Дружба між чоловіком і жінкою: існує чи це пастка

54

Дружбу чоловіків та жінок часто ставлять під сумнів. Але далеко не завжди стосунки між ними переростають в інтимні. Думкою про це діляться психологи Арлін Кунчічм, Марина Бокарова та Тарра Бейтс-Дюфорд.

Чи можуть чоловік і жінка дружити

Чи можлива дружба між чоловіком та жінкою? Повсякденний досвід показує, що неромантична дружба між чоловіками та жінками не лише можлива, а й поширена. Чоловіки та жінки живуть, працюють, навчаються пліч-о-пліч і, як правило, уникають спонтанного сексу. Проте завжди залишається простір для романтики.

Дружба між чоловіками та жінками може виникати по-різному. Часто вона формується, коли люди намагаються зустрічатися та розуміють, що сексуальної сумісності просто немає. В інших випадках чоловік і жінка можуть стати друзями по роботі або потоваришувати на основі спільних інтересів або хобі.

Хлопець та дві дівчини: Freepik

Іноді чоловіки і жінки продовжують дотримуватись правил дружніх стосунків, хоча відчувають один одного почуття. Це може бути продиктовано страхом перед суспільством, почуттям обов'язку. У деяких випадках двоє людей не готові зізнатися самим собі, що закохані. Наприклад, у фільмі «Закохайся в мене, якщо насмілишся» герої з дитинства дружили, кожен створив свою сім'ю, і лише через довгі роки Жульєн (Гійом Кане) та Софі (Маріон Котійяр) освідчилися один одному в коханні.

Проблеми дружби між чоловіком і жінкою перебувають у можливості інтимних відносин, а й у різному ставленні до дружби загалом. Як пояснює фахівець із ментального здоров'я Тарра Бейтс-Дюфорд, чоловіки воліють дружбу, засновану на діяльності, тоді як жінки частіше віддають перевагу ближчим стосункам. Чоловіча дружба випадковіша, а жіноча — більш інтимна та особиста.

Які є цитати про дружбу між чоловіком та жінкою? Більшість відомих людей ставили цю форму відносин під сумнів, вказуючи на її романтичний характер.

Дружба між чоловіком і жінкою – це стосунки або колишніх коханців, або майбутніх. (Джордж Бернард Шоу)

Дружба між чоловіком та жінкою неможлива. Пристрасть, ворожнеча, обожнювання, кохання – тільки не дружба. (Оскар Уайльд)

Дружба між чоловіком і жінкою можлива за певної частки фізичної огиди. (Фрідріх Ніцше)

Дружба виникає випадково, часто через те, що чоловік уже захоплений якоюсь іншою жінкою і прагне говорити про неї. Жінки набагато більше схильні до того, щоб дружити з чоловіками, і охоче і співчутливо вислуховують розповіді про їхні любовні справи. (Агата Крісті)

Існують різні думки про дружбу чоловіка з жінками, але кожен випадок є індивідуальним. Часто він ґрунтується на особистому досвіді людини.

Читайте також:  Які продукти допоможуть нам впоратися із зимовою депресією
Чоловік і жінка торкаються долонями
Чоловік і жінка посміхаються і торкаються долонями: Freepik/wayhomestudio

Чому чоловікам і жінкам дружба з протилежною статтю

У кожної людини є потреба у спілкуванні, соціалізації, контакті з іншими людьми. Дружба допомагає задовольнити цю потребу.

Навіщо чоловікові дружба із жінкою? Дружба може бути потрібна, щоб:

  • отримати підтримку;
  • не почуватися самотнім;
  • обговорити свої проблеми;
  • підвищити самооцінку та запитати пораду;
  • розділити радість та смуток;
  • поговорити, погуляти чи розважитися разом.

Як пише кандидат медичних наук Марина Бокарова, це є основні мотиви дружби. Чоловікам, як і жінкам, потрібна емоційна підтримка, прийняття та співчуття. Все це можна отримати у дружбі.

Дружба необхідна благополуччя кожному етапі життя. Вона допомагає ставити та досягати мети, мотивує розвиватися. Так, Леонардо Ді Капріо багато років товаришує з Кейт Уінслет, хоча актриса давно одружена. Вони підтримують один одного на кінематографічних заходах, спілкуються та не соромляться з'являтися на публіці разом. А все тому, що в їхній дружбі немає романтики, але є емоційна підтримка та прийняття.

Теплі дружні стосунки пов'язують Джулію Робертс та Джорджа Клуні. Зірки потоваришували на зйомках «Одинадцять друзів Оушена» (2001) та продовжують спілкуватися поза роботою. Для Джулії Робертс Джордж виявився дбайливим та надійним другом, з яким легко та цікаво.

У серіалі «9–1–1» (з 2018 року) дружба пов'язує колег-парамедиків. Хен (Аїша Хайндз) та Чимні (Кеннет Чой) завжди приходять один одному на допомогу. Впевненість у дружньому плечі надає їм сил для важливих рішень у особистих відносинах, кар'єрі, повсякденному житті, а також утримує від необдуманих та небезпечних вчинків.

Чоловік і жінка в окулярах
Чоловік і жінка в окулярах дивляться один на одного: Freepik

Багато досліджень показують, що здорові дружні стосунки можуть вплинути на здоров'я і допомогти впоратися з проблемами старіння. Також доведено, що соціальні зв'язки, а саме наявність друзів, знижують депресію та тривогу, пише BPS (The British Psychological Society).

Читайте також:  Який термін придатності купона, виданого системою депозитного пакування?

Часто дружба стимулює здорову поведінку. Це може бути поштовхом до занять спортом, схуднення, відвідування лікаря, пише магістр психології Арлін Кунчич. Чоловіки часто потребують, щоб їх направили та підштовхнули до піклування про себе.

Дружба між чоловіками та жінками існує, чому є чимало доказів. Не варто шукати пастку у цих відносинах, оскільки все залежить від нас самих. І хоча суспільство та стереотипи впливають на обидві сторони, важливо довіряти один одному та розуміти свої справжні почуття, щоб дружити з протилежною статтю.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я