Донорська конференція у Парижі: скільки дасть Німеччина?

20

Колишня радянська республіка Молдова дуже постраждала від наслідків російської війни в Україні. У Парижі глава МЗС Бербок оголосить масштаб подальшої допомоги, візит відбувається на тлі франко-німецьких тертя.

 

Міжнародна донорська конференція в Парижі цього понеділка хоче організувати подальшу підтримку Республіки Молдова. Вона особливо потерпає від наслідків війни в Україні.

Донорська конференція в Парижі: хто бере участь

Крім Бербок у зустрічі також беруть участь її французька колега Катрін Колонна та міністри закордонних справ Румунії та Молдови Богдан Ауреску та Ніку Попеску. Президент Франції Еммануель Макрон та президент Молдови Майя Санду хочуть виступити наприкінці конференції. На другу половину дня заплановано двосторонню зустріч Бербок та Макрона.

Президент Молдови Майя Санду виступить наприкінці конференції.  Alexandros Michailidis/shutterstock.com

Молдова замерзає і може повернутись у бік Росії

Бербок підкреслила, що агресія президента Росії Володимира Путіна особливо загрожує тим державам, які взяли курс на найнебезпечніший для Путіна напрямок: на демократію. У Молдові вже кілька місяців тривають масові протести проросійської опозиції. Посилаючись на Путіна, міністр наголосила: «Тому, хто вважає, що демократії вразливі, дозволяючи людям замерзати, ми показуємо: ми єдині, солідарні та рішуче проти будь-яких спроб шантажувати члена нашої європейської сім’ї або зробити його поступливим».

У Молдові місяцями тривають протести проросійської опозиції.  snob/shutterstock.com

Донорська конференція в Парижі: утримання Молдови в орбіті ЄС уже коштувало 1,2 мільярда євро

Як і Україна, Молдова оголошена кандидатом у члени ЄС у червні. Країна ухвалила сотні тисяч біженців на початку нападу Росії на Україну. Близько 90 000 із них залишаються всередині. Це дуже багато для маленької Молдови. І є ще однією причиною, через яку їй необхідна підтримка.

Перша донорська конференція була проведена у Берліні у квітні, а друга – у Бухаресті у липні. Усього було зібрано близько 1,2 млрд євро, обіцяних Молдові як підтримку. Це не лише бюджетні гроші, а й проектні фонди, кредити під низькі відсотки та довгострокове фінансування, наприклад, в енергетичному секторі. Ще одну зустріч запланували на наступний рік у столиці Молдови Кишиневі.

Читайте також:  Кісінджер відсвяткував 100-річчя на батьківщині у Франконії

Візит на тлі франко-німецької напруженості

Поїздка Бербок до французької столиці відбувається на тлі напруженості у двосторонніх відносинах. Конфлікт між канцлером Олафом Шольцем (СДПН) і президентом Еммануелем Макроном став очевидним наприкінці жовтня, коли було скасовано франко-німецьку раду міністрів. Після зустрічі тет-а-тет у Парижі Шольц та Маркон заявили про дружбу. Але після цього ситуація не дуже змінилася. З того часу країни намагаються знову знайти консенсус із спірних питань.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я