Суперники у зовнішній політиці Німеччини?

17

Баєрбок відомий як міністр закордонних справ, який любить говорити прямо – особливо на адресу президента Росії. Має чудові рейтинги опитувань. Але тепер критика наростає. Між нею та канцлером виникли розбіжності.

Баєрбок та Шольц: суперники у зовнішній політиці Німеччини?

Анналена Баєрбок відома як міністр закордонних справ, котрий любить говорити прямо – особливо на адресу президента Росії Володимира Путіна. Але не всім у світлофорній коаліції подобається стиль колишнього лідера Партії зелених. Зокрема, у СДПН є політики, які не скупляться на критику за зачиненими дверима. Один із закидів, наприклад, полягає в тому, що дипломатію Баєрбок нехтували і що вона не доклала жодних зусиль для проведення в Москві кампанії за припинення агресивної війни. Деякі висловлювання Баєрбок навряд чи сподобаються канцлеру Олафу Шольцу (СДПН).

Особливо під час дебатів про постачання німецьких бойових танків Leopard 2 в Україну стало зрозуміло, де проходять лінії у світлофорному уряді СДПН, «зелених» та ВДП. Якщо Баєрбок могла розраховувати на підтримку своєї партії, представників ВДП та навіть опозиційних ХДС/ХСС у питанні швидкого ухвалення рішення про постачання «Леопарду», то Шольц довгий час вагався. Минулого тижня, коли він дав зелене світло на постачання – у ногу з президентом США Джо Байденом, як і було оголошено.

У канцелярії канцлера не дуже добре ставляться до прихованого штовхання

Вже давно було відкритим секретом, що Баєрбок набагато довше виступав за такий крок усередині компанії. Але в канцелярії прихована настирливість 42-річної людини не пройшла даремно. Незадовго до ухвалення рішення вона також заявила, що вони не перешкоджатимуть польській експортній заявці на такі танки.

“Ці белліцисти”, – за словами “Шпігеля”, канцлер внутрішньо вилаявся і сказав про “любителів війни” – хоча не зовсім ясно, кого мав на увазі Шольц. Заступник прес-секретаря уряду Крістіан Хоффманн залишає відкритим питання про те, чи справді Шольц зробив таку заяву, посилаючись на конфіденційність. Вона сказала, що сама не чула таких слів з його вуст.

Читайте також:  загалом 33 роки в'язниці для Аун Сан Су Чжі

Хімія між Шольцем та Баєрбоком

Взаємодія між Шольцем і Баєрбоком, схоже, не була правильною з самого початку. Вона – та, хто говорить прямо, він – той, хто вважає за краще проводити зовнішню політику в задніх кімнатах, а не на відкритій сцені. В уряді Німеччини говорять про зовсім іншу стратегію спілкування між ними. Шольц та Баєрбок майже ніколи не з’являлися разом. Чи є Шольц та Баєрбок суперниками німецької зовнішньої політики?

Особливо в такі воєнні часи, коли світ перебудовується, важливо, щоб між канцлером, міністром закордонних справ та міністром оборони не лежав папірець.

Міністр закордонних справ викликає роздратування

Минулого тижня, під час годинної сесії питань і відповідей у ​​Раді Європи у Страсбурзі, Баєрбок англійською мовою закликала західних союзників до згуртованості такими словами: «Ми ведемо війну проти Росії, а не один проти одного». Зрозуміло, що подібні заяви не дуже добре сприймаються в канцелярії.

Заява Баєрбок навіть послідувала за канцлером у Латинську Америку. У Буенос-Айресі він зіштовхнувся із цим на прес-конференції з президентом Аргентини Альберто Фернандесом. “Це війна між Росією та Україною”, – ще раз уточнив Шольц. Він сказав, що Німеччина зробить усе, щоб не допустити ескалації, яка веде до війни між Росією та країнами НАТО. «Для нас це не обговорюється. Ми зробимо все, щоб цього не сталося. Баста.

Дистанція Бербока у рішенні щодо Китаю

Але розбіжності між канцлером та його міністром закордонних справ виявились і з інших питань. У жовтні, наприклад, Шольц переміг у кабінеті міністрів у суперечці про участь китайської державної компанії Cosco у терміналі порту Гамбурга проти опозиції кількох міністрів від СДПН, «зелених» та ВДП. Баєрбок навіть дистанціювалася від цього рішення у примітці до протоколу. Перед подальшою поїздкою канцлера до Китаю вона також закликала Шольца до дотримання коаліційної угоди.

Читайте також:  100 років Туреччини - нелюбима Ердоганом спадщина Ататюрка

Стратегія національної безпеки застрягла

Забуксувала і запланована Стратегія національної безпеки, яка розробляється під егідою міністерства закордонних справ Баєрбок. Зустріч канцлера з Баєрбок та іншими міністрами минулого четверга не привела до угоди. За інформацією Deutsche Presse-Agentur, офіційна відомча координація з усіма міністерствами ще не розпочалася. Також поки що немає згоди щодо ідеї нової «Ради національної безпеки». Малоймовірно, що стратегію буде представлено, як планувалося, у середині лютого на Мюнхенській конференції з безпеки.

«Мені говорити про кохання? Ні».

Хто визначає зовнішню політику уряду Німеччини, відомство канцлера чи міністерство закордонних справ, питають того дня віце-секретаря уряду Хоффмана. Канцлер тісно та довірливо співпрацює з усіма своїми міністрами, каже вона, не забуваючи при цьому згадати про компетенцію канцлера видавати директиви. Коли її запитують, вона додає: «Чи варто мені зараз говорити про кохання? Ні».

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я