у Європі готують росіян, які бажають воювати проти режиму Путіна

67

У Варшаві з’явилася Громадянська рада, яка займається підготовкою росіян, які бажають воювати проти путінського режиму.

У мережі все популярнішим стає відео, в якому росіян закликають воювати на боці України. Звернувся із таким закликом центр мобілізації Громадянської ради, який нещодавно з’явився у Варшаві. Противники режиму Путіна не лише хочуть мобілізувати росіян, вони хочуть організувати їхню бойову підготовку та екіпірування. Наразі організація збирає кошти на організацію мобілізації громадян РФ у Європі. Про те, як це відбуватиметься, ведучі Stratera Show на радіо «Голос Берліна» Маша Майєрс та Дмитро Губін поговорили з координатором громадянського опору Денисом Соколовим.

Дмитро Губін: Вибачте, Денисе, виникає природне питання у людини, яка вперше бачить вас на відео і вперше чує ваше ім’я. А хто ви, власне, такі, чи можна вам вірити? І чи можна переводити гроші, які підуть на створення озброєних загонів, які, наскільки я можу зрозуміти, діятимуть не лише з боку України у цій війні, а й усередині Росії?

Денис Соколов: Вірити чи не вірити – це вибір кожного. Ми намагаємось показати свою роботу. Працюємо із Збройними силами України. Ми працюємо з Російським добровольчим корпусом, який бореться в Україні. Зараз ми збираємо громадянську раду, до якої входять досить помітні люди з регіонів. Просто зараз я не називатиму їх імена. Є одна публічна людина у нас — Ібрагім Яганов, який вже представлений. Він черкес з Кабардино-Балкарії, і він репрезентує, відповідно, Черкесію.

Маша Майєрс: У вас на сайті немає жодної інформації про склад, ні про що.

Денис Соколов: Ми лише вчора почали працювати. Ми створили координаційний центр та заявили про громадянську раду. Матеріали з’являться за два тижні. Просто ми вирішили, що ми показуватимемо дії. Ми діємо на свої гроші поки що.

Читайте також:  Лісові пожежі в Канаді та дим у Нью-Йорку

Маша Майєрс: Тобто ви кажете, що вже йдеться про те, що ви вже готуєте людей, і що підготовка одного військовослужбовця коштує 5 000 доларів. Правильно?

Денис Соколов: Це щонайменше 5000. Ми на сьогодні починаємо працювати з першою групою. Вже розпочали.

Дмитро Губін: Денисе, я розумію, що таке підготовка для солдатів української армії, яка відбуватиметься одночасно в кількох країнах Євросоюзу, зокрема, у Франції, Польщі та Німеччині. Я також розумію, що будь-яка військова підготовка — це полігон, це інструктори, це охорона, це зброя, це договір із владою. А з якими країнами ви домовились?

Денис Соколов: Я вам не зараз говоритиму, зі зрозумілих причин. Указ є. Поки що ми уповноважені публічно заявляти лише про себе. Уповноважені нашими колегами.

Підготовка проходитиме і на території України, і не на території України. Поки що локацію підготовчого табору ми не розголошуємо.

Маша Майєрс: Ваше відео дійсно мало ефект бомби, що розірвалася, тому що, по-перше, це відкритий збройний опір, і заклик цей опір фінансувати. Ви ж збираєте донати. При цьому ви кажете, що ви дієте на свої гроші. Ви закликаєте людей жертвувати гроші. При цьому ви не заперечуєте, що це домовленість із іншими державами, можливо, зі спецслужбами інших держав. Чи правильно я вас розумію?

Денис Соколов: Ні, ми не заперечуємо та не стверджуємо нічого цього.

Маша Майєрс: Це якийсь збройний опір, деякі росіяни, вірно? Чи це можуть бути люди інших національностей, які мають зібратися?

Денис Соколов: Йдеться переважно про росіян.

Маша Майєрс: Якісь десь за кордоном об’єднуються. І для того, щоб чинити опір, воювати проти росіян на території України. Правильно?

