Канада допоможе Україні з розмінуванням

11

Про це домовились глави МЗС двох країн.

Канада допоможе Україні із розмінуванням.  Фото: @mysiagin / telegram

Домовленості про розширення допомоги досягнуто між главами МЗС України та Канади — Дмитром Кулебою та Мелані Джолі. Насамперед йдеться про сприяння розмінуванню деокупованих територій. Канада допоможе Україні технікою та інструкторами. Обсяги та конкретні напрямки уточнюються.

Канада допоможе Україні не лише з розмінуванням

У жовтні МЗС північноамериканської країни анонсувало новий пакет військової допомоги Україні — 47 млн ​​доларів. Це півмільйона комплектів зимового одягу, артилерійські снаряди та технології зв’язку. 2 млн. доларів Канада перерахує Україні для забезпечення супутникового зв’язку. Крім того, в Оттаві вирішили виконати прохання Києва та поставити додаткові артилерійські батареї калібром 155 мм. Кількість офіційних джерел не уточнюють.

Крім того, уряд Канади оголосив, що направить до Польщі додатково 40 досвідчених саперів. Вони допоможуть польським інструкторам навчати бійців ЗСУ мистецтву розмінування. Наприкінці жовтня до Європи з Канади почали прибувати бронемашини бойової підтримки ACSV. Пункт призначення – Україна. Українці перед відправкою обкатуватимуть новинки на європейських полігонах під керівництвом інструкторів.

Канада допоможе Україні: історична база

З початку повномасштабного вторгнення армії РФ в Україну Канада виявилася одним із головних постачальників допомоги. Рейтинг обсягів сприяння українським військовим країнами світу — річ мінлива. Однак Канада завжди знаходиться у топ-10. Це зокрема пояснюють історичними причинами.

З кінця XIX століття українські іммігранти та їхні нащадки роблять серйозний внесок в економіку та демографію Канади. Вони становлять близько 4% населення. Це – дев’яте місце серед етнічних груп країни. Українська діаспора в Канаді – друга за чисельністю у світі, на першому місці – Росія.

Читайте також:  Війна проти України: така ситуація

Четверта хвиля переселенців

Переселенці першої хвилі на рубежі XIX-XX століть залишили помітний слід у канадській топоніміці. На карті країни приблизно 200 населених пунктів мають українські назви: Галичина, Січ, Хмельницький тощо. Поки що історики нараховують три хвилі української імміграції. Нині можна говорити про початок четвертої.

Для громадян України у Канаді діє спеціальна програма екстреного переїзду. Розроблено систему фінансової підтримки. Біженцям допомагають працевлаштуватися, для них відкритий доступ до освіти та охорони здоров’я.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я