Очікуються сніг та хуртовини, але з’явилися ознаки, що тепло вже близько

51

До Латвії наближається зона опадів у вигляді дощу і снігу з хуртовиною, але про наближення весни говорять не тільки бутони, що розпустилися, і перші польові квіти, а й тваринний світ. Цього року початок лютого у Латвії видався надзвичайно теплим — було навіть встановлено новий кліматичний рекорд. Така погода передчасно “розбудила” комах та павуків, повідомляє Latvijas valsts meži.

Латвія — країна невелика, але біологічно різноманітна: у кожній її частині можуть бути різні погодні умови. Особливо добре це помітно із закінченням зими. Про ранніх вісників весни, яких можна помітити вже зараз, розповідає дослідник Ілмар Тірманіс.

Особлива поведінка птахів

Перед приходом весни насамперед поспішають заявити про себе птахи — вони подають голос, коли позначають свої території для гону та гніздування. Так, у курземських лісах уже з початку лютого можна почути самців синиць — восени вони не відлетіли в теплі краї, а лишилися тут на зимівлю. Вони даються взнаки в сонячні передвесняні дні.

Це ж стосується і самців зеленохвостів, які зимують у Латвії — їх у цю пору року можна почути на узліссях лісів, у парках і садах. У місцях, де не бракує дерев, можна також почути перестук дятлів.

Зимуючі в Латвії лебеді теж починають “прокидатися” і шукати собі пару, періодично віддаляючись від своєї зграї. Тим часом тихими вечорами та ночами по метушні самців сипух можна впізнати їхні місця гніздування. Також вже помічені гуси, що перелітають над Латвією із теплих земель у тайгу чи тундру.

Готуємось до цвітіння

Багато хто вже помітив у себе у дворах проліски. Під талим снігом у багатьох місцях вже видно зелену траву. У це важко повірити, але в лісі навіть можна знайти квітки печіночниці.

Читайте також:  Тихий час: чому варто привчити себе лягати спати в один і той самий час

Де-не-де вже розкрилися вербові верби — вірна ознака ранньої весни.

Рано “прокидаються” і ліщини – вони починають цвісти під сонячним світлом, коли навколо ще не розтанув сніг. Тепла погода також рано пробуджує білу вільху – з гілок дерева вже звисають молоді квіти, що прикривають минулорічні шишки.

Початок весни — непростий період для алергіків: через пилок ліщини і вільхи, що розноситься вітром, чутливим людям доводиться терпіти нежить, першіння в горлі, кашель, сльозотеча та інші прояви алергії.

Прокидані сонцем

Цього року початок лютого в Латвії було тепліше за кліматичну норму. Зі своїх укриттів тепло виманило багатьох безхребетних — переважно це комахи та павуки.

У районах листяних дерев, де земля вже не вкрита снігом, у цей час року можна помітити молоду поросль австрійського гриба. У сонячних місцях про наближення весни віщують і лишайники скарбниці.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я