Правильно приготоване тісто – запорука смачних і акуратних пельменів. Воно має бути м’яким і еластичним. Дотримуйтесь рецепта і приготуйте податливе заварне тісто для пельменів.
З усіх наявних в арсеналі кулінарів видів тіста прісне вважають одним із найдавніших. Історики вважають, що пельмені винайшов Чжан Чжунцзін, практик китайської медицини, який жив за часів династії Східна Хань (206 р. до н. е. -220 р. н. е.). За легендою, він узяв баранину, трави і перець чилі, загорнув їх у тісто, а потім приготував на пару. Хоча пельмені існували в різних формах упродовж багатьох століть, свою назву вони отримали тільки в XVII столітті. Традиційне прісне тісто для пельменів готують із борошна та води з додаванням яєць.
Чому цей рецепт вважається найкращим?
- Універсальність. Заварне прісне тісто підійде для пельменів, вареників, мантів, чебуреків.
- Простота. Тісто складається з доступних інгредієнтів, які є на кожній кухні. Процес приготування простий і не займає багато часу.
- Зручність. Заварне тісто дуже податливе, добре розкочується, а під час ліплення краї виробів добре скріплюються.
Яку олію для тіста вибрати? Для приготування тіста на пельмені віддайте перевагу рафінованій рослинній олії без запаху.
Якої температури мають бути продукти? Куряче яйце має бути кімнатної температури. Дістаньте його з холодильника за 15-20 хвилин до приготування. Щоб тісто заварилося, потрібно використовувати окріп, тому воду закип’ятіть безпосередньо перед приготуванням.
Навіщо тісто для пельменів заварюють? У процесі заварювання тіста крохмаль, який міститься в борошні, клейстеризується й утримує більше вологи. Тісто стає міцним і еластичним. У процесі приготування пельменів воно не розліплюється і добре утримує начинку.
Навіщо тісту “відпочивати” після приготування? У процесі вистоювання в борошні набухає клейковина. У результаті тісто стане податливим, його легко розгортати качалкою.
Як зберігати готове тісто? Заварне тісто для пельменів можна зберігати в холодильнику за температури 5-8 C не більше двох днів. Воно має бути добре упаковане в пакет або харчову плівку.
Як заморозити продукт? Пельменне тісто можна заморозити на термін до 3-4 тижнів. Якщо об’єм великий, його ділять на порції та герметично упаковують у харчову плівку. Зберігайте тісто за температури не менше -18 С. Перед використанням продукт необхідно поступово розморозити. Для цього вийміть його з морозилки та перекладіть на полицю холодильника.
Опис
- Кухня: Китайська
- Категорія: Головна страва
- Час підготовки: 5 хвилин
- Час готування: 20 хвилин
- Калорійність на порцію: 296 ккал
Інгредієнти
- Куряче яйце 1 шт.
- Пшеничне борошно в/г 450 г
- Рослинна олія 3 ст. л.
- Сіль 1 ч. л.
- Вода 230 мл.
Приготування
1. Просійте борошно
У глибоку миску просійте борошно. Просіювання необхідне, щоб аерувати продукт і позбавити його домішок і грудочок, які можуть утворюватися під час тривалого зберігання у відкритій упаковці. Додайте в борошно сіль.
2. Додайте олію та яйце
По центру борошна зробіть заглиблення. Розбийте в миску 1 яйце і влийте рослинну олію. Перемішайте інгредієнти дерев’яною лопаткою, щоб борошно добре з’єдналося з яйцем і олією.
3. Влийте окріп
У миску з борошном порціями влийте окріп. Знадобиться 230-240 мл води. Після кожної порції ретельно вимішуйте інгредієнти, щоб змішане з борошном яйце не згорнулося. Коли тісто достатньо зволожилося і стало збиратися в грудку, перемістіть його на робочу поверхню для подальшого вимішування.
4. Вимішайте тісто
Продовжіть вимішування тіста руками. Місіть, поки воно вбере все борошно і не стане м’яким і пластичним (5-6 хвилин). Намагайтеся не досипати при вимішуванні борошно, щоб не забити тісто.
5. Залиште тісто на вистоювання
Замішане до гладкого стану тісто зберіть у кулю. Покладіть її в миску і накрийте харчовою плівкою. Залиште тісто настоятися на 20 хвилин і приступайте до розкочування тіста і формування пельменів.