Президент Ірану Ебрахім Раїсі відвідав Китай

97

Протягом кількох місяців ісламське керівництво Ірану перебуває під політичним тиском. Відносини із Заходом погіршуються. У Китаї Іран бореться за поглиблення партнерства.

 

Президент Ірану Ебрахім Раїсі відвідав Китай

Президент Ірану Ебрахім Раїсі вперше після вступу на посаду вирушив до Китаю на переговори. Тегеран хоче розширити свої відносини з Народною Республікою через нещодавні потрясіння у відносинах із Заходом.

У понеділок було підписано 20 декларацій про наміри в галузі торгівлі, сільського господарства та навколишнього середовища, серед іншого, повідомило іранське державне інформаційне агентство IRNA на початку триденного візиту Раїсі. Його супроводжує міністр закордонних справ Хусейн Амірабдоллахіан.

Китай – найбільший економічний партнер Ірану

Як великий покупець іранської нафти, друга за величиною економіка світу – важливий економічний партнер Тегерана. Минулого року обидві країни підписали угоду про співпрацю на 25 років. Водночас, президент Ірану розширює відносини з Росією, яку Китай політично підтримує у війні в Україні. За даними іранських державних ЗМІ, Китай є найбільшим економічним партнером Ірану з обсягом торгівлі, еквівалентним більш ніж 25 млрд євро.

Політичне керівництво Ірану перебуває під сильним тиском усередині країни, відколи у вересні спалахнули протести проти ісламської системи правління. Через жорстокий розгін демонстрантів силами безпеки та постачання зброї для Росії ЄС та США ввели нові жорсткі санкції проти Тегерана. Перед лицем санкцій Іран неодноразово наголошував на важливості розвитку відносин зі Сходом у формі «економіки опору».

Іран та Китай проти «гегемонізму та односторонності»

У своїй гостьовій статті в партійному органі «Народна газета» Раїсі написав, що Китай та Іран мають довгу історію співпраці як всеосяжні стратегічні партнери. Обидві країни виступають проти «гегемонії та односторонності» у сьогоднішній міжнародній ситуації, написав президент Ірану, що в Китаї зазвичай належить до політики США.

Читайте також:  Зеленський чекає на обіцяні танки

Іран хоче розширити співпрацю з Китаєм у галузі промисловості, технологій та науки, написав Раїсі. Він високо оцінив розвиток Китаю та його «внесок у світ». Ініціатива Китаю “Новий шовковий шлях”, яка передбачає мільярди доларів інвестицій в інфраструктурні проекти в інших країнах, пов’язує долі двох держав, сказав президент Ірану. Меморандуми про взаєморозуміння передбачають співпрацю у різних галузях, включаючи зв’язок. Згідно зі звітом NBC, китайські компанії у минулому також продавали Ірану технології спостереження.

Східна стратегія зустрічає критику у Тегерані. Навіть прихильники системи скаржаться, що орієнтація суперечить принципу Ісламської Республіки – не залежати від Сходу, ні Заходу.

Після вільного падіння валюти багато іранців прагнуть повернення до Віденської ядерної угоди 2015 року, яка відкриває перспективу зняття міжнародних санкцій. Переговори про поновлення угоди, в якій також бере участь Німеччина, було припинено протягом кількох місяців.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я