Як похвалити людину правильно: 7 мотивуючих прийомів та фраз

228

Навіть найефективніший трудоголік потребує перезавантаження та похвали. Що добре сказати людині, щоб її мотивувати? Ось сім фраз, що надихають.

«У тебе вийшло це…!»

Як похвалити людину за працю? Виразіть своє захоплення з приводу успіху колеги, близької людини чи друга радісною фразою «У тебе вийшло це…!», додавши той вид роботи, який він виконував. Його слух пеститиме назву проекту, який він завершив, а затвердження закінченості процесу, сказане іншою людиною, буде підтвердженням ззовні успішності його роботи.

Такий комплімент унеможливлює лестощі, адже він виглядає як констатація факту. Вирішальне значення має інтонація захоплення. Хваліть правильно:

  • уникайте загальних фраз;
  • не порівнюйте;
  • не поєднуйте в одній фразі похвалу та критику;
  • говоріть щиро.

Похвала обов'язково має бути доброзичливою, не містити жодної іронії, двозначності чи підтексту, пояснює Дейл Карнегі у книзі «Як стати майстром спілкування з будь-якою людиною, у будь-якій ситуації». Дотримуйтесь почуття міри, щоб комплімент не перетворився на насмішку.

“Як добре ти все придумав!”

Фраза «Як добре ти все вигадав!» вказує на значущість людини у виконаній роботі, на її авторське досягнення. Це виділяє його на тлі інших, наголошує на унікальності, і це приємно. У цьому контексті звучать фрази: «Ти потрапив у крапку!», «Це твоя перемога», «Я знав, що в тебе вийде», «Це те, що потрібно!».

Дитина склала іграшки в коробку з-під нової машини — це гідно похвали. Він відчує себе першовідкривачем і із задоволенням складатиме іграшки надалі.

Той самий ефект можна побачити, похваливши партнера чи колегу. Тільки хвалити треба одразу після виконаних дій, радять автори книги «Однохвилинний менеджер» Кеннет Бланшар та Спенсер Джонсон. Визнання чи критика немає сенсу постфактум.

Читайте також:  Без ГМО: що означає маркування і чому ми боїмося таких продуктів
Дитина стоїть на колінах на полиці з іграшками: Freepik

“Я пишаюся тобою!”

Якщо ви як начальник знаєте, яку роботу довелося виконати співробітнику, щоб завершити проект, скільки він витратив сил, працював понад норму, то все це має відчуватися у похвалі. Фраза «Добре зробив» або «Хороша робота» в даному випадку недоречна і звучить як неповага, якщо тільки ви не скупий на похвалу доктор Хаус. Щоб це була справді мотивація, а не іронія, будьте щедрішими і відкритішими в оцінці. Вимовте такі фрази:

  • “Я пишаюся тобою!”;
  • “Як тобі це вдається?”;
  • “Я знав, що ти не підведеш”;
  • “Ти все зробив правильно!”.

Комусь здається, що грамоти, дипломи, похвальні листи, які не підкріплені премією, — це фікція. Напевно, у багатьох зі шкільних чи студентських років залишилися такі. Дістаньте їх, перечитайте, і ви розпливетеся в посмішці від задоволення та гордості за себе. Вашу роботу, здібності, талант оцінили і це було і залишається величезною мотивацією.

«У тебе є чому повчитися!»

Похвала підкреслює важливість людини і ще більше, що здивувало, порадувало, захопило того, хто хвалить. Особливе становище мають компліменти, які визнають ваш статус вчителя незалежно від віку та становища:

  • «У тебе є чому повчитися!»;
  • “Ти справжній професіонал”;
  • «До тебе завжди можна звернутися за порадою»;
  • “Як ти це робиш?”.

Особливо цінна така похвала від людини вище за статусом. Наприклад, коли вчитель каже це учневі, начальник – підлеглому, дорослий – дитині.

Хвалити людину необов'язково під час зустрічі. Це може бути телефонний дзвінок, електронний лист, СМС, зазначає екс-президент компанії Ford, компанії Chrysler Лі Яккока у книзі «Кар'єра менеджера». Використовуйте будь-яку можливість.

“Ти зробив це легко”

У похвалі можна відзначати не лише результат роботи, а й сам процес, якщо бачили, як це було:

  • “Ти зробив це легко”;
  • “Ти швидко вчишся”;
  • «Ось це спосіб!»;
  • «Прекрасний хід роботи!»;
  • “Тепер ніщо тебе не зупинить”.
Читайте також:  Сама людина не зможе помітити перші симптоми: захворювання очей, які можуть призвести до повної сліпоти

Ми повинні усвідомлювати важливість та небезпеку похвали, попереджає психолог Террі Аптер. Не завжди вона може бути мотивуючою. Наприклад, коли чоловік просить жінку приготувати сніданок, вимовляючи «Ти робиш це краще, ніж я», вона не сприймає це як похвалу. На неї перекладають відповідальність, прикриваючись своєю некомпетентністю.

«Чудово!»

Словом можна як поранити, так і окрилити. Як похвалити людину одним словом? Іноді для похвали достатньо одного слова: «Чудово!», «Прекрасно!», «Молодець!», «Чудово!», «Здорово!», «Точно!», «Добре!», «Пишаюся!».

Особливо актуальною є така похвала на уроках у навчальних закладах, де час обмежений. Одним словом, вчитель може похвалити всіх, хто відповідав. Дітей краще хвалити за старання та за конкретні досягнення, явно пов'язані з наполегливою працею, а не за здібності, радить психолог Террі Аптер.

З короткої похвали можуть розпочати ті, хто взагалі не вміє хвалити чи вважає, що краще буде, якщо критикувати. Завдяки такій односкладовій похвалі у вас є можливість порівняти ефект.

Вчитель та діти на уроці в школі
Учні підняли руки на уроці, вчитель показує, кого хотів би послухати: Freepik

“Це приголомшливо!”

Часто, розглядаючи роботу художника, скульптора чи іншої творчої людини, складно знайти слова, щоб висловити захоплення. Дехто так і каже: «Без слів!». Насправді і для шедеврів можна знайти адекватну похвалу.

Як похвалити людину за творчість? Можна використовувати такі фрази: “Це приголомшливо!”, “Таланливо!”, “Я вражений!”, “Вражаюче!”. Буде краще, якщо ви розшифруєте свою похвалу, уточнивши, що саме вразило: «Яке глибоке тло!», «Як точно передано емоції!». Позначте прогрес у роботі. Якщо хочете поставити якісь питання автору або відзначити те, що не зрозуміло, робіть це тільки після похвали.

Похвала окрилює та надихає. Головне, щоб вона була щирою, і тоді знайдуться слова. Якщо все ж таки не знаєте, як похвалити людину, вибирайте з 7 мотивуючих фраз.

Читайте також:  Бортпровідник розповів, як безкоштовно потрапити до 1 класу літака, не порушуючи правил

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я