Простий у приготуванні тірамісу з мандаринами стане ідеальним десертом, а веганська полента з грибним рагу — зігріваючою та ситною другою стравою.
Різдвяний тірамісу
інгредієнти
- 500 г сиру Рікотта
- 250 г сиру маскарпоне
- 2 ст. меду
- 100 мл еспресо
- сік 1 мандарину (+ шкірка)
- 50 мл улюбленого лікеру (добре підійде мигдальний або вершковий лікер, але алкоголь можна і не додавати)
- 125 г печива “Дамські пальчики”
- 100 г темного шоколаду
- 80 г 10% вершків
- тертого шоколаду для прикраси
Приготування
Зробіть шоколадну глазур – на водяній бані або в мікрохвильовій печі розтопіть шоколад, додайте вершки, заважайте, нагріваючи, поки маса не стане однорідною. Охолодіть до кімнатної температури.
У великому скляному посуді в один шар розкладіть печиво.
Змішайте еспресо з соком мандариновим і лікером.
Помірно полийте “Дамські пальчики” сумішшю еспресо.
Також рівномірно полийте “Дамські пальчики” шоколадною глазур’ю та поставте в холодильник чи морозилку, щоб шоколад затвердів.
Збийте сир маскарпоне, рикотту, мед та половину цедри мандарину.
Намажте печиво сирною масою і розрівняйте.
Прикрасьте тертим шоколадом та цедрою мандарину.
Поставте в холодильник на кілька годин (можна залишити на ніч).
Веганська полента з грибним рагу в соусі з червоного вина
інгредієнти
- 400 г грибної суміші (шампіньйони, шимейї та шиїтаке)
- 1 велика цибулина
- 2 часточки часнику
- 2 ст. ложки кокосової або іншої рослинної олії для смаження
- 1 ст. свіжих листків чебрецю (або 1 ч.л. сушеного)
- 150 мл червоного вина
- 1 ст. кукурудзяного або картопляного крохмалю
- 900 мл овочевого бульйону
- 200 г кукурудзяної крупи (поленти)
- 100 мл кокосового молока
- 1 ст. солі
- ½ ч.л. тертого мускатного горіха
Приготування
Закип’ятіть 800 мл овочевого бульйону у великій каструлі (100 мл залиш для соусу), додайте кукурудзяну крупу і сіль, варіть близько 20 хвилин, час від часу помішуючи. Наприкінці додайте кокосове молоко і мускатний горіх.
Поки готується полента, приготуйте грибне рагу. Наріжте цибулю, дрібно порубай часник і обсмажте все на сковороді протягом декількох хвилин.
Наріжте гриби на тонкі скибочки, додайте їх до цибулі та часнику.
Додайте сіль, перець та листочки чебрецю.
Помішуючи, смажте близько 10 хвилин, доки гриби не будуть готові (стануть золотаво-коричневими).
Додайте червоне вино і обсмажуйте ще кілька хвилин, поки вино майже не випарується.
Розведіть у холодному овочевому бульйоні крохмаль, вилийте його в гриби і, помішуючи, нагрівайте, поки соус не загусне.
Насолоджуйтесь гарячою полентою, полив її грибним рагу і прикрасивши листочками чебрецю.
Рецепти пропонує національна мережа роздрібної торгівлі продуктами ELVI спільно з шеф-кухарем та спеціалістом з харчування Євгенією Янсоне.