Якщо ви регулярно готуєте їжу на сковороді, то, напевно, вже стикалися з такою ситуацією, коли масло починає “стріляти” і розбризкується на всі боки. Як цього уникнути?
Чому олія починає “стріляти”
Відбувається це через її контакт із водою. Олія і вода випаровуються нерівномірно. Саме це і викликає таку бурхливу реакцію. Як убезпечити себе під час смаження? Зробити це можна лише в тому випадку, якщо прибрати зі сковороди воду до того, як влити олію та почати нагрівати поверхню, радить ТСН.
Важливі правила, щоб олія не “стріляла”
Щоб олія не “стріляла” під час смаження, можна також запам’ятати та використовувати кілька правил:
Розігрійте сковороду – Перед тим, як смажити щось на сковороді, її потрібно добре розігріти, тоді з неї випарується вся зайва волога. Тільки після цього вливайте олію.
Замініть олію – якщо сковорода суха, але олія все одно “стріляє”, можливо, вам продали неякісний продукт, який розбавляють водою. У такому разі допоможе лише заміна олії якіснішою.
Додати сіль – сковорода розігріта, олія гарної якості, але буває, що вона все ж таки починає розбризкуватися в різні боки. Наші бабусі користувалися таким методом: вони клали в олію сіль.
Зменшіть силу вогню та накрийте кришкою – часто олія починає бурхливо реагувати після додавання продукту, в якому багато води. У такому разі уникнути розбризкування неможливо. Можна лише накрити сковороду кришкою та зменшити вогонь.
Додати паніровку або борошно – соковиті котлети або риба зазвичай містять чимало води, тому олія під час їх смаження “стріляє” завжди. Щоб цього не сталося, можете запанувати їх у сухарях чи борошні.
Смажте правильно напівфабрикати – коли ви готуєте напівфабрикати, із них виділяється багато вологи. Вона поєднується з маслом і остання починає розбризкуватися. Тому спочатку їх підсмажують трохи на сухій сковороді, а потім уже переводять у олію.
.