Це закон чи можна піти?

20

Брексіт, власний гол? Через три роки після виходу Великобританії з ЄС більшість охопленого кризою британського населення вважає цей крок помилкою, свідчать опитування. Тому на правлячих прихильників Brexit чиниться як ніколи сильний тиск, щоб вони нарешті отримали відчутні переваги. Спірний план спрямований на те, щоб звільнитися від усіх кайданів, що залишилися з давніх-давен – місії «феєрверку правил ЄС».

Спрощено, запланований закон свідчить: те, що має коріння в ЄС, має піти – зміст не має значення. Пункт, який в оригіналі називається sunset clause, гарантує, що за деякими винятками, наприклад, для фінансового сектора, всі закони часів ЄС автоматично закінчаться наприкінці року.

На питання, чи є цей план ідеологічно обумовленим, експерт з правових питань Джоелль Гроган з аналітичного центру «Великобританія в Європі», що змінюється, не вагається ні секунди: «Майже виключно», – такий її вердикт.

Список можливих наслідків довгий

На перший погляд, видра, що мешкає у Великій Британії, може мати мало спільного зі стандартним робочим часом співробітників та якістю свійської птиці. Але Лондон робить все можливе, щоб їхній захист опинився під загрозою – так званий законопроект про збереження права ЄС, який уже подолав свою першу перешкоду в Палаті громад.

Урядова база даних виявила 2400 законів, які були просто скопійовані із законодавства ЄС до законодавства Великобританії після Brexit. За повідомленнями ЗМІ, їх може бути ще тисяча. “Це справді дивно, що закони повинні закінчитися, а ми навіть не знаємо, що це таке”, – каже адвокат Гроган в інтерв’ю Deutsche Presse-Agentur.

Хоча навіть ті, хто не підтримує Brexit, можуть вітати цілеспрямовані реформи прийнятих законів, обраний курс викликає бурхливу реакцію. «Єдина визначеність із цим законом – це невизначеність», – зазначає Гроган. Список суб’єктів, які письмово висловили свої заперечення, довгий: він включає від екологічних організацій до творчих професіоналів, бізнес-асоціацій, бізнес-консультацій і групи Facebook Meta.

Читайте також:  Україна та НАТО: лише декларації

Вони побоюються дуже серйозних наслідків: хімікати можуть виявитися нерегульованими в продуктах харчування або сільському господарстві, музиканти можуть зіткнутися з проблемами авторських прав, місцеві види, що знаходяться під загрозою зникнення, такі як видри або дельфіни, можуть залишитися без захисту через ласку своїх роботодавців, може постраждати безпека у будівництві, літаках, інтернеті чи енергопостачанні – і це лише мала частина можливих наслідків.

Дерегулювання є низьким пріоритетом для бізнесу

Для торі головне завдання – скористатися обіцяними «свободами Brexit». Прем’єр-міністр Ріші Сунак, який у відеоролику передвиборчої кампанії відправив ряди законодавчих актів ЄС до знищувача паперу, перебуває під величезним тиском з боку архіконсервативних Brexiteers своєї партії. «Brexiteers мають бути стурбовані тим, що, пообіцявши чарівну кулю, законопроект стрілятиме лише промахами», – пише експерт з питань політики Джілл Раттер із аналітичного центру Institute for Government у редакційній статті, опублікованій у Financial Times. Але Сунак хоче дотримуватись законопроекту, внесеного його попередниками, і нещодавно закликав до «спільних зусиль». Щоб уникнути хаосу, закони ЄС мають бути вивчені та реформовані в усіх міністерствах частинами, що вважається неможливим за наявних ресурсів.

Навіть британські ділові кола, схоже, не прагнуть якнайшвидшого припинення дії норм ЄС: Під час опитування, проведеного асоціацією «Британські торгові палати», близько половини з 940 опитаних компаній заявили, що дерегулювання не є для них пріоритетом або має низький пріоритет. “Компанії не просили про цей закон”, – говорить Вільям Бейн, який відповідає за торговельну політику в асоціації. «Вони не вимагають феєрверку правил лише заради феєрверку». Занадто велике відхилення від правил ЄС може фактично ускладнити торгівлю, додає він.

Гроган також бачить цю небезпеку: за його словами, якщо термін дії усіляких законів закінчиться, то, швидше за все, Великобританія порушить торговельну угоду Brexit з ЄС, оскільки більше не діятимуть критерії рівних умов.

Читайте також:  Місяць утворився при зіткненні небесних тіл

Очікується опозиція у Палаті лордів

Далі законопроект має пройти наступну перешкоду у Палаті лордів, де очікується значна опозиція. “Лорди матимуть вирішальне значення”, – впевнений Гроган. Якщо законопроект, зрештою, буде ухвалено в ослабленому вигляді, то, на думку деяких експертів, він може навіть стати порятунком для уряду Сунака.

Мало хто за межами кіл Торі бачить якісь переваги у «феєрверку». “Це лише трохи менш безглуздо, ніж ухвалення закону про те, що Великобританія повинна мати колонію на Марсі до кінця 2023 року”, – коментує Financial Times. «І, принаймні, це матиме ту перевагу, що буде амбітною та забезпечить кошти для британської космічної промисловості».

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я