Харчування для схуднення починається із достатнього вживання клітковини у щоденному раціоні. Саме тому містка морозилка з колекцією заморожених овочів – головний помічник повсякденного приготування будь-якого прихильника правильного харчування.
Наявність будинку місткої морозилки – фактор, що істотно полегшує правильне харчування. Зрештою, раціон для схуднення повинен містити достатню кількість клітковини — а також натуральні продукти, які зазнали мінімальної промислової обробки.
Оскільки вживання шкідливої їжі швидкого приготування часто пояснюється відсутністю часу — вироблення звички готувати заздалегідь їжу (наприклад, на вихідних) і її подальша заморозка допомагає принципово переглянути свій повсякденний раціон.
Перше правило харчування для схуднення
Усунення хронічного недоліку клітковини в раціоні – перше, з чого починається правильне харчування для схуднення. Найчастіше надмірна кількість споживаних калорій пов’язана з тим, що в людини порушені природні механізми формування насичення.
Нагадаємо, що рекомендації правильного харчування Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я зводяться до того, що щоденне вживання 400 г будь-яких овочів або фруктів не тільки допомагає заповнити потребу в клітковині, але й знижує ризик розвитку таких захворювань, як діабет та ожиріння.
При цьому зовсім не обов’язково вживати дорогі свіжі овочі (особливо в зимовий період) – дослідження показують, що сучасні технології заморожування овочів практично не впливають на їх вітамінно-мінеральний профіль, і, природно, не знижують вміст клітковини.
Як виготовляють заморожені овочі?
Заморожені овочі – це продукт, який отримується за допомогою технології шокового заморожування. Для цього попередньо вимиті та висушені овочі піддаються обдуву повітрям температурою мінус 35°С у спеціальній камері – забезпечуючи повне заморожування за 20-30 хвилин.
Фактично, шокова заморозка заважає кристалізації льоду та перешкоджає руйнуванню текстури продукту, будучи найбільш ефективним методом збереження свіжості та смаку. Важливо й те, що овочі для шокової заморозки найчастіше зрізаються в пік піку і при максимальному рівні дозрівання.
Заморожування овочів будинку
Крім покупки готових заморожених овочів у магазині, ви можете приготувати їх самостійно — для цього знадобиться лише морозильна камера і поліетиленовий пакет. Розділіть попередньо промиті та нарізані овочі на порції, а потім заморозьте їх у невеликих пакетиках.
Заморожування добре переживає не тільки кукурудза та горох, але також картопля, морква та численна категорія зелених овочів. Картоплю необхідно не просто промити – але очистити від шкірки і нарізати на кубики (це допоможе скоротити час приготування).
Як готувати заморожені овочі?
Харчування для схуднення має на увазі безліч джерел клітковини – вищезгадані овочі, плюс цільнозернові крупи. На щастя, два цих інгредієнти легко змішуються.
Наприклад, поки вариться порція каші (гречка, перловка, просо, бурий рис, сочевиця тощо) – викладіть порцію овочів з морозилки на сковороду з антипригарним покриттям, додайте пів чайної ложки олії, а потім легко обсмажте.
Головне правило – уникати варіння заморожених овочів. Це не лише знижує вміст вітамінів (вони банально вимиваються водою) — а й негативно впливає на їх смак та текстуру.
Що ще можна морозити за правильного харчування?
Дивно, але остання наукова інформація показує, що сам факт заморожування продукту здатний впливати на його поживні характеристики.
Наприклад, тости із попередньо замороженого хліба менше впливають на підвищення рівня цукру в крові – порівняно зі свіжим хлібом.
Причина полягає в тому, що стійкий крохмаль, що входить до складу хліба, після заморозки стає більш складним для перетравлення шлунком людини – фактично, заморозка знижує ГІ хліба.
М’ясо та м’ясні продукти
Купівля м’яса, виготовлення домашнього фаршу та подальше заморожування у порційних пакетиках по 100-150 г допоможе вам приготувати ввечері страву правильного харчування буквально за кілька хвилин.
Як таке, м’ясо також не втрачає своїх властивостей при заморожуванні – потрібно лише стежити за тим, щоб розморожування відбувалося дбайливо (у звичайній камері холодильника або за кімнатної температури за кілька годин).
Плюс, ні м’ясо, ні овочі (і особливо фрукти) не повинні розморожуватися і заморожуватися повторно — це суттєво погіршує їхню текстуру.
Висновок
Харчування для схуднення починається із достатнього вживання клітковини у щоденному раціоні. Саме тому містка морозилка з колекцією заморожених овочів – головний помічник повсякденного приготування будь-якого прихильника правильного харчування.