Всупереч поширеній думці про те, що бутерброд – це не дуже корисна їжа, дієтологи та шанувальники здорового харчування так не вважають. Все залежить від якості хліба та начинки. Якщо використовувати цільнозерновий хліб, а як додаток вибрати не ковбасу, а корисні продукти, то вийде цілком дієтична страва. Пропонуємо до вашої уваги бутерброди з не зовсім звичними інгредієнтами, які можуть повністю замінити повноцінний обід.
Зі смаженим нутом

Швидше і простіше взяти консервований нут. Але смачніше залити сухий нут теплою водою, залишити його на всю ніч і вже після цього смажити.
Інгредієнти:
- Хліб – 4 скибочки
- Авокадо – 1 шт.
- Лимонний сік – 1 ст.
- Петрушка – 3 гілочки
- Часник – 2 зубчики
- Нут – 100 г
- Соєвий соус – 2 ст.л.
- Молота паприка – 0.5 ч.л.
- Гострий червоний перець – 1 щіпка
Приготування:
Подрібніть у блендері авокадо, петрушку, часник та лимонний сік. Обсмажте підготовлений нут до золотистості близько 10-15 хвилин|мінути|, помішуючи. Додайте паприку, гострий перець, соєвий соус і смажте ще кілька хвилин. На шматочки хліба викладіть авокадо, зверху нут, прикрасьте проростками.
З грибами та сиром рікотта

Якщо ви ніколи раніше не пробували бутерброди з грибами – саме час виправити цей недогляд. Вони виходять дуже ситні та смачні, а готуються легко та швидко.
Інгредієнти:
- Хліб – 2 скибочки
- Печериці – 150 г
- Часник – 1 зубчик
- Сіль – 0.5 ч.л.
- мелений чорний перець – 1 щіпка
- Мускатний горіх – 1 щіпка
- Рікотта – 80 г
Приготування:
Підсмажте хліб до хрусткої скоринки і викладіть зверху рикотту. Наріжте печериці та обсмажте на середньому вогні до випаровування вологи. Додайте тиск часник і спеції, перемішайте і прогрійте ще хвилину. Викладіть гриби на бутерброди.
З авокадо та яйцем пашот

Авокадо у поєднанні з яйцем – це практично ідеальний сніданок. А якщо це поєднати з хрустким хлібом, то він буде ще й найсмачнішим!
Інгредієнти:
- Хліб – 1 скибочка
- Авокадо – 1/2 шт.
- Лимонний сік – 1 ст.
- Зелень – 4-5 гілочок
- Сіль, приправи – за смаком
- Яйце куряче – 1 шт.
- Оцет – 1 ст.
Приготування:
Подрібніть у блендері авокадо із зеленню, лимонним соком та додайте спеції за смаком. Підсушіть хліб на сухій сковороді. Тим часом приготуйте яйце пашот. Обережно розбийте яйце в чашку. Закип’ятіть воду, зменште вогонь до мінімального та влийте оцет. Перемішайте воду з оцтом так, щоб закрутити вирву, і акуратно вилийте туди яйце. Чашку тримайте ближче до води. Варіть 3-3,5 хвилини, дістаньте шумівкою і викладіть на паперову серветку, щоб стекла вода. Намажте на хліб масу з авокадо, перекладіть яйце на бутерброд, посипте спеціями та прикрасьте блюдо зеленню.
З тунцем та сиром

Крупно зернистий сир чудово поєднується з подрібненим тунцем і оливками в бутербродах.
Інгредієнти:
- Хліб – 4 скибочки
- Тунець (у власному соку) – 1 банка
- Сир – 60 г
- Петрушка – 1 гілочка
- Оливки – 4 шт.
- Сіль, перець – за смаком
Приготування:
Обсмажте хліб на сковороді-грилі або просто погрійте в тостері. Змішайте в мисці тунець (попередньо злив рідину) і сир. Викладіть їх на хліб, посоліть, поперчіть і прикрасьте петрушкою та нарізаними оливками.
З рікоттою та бананом

А це для любителів солодкого. За бажанням можете полити ці бутерброди карамеллю або шоколадним соусом!
Інгредієнти:
- Білий хліб – 2 скибочки
- Молоко – 3 ст.л.
- Цукор – 0,5 ч.л.
- Банан – 1 шт.
- Рікотта – 80 г
- Вершкове масло – 20 г
Приготування:
Розчиніть цукор у теплому молоці та вимочіть у ньому шматочки хліба. Обсмажте їх на вершковому маслі до рум’яності. Поступово розподіліть по поверхні хліба рикотту. Зверху викладіть кружальця бананів і подавайте солодкі бутерброди ще теплими.
З оселедцем під шубою

Класичні страви ніколи не виходять із моди — смачний оселедець під шубою можна приготувати навіть на чорному хлібі. У рецепті немає майонезу, тому такі бутерброди точно сподобаються прихильникам здорового харчування.
Інгредієнти:
- Філе малосольного оселедця – 1-2 шт.
- Буряк (відварений) – 1 шт.
- Червона цибуля – 1/2 шт.
- Чорний хліб – 4 шматочки
- Рослинна олія – 50 мл
- Сіль, мелений перець та коріандр – за смаком
- Кріп – 2-3 гілочки
Приготування:
Шматочки хліба змастіть ароматною олією. Буряк натріть на тертці, філе оселедця наріжте. Викладіть на хліб натертий буряк і посипте приправами, трохи посоліть. Викладіть зверху шматочки оселедця і нарізану кільцями цибулю. Для особливого смаку можна покласти також нарізану кружальцями редис. Прикрасити гілочками кропу.