  • Ctrl+Z — скасування попередньої дії;
  • Ctrl+Y – повтор;
  • Ctrl+В – виділення тексту жирним шрифтом;
  • Ctrl+I – виділення курсивом;
  • Ctrl+S – збереження.

Гарячі клавіші підтримуються багатьма операційними системами та програмами. Запам'ятайте найпоширеніші комбінації, щоб використовувати їх для швидкого набору тексту.

Займіть зручну позу

Зручність роботи на клавіатурі залежить від правильної постави. Якщо звикли сутулитися та працювати не за робочим столом, варто змінити свої звички. При роботі за комп'ютером правильне становище тіла має бути таким:

  • Ноги стоять рівно на землі, шия та спина рівні.
  • Лікті розташовані під кутом від 90° до 110°.
  • Зап'ястя, м'язи плечей, рук та кистей розслаблені. Не переносіть вагу тіла на руки, щоб не перенапружувати кисті.
  • Верхня частина монітора ПК повинна бути на рівні очей.

Врахуйте та відстань від очей до монітора. Незалежно від діагоналі екрана, цей показник має становити 50-80 см.

Два зображення: дівчина сидить згорбившись перед комп'ютером і дівчина з правильною поставою
Ілюстрація: неправильне та правильне положення тіла під час роботи за комп'ютером: Freepik

Вибирайте ергономічні аксесуари

Клавіатура є головним інструментом для набору тексту. Від її якості залежатиме комфорт та швидкість набору. Клавіатура обов'язково повинна бути зручною, щоб запобігти напруженню зап'ясть, пристрій повинен відповідати розміру та формі рук.

Якщо є можливість вибрати між стандартною та ергономічною клавіатурою, зверніть увагу на останню. Вона розроблена таким чином, щоб мінімізувати напруження рук та зап'ясть під час набору тексту. На відміну від стандартної, ергономічна клавіатура має розділений дизайн: групи клавіш розділені на дві частини під праву та ліву руку та розташовуються на похилих панелях.

Читайте також:  Не варто викидати: рецепти від багатьох хвороб із мандаринової шкірки

Не підглядайте

Сервіс для швидкого набору тексту Ratatype рекомендує не дивитися на кнопки, коли друкуєте. Просто ведіть пальцями по клавіатурі, поки вони не знайдуть позначку початкового ряду (ФИВА та ОЛДЖ).

На освоєння цієї навички піде час, оскільки пальцям необхідно запам'ятати розташування всіх кнопок. Метод сліпого друку спочатку може здатися вкрай незручним, проте згодом процес проходитиме швидше та легше. Спробуйте збільшити швидкість набору лише тоді, коли всі пальці натискатимуть правильні клавіші. Головне не зупинятися та регулярно тренуватися.

Вправляйтеся щодня

Для освоєння методу сліпого друку потрібна регулярна практика. Виділяйте для занять щонайменше 20 хвилин щодня. Під час коротких щоденних тренувань легше утримувати концентрацію. Користування від них буде більше ніж від багатогодинного тренування раз на тиждень.

Використовуйте навчальні онлайн-сервіси, які допомагають тренувати швидкісний набір тексту. Який тренажер використовуватиме, щоб навчитися друкувати? Навчання методу сліпого друку пропонують послуги Ratatype, Stamina, Monkey Type, Sense-Lang. Щоб позмагатися на швидкість введення з іншими людьми, використовуйте тренажери Type Racer або 10 Fast Fingers.

Чоловік набирає текст на ноутбуці
Чоловік набирає текст на ноутбуці: Unsplash/Glenn Carstens-Peters

Запропоновані поради допоможуть покращити навички швидкого набору тексту. Зробіть заняття регулярними, і незабаром зможете набирати текст сліпим способом.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я