Скільки живуть білки, що вони їдять і яких видів бувають

123
білка

Пухнасті білочки – впізнавані з дитинства персонажі. Їх можна зустріти і погодувати навіть на прогулянці в парку. Цікаві різновиди цих звірків, їхній спосіб життя та харчові звички.

Білки бувають карликові та гігантські

Ссавці гризуни сімейства білячих мешкають на всіх континентах, крім Австралії та Антарктиди. Їхні різновиди освоїли і північні, і південні широти. У цьому сімействі виокремлюють три типи: деревні білки, білки-летяги і ховрахи, до яких примикають бурундуки і бабаки.

Найчисленніший тип – деревні білки, яких, за відомостями енциклопедії Britannica, налічується 122 види. Серед них виділяються західні сірі білки (в Америці), червоні (в Європі та Азії). Є гвіанські, перські, болівійські, амазонські, японські та інші види. Деякі з них рідкісні й охороняються: пухнаста білка-летяга і димчаста летяга.

У сімействі білячих є гіганти і карлики. Індійська гігантська білка виростає до 1 м (сумарна довжина тіла) і важить близько 1,8 кг, а африканська карликова білка важить всього близько 10 г і має зріст 7-13 см.

Довжина тіла у різних видів буває від 6-7,5 см (мишача білка) до 45-50 см (великохвоста гігантська білка), а хвіст – від 6 см (мишача білка) до 61 см (індійська гігантська білка). У середньому тварини важать від 400 до 700 г.

У білок постійно ростуть зуби

Головку звірка прикрашають довгі вуха. У деяких на кінцях вух є пензлики. Очі розташовані з боків голови, що відкриває білкам широкий огляд. Тварини вирізняються великими передніми зубами-різцями, які сточуються і ростуть протягом усього життя. Як зауважує Britannica, щелепи у білок потужні і складаються з двох частин. При розколюванні шкаралупи горіхів вони розходяться, допомагаючи нижнім різцям діяти як клин.

Читайте також:  Астронавти вийшли у відкритий космос для проведення монтажних робіт

Лапи білок пом’якшують стрибки, а гострі кігті дозволяють легко пересуватися по деревах. У цих тварин гнучкі гомілковостопні суглоби, завдяки чому звірята легко спускаються по стовбурах головою вперед. Передніми лапками вони користуються як руками, утримуючи їжу, а зубами спритно розгризають горішки.

Забарвлення хутра білок темно-буре, руде або чорне. Воно вважається цінним, м’яким і шовковистим. Білки линяють навесні та на початку осені.

Кожна білка має кілька осель

Білки – лісові мешканці, головне місце їхнього перебування – дерева, переважно хвойні. Вони нерідко трапляються в міських парках, близько підходять до житла людей і навіть проникають у підвали та на горища будинків. Білки дуже спритно стрибають з дерева на дерево на відстань до 4-6 м, на землі вони здійснюють стрибки до 1 м. Бігати можуть зі швидкістю близько 30 км/год.

Вони живуть у дуплах дерев або споруджують кулясті житла серед гілок високо над землею. Утеплюють будиночки мохом, шерстю, папером. Спостерігачі відзначають, що зазвичай білки мають кілька осель на невеликій відстані одна від одної, кочують між ними самі й переносять білченят. Причина проста: у гніздах розмножуються паразити і докучають звіряткам. Самки дуже територіальні й відчайдушно захищають свої володіння.

Як зимують білки? У сплячку вони не впадають. Звірята роблять запаси їжі в дуплах або закопують у землю. Від холоду рятуються в компанії родичів: поселяються в одному дуплі або нірці по 4-6 особин.

Білки не тільки горішки гризуть

Раціон білки різноманітний і включає понад 130 найменувань кормів. Здебільшого білки харчуються багатою на білки і вуглеводи рослинною їжею (горішки, насіння, жолуді, каштани, гриби). Навесні, коли такої їжі ще немає, вони обгризають бруньки дерев. Білки докучають городникам, бо гризуть салати, капусту, моркву, помідори, гарбуз, квасолю.

Читайте також:  "Щуряча цариця" вирішить проблему гризунів у Нью-Йорку

білка їсть

У шлюбний період вони збагачують раціон білковою їжею. Їхньою здобиччю стають комахи, дрібні птахи, головні ласощі – пташині яйця. Можуть вживати жаб і навіть молодих маленьких змій.

Що їдять білки в парку? Тварини знаходять жолуді, шишки, каштани, спустошують пташині годівниці. Міські білки звикають до людей, довірливі, можуть їсти з рук, до того ж беруть у запас усе і стільки, скільки запропонують. Підгодовують їх найрізноманітнішими горішками, насінням, арахісом і навіть сухим кормом для домашніх тварин. Не рекомендують давати білкам солоні горішки, цукерки, молочні продукти.

Білки дуже плідні

Білки досягають статевої зрілості в однорічному віці. При цьому вони дуже плідні: у південних широтах можуть приносити потомство до 3 разів за сезон. Тому, як зауважує видання Національного географічного товариства США National Geographic, популяції білок дуже стійкі.

Вагітність самок, залежно від виду, триває від 29 до 38 або 65 днів. В одному посліді з’являється від 1 до 8-10 білченят. Вони народжуються голі та сліпі, вагою близько 8 г. Через кілька тижнів на них уже є пушок, а до місячного віку білченята прозрівають.

З цього моменту вони вибираються з гнізда і періодично повертаються, щоб підгодуватися материнським молоком. Самка годує малюків до 2-3 місяців, після чого у них починається самостійне життя. При цьому значна частина молодняка гине від хижих ворогів білок – куниць, лисиць, соболів, яструбів, пугачів.

Скільки живуть білки? У природних умовах вони можуть прожити 5-10 років, але в середньому тривалість життя тварин становить 4 роки. Максимальний вік, до якого доживають білки, – 12 років.

Білки-летяги користуються ультразвуком

Цікаві представники сімейства білячих – білки-летяги. Як пише сайт американської служби національних парків NPS, у цього виду білок з боків тіла між передніми і задніми лапами є шкіряна мембрана (патагій). Переміщаючись, летяги розправляють лапи і натягують цю мембрану як крила. Це не дає їм можливості злетіти, але вони можуть парити на відстані до 50 м. У стрибку вони рулять і гальмують хвостом.

Читайте також:  Кактуси – які вони на смак? Опунція - користь та шкода для організму

Білки-летяги ведуть нічний спосіб життя, тому не так широко відомі. Під час планування вони не врізаються в дерева, відчувають їх вусами, імовірно користуються ультразвуком. Комунікують із родичами акустично.

Дикі білки, що живуть у лісах, не такі довірливі, як міські. Обережності слід дотримуватися з усіма видами, а також не забувати, що милі звірята можуть бути переносниками паразитів і небезпечних хвороб.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я