Німеччина потрапила на витік секретних переговорів про війну в Україні

16
Олаф Шольц

Канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяв у суботу провести повне розслідування після того, як у російських соціальних мережах було поширено запис конфіденційних армійських переговорів про війну в Україні, що стало великим конфузом для Берліна.

Представник міністерства оборони Німеччини підтвердила агентству AFP, що, на думку міністерства, розмова в підрозділі ВПС була «перехоплена».

Німеччина потрапила на витік секретних переговорів про війну в Україні

«В даний час ми не можемо точно сказати, чи були внесені зміни до записаної або розшифрованої версії, яка розповсюджується в соціальних мережах»– сказала прес-секретар.

У п’ятницю глава російського державного каналу RT Маргарита Сімоньян розмістив 38-хвилинний аудіозапис, на якому, за її словами, офіцери німецької армії обговорюють можливі удари по Криму.
офіцери німецької армії обговорюють можливі удари по Криму під час відеоконференції 19 лютого.

На записі чути розмови про можливе застосування українськими військами ракет «Таурус» німецького виробництва та їх потенційний вплив.

Зокрема, йшлося про наведення ракет на такі цілі, як ключовий міст через Керченську протоку, що з’єднує материкову частину Росії з Кримом, яку анексували Росія в 2014 році.
Росією у 2014 році.

Обговорювалося також питання використання ракет, наданих Києву Францією та Великобританією.

Київ уже давно вимагає від Німеччини надати йому ракети Taurus, які можуть досягати мети на відстані до 500 кілометрів (300 миль).

«Закляті вороги»

Шольц поки що відмовляється посилати ракети, побоюючись, що це призведе до ескалації конфлікту.

“Те, про що повідомляється, – дуже серйозне питання, і тому зараз воно розслідується дуже ретельно, дуже інтенсивно і дуже швидко”– сказав Шольц під час візиту до Рима у суботу.

Німецька телерадіокомпанія ARD назвала витік “катастрофою” для німецьких секретних служб.

Читайте також:  Касетні боєприпаси для України: чи буде постачання?

За даними журналу Der Spiegel, відеоконференція проводилася на платформі WebEx, а не в секретній внутрішній армійській мережі.

Якщо ця історія виявиться правдою, це буде дуже проблематичною подією», – заявив політик від партії «зелених» Костянтин фон Нотц в інтерв’ю телерадіокомпанії RND.

Виступаючи в суботу на дипломатичному форумі в Туреччині, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що запис свідчить про те, що Україна та її прихильники «не хочуть змінювати свій курс і прагнуть завдати Росії стратегічної поразки на полі бою».

Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова вимагає від Німеччини «оперативно» надати пояснення щодо дискусії.

“Спроби ухилитися від відповідей на питання будуть розцінюватися як визнання провини”– Заявила вона.

«Наші споконвічні суперники – німці – знову перетворилися на наших заклятих ворогів»– написав у Telegram колишній президент Росії Дмитро Медведєв, нині заступник голови Ради безпеки.

Ракети «Таурус»

Придбання німецьких ракет «Таурус» стане потужною підмогою для України, яка намагається протистояти російському вторгненню.

Франція та Великобританія поставили Києву ракети SCALP та Storm Shadow, дальність дії яких становить близько 250 кілометрів.

Проте минулого тижня Шольц заявив, що Німеччина не може виправдати дії Великобританії та Франції щодо відправлення ракет далекого радіусу дії на Україну та підтримки розгортання системи озброєнь.
розгортання системи озброєнь.

«Це дуже далекобійна зброя, і те, що роблять британці та французи в плані націлювання та підтримки націлювання, не може бути зроблено в Німеччині»– сказав Шольц, не уточнивши, що саме він має на увазі.

Великобританія заперечує свою безпосередню причетність до управління ракетами.

«Використання Україною ракет Storm Shadow та процеси їхнього націлювання – справа Збройних сил України»– йдеться у заяві представника міністерства оборони, що надійшла до AFP.

Читайте також:  Широка підтримка президента БНД Каля

Марі-Агнес Штрак-Циммерманн, голова комітету з оборони у парламенті Німеччини, заявила, що наміри Москви були «очевидними».

За її словами, Шольця «застерігають від» постачання Україні ракет «Таурус».

«Нам терміново потрібно посилити нашу безпеку та контррозвідку, тому що ми явно вразливі у цій галузі»– сказала вона медіагрупі Funke.

Родеріх Кізеветтер, представник німецьких опозиційних консерваторів, попередив, що можуть проникнути й інші записи.

«Ряд інших розмов, безперечно, був перехоплений, і згодом може статися витік на користь Росії»– Сказав він в інтерв’ю мовної компанії ZDF.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я