Білоруська опозиція стурбована можливою мобілізацією

29

Серед білоруської опозиції зростає стурбованість щодо можливої ​​мобілізації в їхній країні на підтримку агресивної війни Росії проти України. Опозиційний політик Павло Латушко, який живе у вигнанні у Варшаві, розповів виданню Redaktionsnetzwerk Deutschland, що підготовка до цього триває повним ходом. Білоруському правителю Олександру Лукашенку достатньо натиснути кнопку за наказом із Кремля, щоб розпочати мобілізацію. Латушко, колишній міністр культури Білорусі, є членом кабінету лідера опозиції Світлани Тихановської у вигнанні.

Латушко, посилаючись на джерела у Мінську, повідомила, що майже всіх співробітників МВС Білорусі попросили здати паспорти. За його словами, цю інформацію можна отримати із різних міст країни. “Це означає, що ці люди не зможуть залишити територію Білорусі у разі їхньої мобілізації”, – сказала Латушко.

Він додав, що можна також спостерігати, що російська військова присутність у Білорусі постійно зростає. Це стосується кількості солдатів та техніки. «Військові навчання російських збройних сил, у тому числі навчання із взаємодії збройних сил Росії та Білорусі, відбуваються регулярно», – сказав Латушко.

Лукашенко залежить від Кремля

Побоювання щодо активної участі білоруських військових у агресивній війні проти України існують практично з початку російського вторгнення до сусідньої країни наприкінці лютого 2022 року, коли російські війська використовували територію союзної Білорусі як плацдарм для нападу на Україну.

У п’ятницю Лукашенко відвідав спільні російсько-білоруські сили у країні, за словами офіційних осіб. Досвід, «отриманий внаслідок злиття військових частин та з’єднань», має «велике значення» для Білорусі, заявило міністерство оборони у Мінську. Останнім часом все частіше висловлюються припущення, що черговий російський напад на столицю України може знову відбутися через Білорусь.

Олександр Лукашенко, якого Захід більше не визнає президентом, у військовому, політичному та економічному відношенні залежить від Кремля. Проте, за офіційною інформацією, білоруські солдати поки що не воюють в Україні.

Читайте також:  Чи відбудуться повторні вибори у Берліні у лютому?

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я