Автоцивілка в Україні: всі нюанси, які потрібно знати власникам транспортних засобів

11
автомобіль

Страхування відповідальності автовласників є обов’язковим в Україні. Воно націлене на те, щоб постраждала в ДТП сторона отримала компенсацію за пошкодження транспортного засобу та за шкоду, спричинену здоров’ю. Сам власник поліса при цьому виплат не отримає. Далеко не всі автовласники розуміють особливості автоцивілки. Ми розповімо про неї детальніше. А оформити онлайн не лише автоцивілку, але й інші страхові поліси зможете на сайті https://vuso.ua/.

Термінологія й ризики, які покриває автоцивілка

Автоцивілка, або поліс ОСЦПВ, – це страхування, при якому СК погоджується відшкодувати збитки постраждалій внаслідок ДТП особі, якщо власник транспортного засобу, який її спричинив та визнаний винним, має таку страховку. Наприклад, якщо відбулось зіткнення, автомобіліст, через якого сталася ДТП, не буде самостійно виплачувати компенсацію постраждалим – це на себе візьме страхова компанія. При цьому збитки власника такого поліса ця страховка не покриває, оскільки передбачає компенсацію за шкоду, спричинену третім особам.

Автоцивілка від страхової компанії ВУСО буде покривати наступні ризики:

  • тілесні ушкодження, у тому числі втрата працездатності постраждалими особами;
  • матеріальні збитки третіх осіб.

Саме тому таке страхування є обов’язковим, його повинні оформляти абсолютно всі, хто їздить на автомобілях дорогами загального користування.

Виплата за автоцивілкою: як це відбувається

ДТП, у якій винен власник поліса, є страховим випадком. Варто враховувати, що виплати будуть лише за умови, якщо водій не був у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Цей момент зазвичай прописаний у договорі. Отже, сталась аварія – цю страхову подію потрібно зафіксувати, причому зробити це в чітко відведений регламентом час, зазвичай впродовж 3 робочих днів. Фіксація відбувається через звернення з заявою до страхової компанії. Причому це повинен зробити як винуватець ДТП, так і постраждалий або ж його представник.

Читайте також:  Як не заснути за кермом

Крім того, дуже важливо на місці аварії здійснити фіксацію. Це може бути як використання європротоколу, так і виклик поліції. Перший варіант можливий, якщо:

  • немає тілесних ушкоджень у потерпілих;
  • збиток становить не більше ніж 50 000 грн;
  • обоє учасники події мають чинні поліси;
  • вдалось домовитися щодо того, хто винен, а хто постраждалий в аварії;
  • учасники ДТП не мають ознак алкогольного сп’яніння.

автомобіль

Якщо хоча б один пункт не виконується, без втручання поліції не обійтись. Складають протокол, схему ДТП та оформлюють решту необхідних документів.

Зібравши всі папери, потрібно звернутись у страхову компанію, представник якої обов’язково проводить огляд і складає висновки щодо страхового відшкодування. Кошти зазвичай надходять доволі швидко, якщо все правильно оформлено.

Сума відшкодування: що потрібно врахувати

Закон України передбачає, що максимальна страхова сума за полісом ОСЦПВ складає 260 000 грн за шкоду, спричинену здоров’ю, та 130 000 за пошкоджене майно. Сума відшкодування може бути й меншою на розмір франшизи. Крім того, при здійсненні виплат враховується амортизаційний знос частин транспортного засобу залежно від середньої ринкової їх вартості

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я