Хурма при діабеті — як впливає рівень цукру і параметри здоров’я?

697
Хурма

Дані випробувань показують, що екстракт хурми здатний знижувати рівень глюкози в крові, а також нормалізувати ліпідний профіль. Що особливо важливо, вчені відзначають здатність речовин, що входять до складу хурми, знижувати ризик когнітивних ускладнень при діабеті.

Улюблений багатьма фрукт хурма, що характеризується яскравим кольором і в’язким смаком, традиційно вважається одним з найбільш корисних. Сучасні дослідження підтверджують цю думку, доводячи, що вживання хурми здатне знижувати параметри глюкози.

Що особливо важливо, за рахунок вмісту у складі цілого ряду натуральних антиоксидантів була відзначена здатність хурми впливати на процеси перекисного окислення ліпідів – знижуючи ризики, пов’язані з погіршенням когнітивних функцій за наявності цукрового діабету 2 типу.

Хурма – що містить?

Хурма – це їстівні плоди вічнозелених рослин, вік деяких з яких може досягати п’ятисот років. Слово “хурма” потрапило в європу з мови фарсі – а в дослівному перекладі означає “фінікова злива”, оскільки смак в’яленої хурми нагадує фініки.

Так як для вирощування хурми необхідний теплий клімат, рослина виробляється переважно у тропічних територіях. Сумарно відомо більше 400 різних сортів і варіацій — плодів, що відрізняються розміром і кольором, а також смаком і складом.

Серед ключових нутрієнтів, що містяться у складі хурми і здатних впливати на параметри здоров’я, вчені відзначають каротиноїди, таніни (надають в’язкий смак), флавоноїди, флаваноли та антоціанідини (надають характерного яскравого кольору).

Хурма

Склад та калорійність

Дані показують, що 100 г м’якоті зрілої хурми може міститися від 18 до 35 г вуглеводів — залежно від сорту. Середня вага одного плоду варіюється від 80 до 250 г.

Що стосується профілю вуглеводів, то третина припадає на глюкозу, третину на фруктозу, а частина, що залишилася, — на сахарозу та інші. Вміст клітковини становить близько 3-5 г, вміст жирів та білків – менше 1 г у кожному випадку.

Читайте також:  Чи може манікюр обернутися онкологією?

Калорійність 100 г м’якоті хурми може становити від 290 до 530 ккал залежно від вмісту вуглеводів. Глікемічний індекс варіюється від 35 до 50 і від одиниць.

Користування хурми при діабеті

Опубліковане в 2009 році дослідження на мишах з наявністю діабету показало, що щоденне вживання екстракту хурми протягом місяця показало потенціал зниження рівня глюкози в крові на цифри близько 25-33%, тобто майже на третину.

Крім зниження рівня цукру в крові, які вживали екстракт хурми лабораторні тварини показали помітне зменшення рівня “поганого” холестерину та тригліцеридів у крові.

У записці пояснення вчені припускають, що досягнутий ефект може пояснюватися наявністю в складі хурми натуральних антиоксидантів.

Вплив на когнітивну функцію

Новіше дослідження, опубліковане в грудні 2020 року, підтвердило здатність екстракту хурми знижувати рівень глюкози натще у лабораторних тварин з наявністю діабету.

Крім іншого, було відзначено покращення ліпідного профілю крові та зниження біомаркерів, пов’язаних з окислювальним стресом.

Що особливо важливо, вчені виявили здатність екстракту хурми впливати на покращення когнітивних функцій, що послаблюються наявністю цукрового діабету 2 типу.

Вплив на рівень цукру в крові

Дослідження на тваринах показують, що вживання сиропу хурми призводило до меншого підвищення рівня цукру в крові порівняно з вживанням чистого цукру, кленового сиропу та меду (маючи на увазі порівняння порцій з однаковою кількістю вуглеводів).

Однак важливо відзначити, що вміст вуглеводів у складі хурми вищий, ніж кількість вуглеводів в інших популярних фруктах, наприклад, у яблуках, грушах, персиках та апельсинах. Тобто хурма сильніше підвищуватиме глюкозу в крові, ніж вищезгадані фрукти.

Важливі застереження

Незважаючи на наявність численних досліджень хурми на тваринах, даних випробувань на людях немає — що має змусити ставитися до рекомендацій з певною обережністю.

Читайте також:  Хлопчик чи дівчинка?

Також зазначимо, що в дослідженнях зазвичай використовується спиртова витяжка із попередньо висушеної та подрібненої в найдрібніший порошок хурми – а зовсім не свіжі фрукти.

Для уточнення протипоказань проконсультуйтеся зі спеціалістом.

Висновок

Дані випробувань на тваринах показують, що екстракт хурми здатний знижувати рівень глюкози в крові, а також нормалізувати ліпідний профіль. Що особливо важливо, вчені відзначають здатність речовин, що входять до складу хурми, знижувати ризик когнітивних ускладнень при діабеті.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я