У чому користь та шкода щавлю? 3 корисні рецепти

183

Щавель можна використовувати у різних варіантах: перших, других стравах, салатах та закусках. У літню пору він доступний, дає можливість отримати додаткову порцію вітамінів і мінералів, урізноманітнити смак страв, додавши в них пікантну кислинку. Але чи всім можна їсти щавель, у чому його користь та шкода, які страви можна з ним приготувати?

Чим корисний щавель для організму

Щавель – трав’яниста рослина із сімейства гречаних, яка часто використовується в салатах, супах, омлетах, м’ясних та рибних стравах. Багато хто пам’ятає смак цього продукту з дитинства – з кислинкою, гострим, специфічним присмаком, пише Doctor Piter.

Щавель дуже корисний для організму: він містить вітамін C (аскорбінову кислоту), вітамін A, бета-каротин, вітамін K. Крім того, рослина багата мінералами та мікроелементами, необхідними для нормальної роботи організму калієм, магнієм, кобальтом, марганцем, фосфором.

Ще один плюс щавлю – низька калорійність. На 100 г рослини припадає близько 0,7 г жиру, 3 г вуглеводів і всього 22 кілокалорії. Тому включати його до раціону варто всім, хто стежить за вагою.

Є й негативні сторони

При цьому щавль, як і інші види городньої зелені, має не тільки корисні властивості, але й протипоказання. Вживати в їжу ця рослина слід з обережністю людям із хронічним гастритом або виразкою шлунка. Крім того, щавель не варто включати в меню пацієнтам із сечокам’яною хворобою, подагрою, панкреатитом та запальними захворюваннями кишечника.

Що потрібно знати для безпечного вживання

Як і будь-яким іншим продуктом, зловживати щавлем не варто, навіть якщо ви абсолютно здорові. Не слід їсти його щодня, оскільки у ньому багато органічних кислот. Але в середньому в суп додають близько 50-60 г свіжого листя, а для того, щоб виявилися негативні ефекти від щавлевої кислоти в його складі, потрібно вживати щонайменше в 10 разів більший обсяг.

Читайте також:  Гарбузове насіння при діабеті - як воно допомагає контролювати цукор у крові?

При вживанні страв із щавлем можна частково нейтралізувати вплив кислоти, додаючи кисломолочні продукти. Це може бути натуральний йогурт, сметана, сири.

Зриваючи або купуючи щавель на ринках, в магазинах, вибирайте наймолодше і не найбільше листя, в них щавлевої кислоти значно менше.

Важливо також пам’ятати, що серед основних небезпек вживання щавлю виділяють ризик зараження паразитами і патогенними бактеріями, якщо вживати листя в їжу брудними руками і без повноцінного їх миття. Особливо часто подібна проблема виникає у дітей, які можуть їсти свіже листя прямо з грядки. Важливо попередньо вимити руки і ретельно промити кожен лист під проточною водою.

Використання щавлю у медицині

Корисні властивості рослини можна використовувати у профілактиці та лікуванні певних захворювань. Так, щавель можна використовувати в лікуванні патології ротової порожнини: відваром щавлю або розведеним соком можна полоскати рот при лікуванні стоматитів та пародонтозів як додатковий засіб.

Вживання цієї рослини допомагає зменшити набряклість, покращити травлення, служить профілактикою запору. Навесні та влітку щавель працює як загальнозміцнюючий засіб, він допомагає заповнювати нестачу вітамінів та мікроелементів. Відвар щавлю корисний для лікування ГРВІ.

Крім того, щавель здатний знизити рівень шкідливого холестерину, що вважається профілактичним засобом при проблемах із серцем та судинами.

Салат зі щавлем

Найпростіша страва, яку можна приготувати зі щавлем, це салат. Він допомагає отримати всю користь рослини, оскільки листя не піддається термічній обробці. Крім того, свіжі листочки дають страві приємну кислинку та неповторний аромат. У цьому салаті зовсім небагато калорій, навіть якщо його заправити сметаною.

Вам знадобиться:

  • 3 огірки;
  • пучок щавлю;
  • зелень за смаком (кріп, петрушка, зелена цибуля);
  • сметана або нежирний йогурт – 2 ст. ложки;
  • сіль за смаком.
Читайте також:  4 рецепти іспанської страви гаспачо. Вам навіть не доведеться стояти біля плити!

Огірки нарізати кружальцями, щавель порвати руками або нарізати невеликими шматочками, зелень порубати дрібно і змішати в мисці зі сметаною (йогуртом) та сіллю.

Салат з картоплею та яйцем

Ситніший салат, який можна вживати влітку як самостійне блюдо. Для приготування вам знадобиться:

  • картопля відварена – 300 г;
  • яйце куряче – 3 шт.;
  • щавель – 1 пучок (приблизно 60 г);
  • зелень – 1 пучок;
  • сметана – 20 г;
  • гірчиця – 10 г;
  • сіль, перець за смаком;
  • мелена паприка – щіпка.

Картопля і яйця наріжте кубиками, листя щавлю нашаткуйте тонкими смужками, зелень дрібно порубайте, складіть в салатник і змішайте зі сметаною і гірчицею, додайте сіль, перець і паприку.

Омлет зі щавлем

Для приготування корисного та ситного сніданку можна використовувати листя щавлю. Вам знадобиться:

  • 2 яйця;
  • 30 мл молока;
  • сіль за смаком;
  • пучок щавлю (50 г);
  • трохи рослинної олії.

Змішати яйця з молоком та збити в піну з додаванням солі. На сковороду додати|добавляти| трохи рослинної олії і порізаний смужками щавель, злегка потомити в олії, потім влити яєчну масу і готувати під кришкою до готовності.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я