Святкувати по-новому, або подалі від московії: рівняни розповіли, чи відзначатимуть Різдво 25-го грудня

18

Після того, як Православна церква України дозволила святкування Різдва Христового 25 грудня, тобто за григоріанським календарем, значення свята для українців зросло ще більше. Наші журналісти запитали у рівнян, чи погоджуються вони з перенесенням свята та коли будуть святкувати День народження Ісуса Христа.

Головна редакторка видання “ЧаРівне”, комунікаційниця, керівниця проєкту “Пузата мама” Оксана Кравець:

“Очевидно, що для більшості буде перехідний період. Миколай до моїх дітей прийшов вже 6 грудня, і прийде ще 19. Різдва буде також два. Будемо відзначати духовні свята з цивілізованим світом, не з московією. Ми мусимо пройти адаптацію, якісь непорозуміння теж виникатимуть. Але суспільство готове до цих змін. І це головне. Я щиро бажаю, щоб до кожного прийшов свій Миколай, який виконає наше бажання про Перемогу.”

Заступник міського голови Рівного Євгеній Іванішин:

“Традиційно щороку Різдво у родині святкували 7-го січня. Але ймовірно, що зараз буде адаптація до Різдва вже 25-го грудня. Хоча більшість людей звикли до святкування Різдва 7-го січня, будемо переходити та святкувати разом з усім світом. Таке рішення я підтримую”.

Журналістка Анастасія Боднарська:

“Вдома ми святкували Різдво та колядували завжди 7-го січня. Але, напевно, цьогоріч у нас буде дві куті. Поступово перейдемо до святкування лише 25-го грудня, щоб разом з усім цивілізованим світом і окремо від московії. Для мене Різдво у грудні змалечку було важливим днем. Адже моя прабабця – полька, і моя покійна бабуся завжди казала, що навіть якщо не готуємо куті у цей день, то все одно нічого не можна робити, адже то святий день. Тому абсолютно підтримую рішення церкви!”.

Депутат Рівненської обласної ради, начальник Управління ЖКГ  Володимир Пилипчук:

Читайте також:  Де у Рівному не буде світла 24 листопада (ГРАФІК)

“Для мене таке рішення – не в новинку. Адже щороку я відзначав Різдво 25-го грудня, але, разом з тим, й вітав усіх своїх рідних та близьких, які святкували у січні. Перехід до святкування Дня народження Ісуса Христа 25 грудня – вітаю та підтримую. Вірю, що світле свято ще більше об’єднає українців та додасть сил наблизити нашу перемогу!”.

Помічниця депутата Рівненської міської ради, співзасновниця діджитал агенства ProDes Agency Іванна Пристайович:

“Святкуватиму Різдво 25 грудня. Вважаю, що вже давно час українцям святкувати за Григоріанським календарем та приєднатися до світової традиції. Це ще один крок до відокремлення від росії та московського патріархату. Адже за Юліанським календарем Різдво святкують росія, Грузія та Сербія. А взагалі – вибір за вами. Головне не забувати та прославляти народження Христа”.

Головний редактор видання Горинь.info, військовослужбовець Тарас Давидюк:

“Розумію більшу точність новоюліанськоно календаря, тому святкую 25 грудня. Минулого року запросив знайомих, то були і колядники вже навіть. Тим паче, що більшість християн у світі визнає саме новоюліанський календар. Приємно, що вже більше людей переходять на “новий” лад. Рано чи пізно до цього прийде вся церква і абсолютна більшість громадян”.

Голова Деражненської ТГ, військовослужбовець Олександр Лукашець:

“Вважаю, що потрібно святкувати з усім світом – 25 грудня! Це історично правильно. І це, на щастя, нас буде віддаляти від нашого хворого сусіда. росія нас культурно, релігійно, ментально гнітить і потрібно максимально розривати усі зв’язки з ворогом. Будемо адаптуватися до святкування Різдва 25-го грудня”.

Маркетолог ТМ Щедрик Ольга Вакуленко:

“Різдвяний обід у нашій родині буде 25-го грудня. Так вирішили бабусі з дідусями, мовляв, святкуємо зі світом, а не з агресором. І це насправді приємно, що навіть старше покоління попри десятирічні традиційні дати, бажають перейти на оновлений лад в святкуванні, лише аби не мати нічого спільного з ворогом. А співати колядки ми будемо і 25-го, і 7-го, і ще довше, допоки душа бажатиме! Та зі святом Миколая склалося дещо інакше. Оскільки, малеча зрозуміло ж свої подарунки несе одразу в садок, то Чудотворець гостинці під подушку сину буде класти двічі. Просто в 4 роки цей процес з написання листа для Миколая, очікування ранку і ті неймовірні емоції дитини, коли він знаходить саме той подарунок, про який так мріяв, багато чого вартує. Тому поки вірить в магію дива, ми батьки, будемо допомагати його створювати”.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я