Готування на пару у правильному харчуванні — чи це дійсно необхідно?

33
їжа

Порада про те, що пароварка – це максимально корисний вид приготування їжі, вирваний із контексту. Порівняно з обсмажуванням у великій кількості свинячого жиру – безперечно. Однак сучасні способи приготування їжі оригінальних джерел рекомендацій не розглядали.

Класична рада правильного харчування – приготування їжі на пару – набула поширення завдяки “Книзі про смачну і здорову їжу”, вперше опублікованій в 1939 році. Починаючи з цього часу мільйони людей щиро вірили в те, що їжа, приготовлена таким чином, максимально корисна.

Однак слід розглядати цю пораду в контексті свого часу. За минулі 80 років змінилося не тільки розуміння того, що необхідно людині в правильному харчуванні, а й, що найважливіше, змінилися доступні для приготування їжі предмети — насамперед сковорідки.

Готування на пару – звідки з’явилося?

їжа

Приготування їжі на пару зустрічається в багатьох кухнях світу – саме таким чином готують не тільки пельмені та манти, а й кускус. При цьому традиційна азіатська пароварка є плетеним з бамбукової соломки кошиком з кришкою.

У сучасній кулінарії приготування їжі на пару є переважно частиною азіатської кухні — самі пароварки зустрічаються швидше у всіляких магазинах з китайськими товарами, а не у відділах правильного харчування. У Європі та Америці пароварки практично не відомі.

Саме тому поширену пораду “готувати на пару” можна зустріти швидше в Європі (і, ймовірно, китайській) літературі – решта світу цілком успішно ігнорує цей метод приготування, не вважаючи його кращим або кориснішим.

Чи справді пароварка корисніша?

Однозначно відповісти на запитання “чи корисніше їжа з пароварки” неможливо. Все залежить від того, з чим ви порівнюватимете. Безперечно, в порівнянні з обсмаженою у великій кількості свинячого жиру або дешевої олії – так; але це далеко не єдина можлива відповідь.

Читайте також:  Безглютенова дієта - список продуктів та раціон харчування на тиждень по днях

Інакше кажучи, пара — одне із багатьох можливих варіантів приготування їжі. Стверджувати про його перевагу і користь досить помилково. Важливо й те, що жорстке обмеження жирів у харчуванні давно вважається небезпечним та не рекомендується дієтологами.

Рекомендації ВООЗ

Всесвітня Організація Охорони Здоров’я стверджує, що зниження сумарного споживання жирів до менше 30% від загальної споживаної енергії допомагає запобігти нездоровому збільшення ваги у дорослих людей, окремо застерігаючи, що насичені жири повинні бути скорочені до 10% від сумарних калорій.

Пароварка хоч і згадується в тексті, але лише в контексті скорочення вживання жирів (“особливо насичених жирів та трансжирів промислового виробництва”) — ніби ігноруючи факт того, що для досягнення результату не обов’язково готувати саме на пару.

Антипригарні сковороди

їжа

Найважливіше практичне відкриття, що змінило ставлення до кулінарії, відбулося наприкінці 1940-х, з винаходом тефлону (політетрафторетилену) — полімеру, що має рідкісні фізичні та хімічні властивості. В даний час він вкрай широко застосовується в техніці та побуті.

Наприклад, з тефлону виготовляють так зване антипригарне покриття, що наноситься на сковороди з алюмінієвою або чавунною основою — і запобігають пригорянню їжі.

Фактично антипригарне покриття дозволяє обсмажувати їжу якщо не з повною відсутністю жиру, то з мінімальною кількістю – досить буквально чайної ложки.

Фінальна рекомендація

Це не партнерський матеріал, тому нашою метою не є рекомендація конкретного бренду. Ми лише хочемо донести факт того, що думка про однозначну користь готування на пару — лише застарілий десятки років тому міф.

Якщо вам подобається пароварка – чудово. Однак якщо ви терпіти не можете овочі або курку на пару – ніхто не забороняє готувати їх в антипригарному посуді з мінімальною кількістю олії.

Читайте також:  Як за допомогою спецій зробити овочеві страви справжнім кулінарним твором

Висновок

Порада про те, що пароварка – це максимально корисний вид приготування їжі, вирваний із контексту. Порівняно з обсмажуванням у великій кількості свинячого жиру – безперечно. Однак сучасні способи приготування їжі оригінальних джерел рекомендацій не розглядали.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я