Як за допомогою спецій зробити овочеві страви справжнім кулінарним твором

94

Хоча овочі по праву вважаються одним із наріжних каменів здорового харчування, більшості людей все ще необхідно значно збільшити їх кількість у своєму щоденному раціоні. На жаль, у багатьох овочі все ще асоціюються з прісною, несмачною їжею, і це встановлення необхідно змінювати, тому що овочі – це ароматний, смачний, ситний та повний поживних речовин продукт.

Щоб мотивувати людей спробувати щось нове та урізноманітнити своє меню, національна мережа роздрібної торгівлі продуктами харчування ELVI спільно з шеф-кухарем та спеціалістом з харчування Євгенією Янсон пропонує кілька простих порад з приготування овочів, щоб максимально розкрити найцінніші нюанси смаку та аромату овочів.

Найкращі друзі овочів – чебрець і розмарин!

Для смачного приготування овочів потрібні правильні спеції, при цьому варто звернути увагу не тільки на популярний у латиській кухні кріп. Які б овочі ви не готували, чебрець і розмарин знадобляться завжди – особливий аромат цих трав найкраще розкриється, якщо додаватимете їх до овочів під час смаження або гасіння. Смак чебрецю та розмарину особливо добре “розкривається” в жирах, тому перед додаванням до овочів розмарин і чебрець варто змішати з оливковою або вершковою олією.

Якщо при обсмажуванні цибулі та часнику додати чебрець та розмарин, овочі стануть особливо ароматними – так ви відчуєте нові смакові нюанси звичних супів, соусів та інших страв, де ви використовуєте суміш обсмаженої цибулі та часнику. Чебрець і розмарин також добре поєднуються з бобовими – наприклад, злегка обсмажений у суміші подрібнених трав турецький горох із щіпкою насіння кунжуту стане чудовим смачним та ситним доповненням до супів-пюре або інших основних страв.

Зробіть олію зі спеціями для запікання овочів!

Запечені в духовці овочі – це прекрасна і дуже швидка в приготуванні страва, і ви напевне готуватимете її частіше, якщо у вас вдома буде все, щоб готування було швидким і легким. Щоб не витрачати час на миття, очищення та подрібнення трав щоразу перед приготуванням, можна приготувати універсальну олію з травами та спеціями. Не помилитеся, якщо і тут виберете чебрець і розмарин – змішайте оливкову олію з дрібно нарізаним чебрецем та розмарином, додайте перець та сіль. Для більш насиченого смаку можна додати часник чи лимонний сік. Коли смажитимете овочі, збризкайте їх ароматизованим маслом і перемішайте, щоб воно рівномірно розподілилося. Така олія надасть особливий смак броколі, цвітній капусті, нарізаній моркві, кабачкам, баклажанам, перцю, пастернаку, грибам, брюссельській капусті, гарбузу різних сортів та картоплі, цю суміш трав та олії також можна використовувати для приготування свіжих салатів.

Читайте також:  Рецепти для домашнього гриля

Додайте овочі до звичайних та улюблених страв

Щоб збільшити споживання овочів, їх можна додавати до улюблених страв сім’ї, наприклад, макарони. Щоб підвищити поживну цінність макаронів, приготуйте дуже простий соус зі смаженої цибулі, часнику, моркви, мілко нарізаних помідорів з базиліком, чебрецем і розмарином, таким чином ви з’їсте більше овочів і отримаєте страву з новим, більш вишуканим смаком. Обсмажені овочі також стануть смачним доповненням до різних соусів, улюблених запіканок, омлетів та інших звичайних сімейних страв.

Замініть страви з картоплі овочевим пюре

Хоча картопля і відноситься до овочів, вона все ж таки містить багато крохмалю, і дієтологи не включають картопля в добову порцію овочів, що рекомендується – за своєю харчовою цінністю він більше порівняний із зерновими. Правильно приготовлена ​​картопля у розумній кількості, звичайно, гарний вибір для щоденного раціону, але її можна творчо доповнити чи замінити іншими овочами. Відмінний спосіб замінити картоплю овочами – приготувати овочеве пюре. Наприклад, пюре з пастернаку з вершковим маслом та чебрецем – класична ресторанна страва, яку дуже легко приготувати вдома. Дуже смачне та яскраве пюре виходить із замороженого зеленого горошку, який можна відварити з м’ятою та змішати з невеликою кількістю олії, вершків та маскарпоні або вершкового сиру. Пюре з гарбуза, моркви чи броколі чудово доповнить тертий мускатний горіх та насіння коріандру. Пюре з овочів так само легко приготувати, як і картопляне, але його смак, поживна цінність та зовнішній вигляд вражають набагато більше, ніж звичайна картопля.

Пам’ятайте про поєднання овочів та спецій!

Хоча смаки овочів і так різноманітні та багаті, особливо вишуканими вони стають завдяки правильно підібраним спеціям, тому варто запам’ятати хоча б деякі базові поєднання овочів та спецій, які допоможуть урізноманітнити смаки повсякденних страв:

  • Гарбуз, морква – мускатний горіх, кориця, коріандр, шавлія.
  • Цукіні – орегано, чебрець, базилік, порошок солодкої паприки, каррі, куркума, порошок чилі.
  • Брокколі, брюссельська капуста, цвітна капуста – мускатний горіх, коріандр, часниковий порошок, імбир, чебрець.
  • Паприка – чебрець, орегано, петрушка.
  • Білокочанна капуста – часник, кайєнський перець, коріандр, естрагон, кріп.
  • Огірки – м’ята, базилік, кріп, петрушка.
  • Баклажан – чебрець, насіння фенхелю, базилік, часник, орегано.
  • Листові овочі (шпинат, листова капуста, рукола тощо) – часник, м’ята, базилік, чебрець, петрушка, кріп, естрагон, імбир, порошок чилі, орегано.
  • Томати – базилік, орегано, петрушка, чебрець, розмарин, часник, порошок чилі, зелена цибуля, кайєнський перець.
  • Гриби – часник, чебрець, розмарин, петрушка, базилік, кріп, орегано.
  • Редиска – м’ята, розмарин, чебрець, імбир, насіння фенхелю, кріп, базилік, часник, кріп.
  • Бобові – коріандр, кумін, чебрець, розмарин.
  • Спаржа – чебрець, кріп, насіння фенхелю, м’ята, естрагон.
Читайте також:  Банани - склад та профіль вуглеводів. Як впливають рівень цукру в крові?

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я