Експеримент: скільки грошей “з’їдає” залишена в мережі зарядка від телефону

693

Одна з найчастіших рекомендацій щодо економії електроенергії — не залишати електроприлади підключеними до розетки, коли вони не використовуються. А ще стежити за т.зв. “режимами очікування”, коли прилади неактивні, але все одно “палять електрику”. Але, наприклад, виробники нових смартфонів заявляють, що залишені без діла зарядні пристрої на споживання електроенергії не впливають. Чи так це?

Зарядні пристрої для мобільних телефонів та ноутбуків: залишати в розетці чи вимикати?

Зарядні пристрої для телефонів залишають у мережі найчастіше, проте насправді вони споживають найменше енергії — в середньому 0,13 кВтг на місяць. За нинішніми тарифами, це десь три центи на місяць. Але в кожному будинку є й інші прилади, які можуть споживати набагато більше енергії, залишаючись при цьому як би у “вимкненому” стані.

“Наприклад, комп’ютерний монітор, принтер, телевізор, пральна машина, модеми та маршрутизатори, аудіосистеми та інші пристрої, режим роботи яких відображено за допомогою дисплеїв або світлових індикаторів. Усі вони споживають невелику кількість електроенергії. Але якщо їх відключити, коли вони не використовуються , можна заощадити до 10% споживання електрики. Але слід враховувати, що це середня оцінка у кожному будинку по-різному”, – зазначає експерт Центру енергоефективності Elektrum Том Лаціс.

Не менш популярна звичка залишати зарядні пристрої для ноутбуків у розетках, навіть коли комп’ютери вже заряджені. Ноутбук з “повною” батареєю і при цьому підключений до розетки “їсть” приблизно стільки ж електроенергії, скільки світлодіодна лампа, що горить: близько 0,34 кВтг на місяць. Втім, старі комп’ютери можуть споживати більше.

“Зарядні пристрої для мобільних телефонів і ноутбуків, залишені в розетках, також істотно не збільшують рахунок за електроенергію. Однак чим більше таких пристроїв ми залишимо в режимі очікування, тим більше електроенергії вони в сукупності споживають. Тому розумніше все ж таки відключити від мережі ті пристрої , які ми не використовуємо”, – радить Лацис.

Читайте також:  3 простих рецепти ідеального сніданку

Якою є можлива вигода від повного відключення електроприладів від мережі?

Постійне підключення та відключення часто використовувані пристрої може стати стомлюючим. Натомість можна просто підрахувати, який прилад скільки споживає. Способи є різні: наприклад, можна дізнатися про погодинне споживання у себе вдома — цю інформацію можна запросити у постачальника електроенергії. Далі потрібно лише засікти час і визначити, які прилади не працюють, але залишені в мережі в режимі очікування (наприклад, пральна машина).

Ще один спосіб купити вимірник енергоспоживання. Це також буде корисно для оцінки того, чи споживає будь-який з електроприладів більше електроенергії, ніж зазначено виробником, і чи немає потреби в його ремонті або навіть заміні.

Ще одне сучасне рішення – “розумні” розетки, які включають та вимикають подачу електроенергії за допомогою мобільного додатка, а також аналізують споживання електроенергії.

Важливо знати, що на ринку також з’являються різні чудодійні засоби, які при підключенні до розеток обіцяють економити зайву електрику. Але насправді ці пристрої споживають більше електроенергії, ніж можуть компенсувати теоретично. Тому експерти рекомендують менше покладатися на “чудодійних” помічників з економії електроенергії та більше оцінювати свої поточні споживчі звички – можливо, навіть невеликі зміни допоможуть помітно скоротити суми рахунків за електроенергію.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я