Вакцинація від ВПЛ в Україні

135
Вакцинація від ВПЛ в Україні

Ми уже з вами говорили про вірус папіломи людини. Він є причиною раку шийки матки та інших, не менш небезпечних захворювань (рак ротової порожнини чи ануса).

В багатьох країнах світу (Канада, США, Австралія та європейські держави) вакцинація ВПЛ – обов’язкова. В Україні ж вона поки що у списку рекомендованих.

Якою вакциною робити щеплення?

Сьогодні можна вакцинуватись двома препаратами, зареєстрованими в МОЗ України – Гардасил та Церварикс. Щеплення відбувається за власні кошти (не фінансується державою).

Коли та кому рекомендовано робити вакцину?

  • Вакцинації підлягають і жінки, і чоловіки (можуть бути носіями ВПЛ).
  • Вік щеплення для дівчаток – 9-14 років (до початку статевого життя). Дві дози. Друга – через 6 міс.. Але не пізніше 12 місяців після першої дози.
  • Від 14 років чи від початку ведення статевого життя організму потрібні 3 дози вакцини. Друга – через 2 міс., а третя – через 6 міс..
  • ВІЛ-позитивні пацієнти також потребують триразової вакцинації незалежно від віку.
  1. Чи ефективна вакина, якщо ти уже є носієм ВПЛ? У більшості випадків – так.
  2. Як довго щеплення захищає організм? 10 років і більше.
  3. Чи можна вакцинуватись вагітним? Не рекомендовано, але якщо так трапилось – то це не є причиною до переривання вагітності.

Це відповіді на найпоширеніші запитання. Проте щодо вакцинації від ВПЛ їх існує ще багато. Більш детально дізнатися про всі нюанси можна безпосередньо на консультації в лікаря-гінеколога. І перед тим, як приймати рішення робити щеплення, консультація та огляд – обов’язкові. Можете сміливо звертатися до мене!

Бережіть себе та будьте здорові❤️

Читайте також:  Заощаджуємо пальне взимку: поради водіям

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я