Денис Соколов: Отже, проти російської армії на території України, зокрема й проти підрозділів ПВК «Вагнер», підрозділів Кадирова.

Читайте також:  Ізраїльський уряд просуває судову реформу

Маша Майєрс: І порівняння із власівцями, воно вас якось ображає?

Денис Соколов: Нічого не ображає і не ображає. Я розумію, що ми діємо дещо в іншому правовому просторі. Ми розпочали підготовку, але з погляду правового поля, ми приблизно уявляємо собі, як це виглядатиме. І ми це за кілька тижнів, я сподіваюся, цілком виразно озвучимо.

Є узурпація влади з боку режиму Путіна, є її насильницьке утримання. Протягом тривалого часу є використання держави в злочинних цілях і в економічних, і політичних, і для скоєння військових злочинів. І власне тому ми вважаємо себе абсолютно вправі воювати проти цього режиму. Це вони здійснили державну зраду, а не ми.

Маша Майєрс: Ви сказали про правову, про правову підставу вашої діяльності. Навіть якщо я можу собі уявити, що це на території інших держав створення якихось формувань, навчання, тренування, закупівля, збір донатів — це, зрештою, може так чи інакше співвідноситися з місцевими законами тієї країни, на території якої ви діятимете. А як ви можете з правової точки зору пояснити, я навіть не знаю, як це правильно назвати, диверсійну, підривну, терористичну діяльність усередині РФ?

Денис Соколов: По-перше, ми не маємо наміру вести терористичну діяльність, ми збираємося вести збройну боротьбу з режимом. Це із озброєними представниками режиму. Ми не хочемо, ми в жодному разі не розглядаємо ні громадянське населення, ні цивільних службовців держави як своїх супротивників. Збройна боротьба може йти лише із озброєними людьми.

Маша Майєрс: Тобто це, умовно кажучи, деякі диверсійні групи, які ви готуєте за кордоном, потім закидати кудись у Татарстан, Башкирію, неважливо, хоч у Примор’ї. І що буде? Напад на військові частини? Напад на поліцейських? Тобто деякі військові дії всередині Росії будуть здійснюватися під вашим контролем деякими групами, при тому, що ви, як керівник цього процесу, перебуваєте поза Росією. Правильно я розумію?

Читайте також:  У Росії заарештовано американський шпигун

Денис Соколов: Я зауважу. Я керівник громадянського опору і більше займаюся господарською частиною цього процесу, а не військовим плануванням. Але приблизно так. Тобто ми маємо зупинити війну. Для того, щоб зупинити війну, треба діяти виключно проти військових та проти військової інфраструктури.

Маша Майєрс: Чи закликаєте ви таким чином до громадянського перевороту, воєнізованого громадянського перевороту?

Денис Соколов: Ми закликаємо до громадянської непокори. По-перше, ми закликаємо до усунення від влади злочинного режиму. Ми закликаємо до надання суду учасників цього режиму. Але при цьому йдеться про революційний переворот на території Росії. Ми не уявляємо собі ситуації, коли ті, хто зараз при владі, залишаться цією владою.

Маша Майєрс: При цьому ви не на території Росії. Ви припускаєте, що ті рекрути, яким ви пропонуєте заповнити анкету або ті люди, які будуть вам доносити, що вони наражають своє життя на небезпеку, якщо вони з вами співпрацюватимуть на тих чи інших умовах?

Денис Соколов: Ми маємо систему безпеки для тих, хто братиме участь у цьому опорі. І це стосується безпеки їхніх сімей, це стосується безпеки їх самих. На території РФ вони не будуть проводити жодних непрофесійних та неспланованих дій.

Я просто не буду зараз розкривати всю кухню, тому що не думаю, що це потрібно робити.

Маша Майєрс: Не йдеться про те, щоб ви розкрили кухню. Йдеться про те, що ваша заявка є настільки гучною, що, напевно, було б справедливо спробувати зрозуміти, які механізми ви використовуєте.

Денис Соколов: Ми запрошуємо людей, які готові приєднатися до цього опору, по-перше, навчання. Це навчання проходитиме не на території Російської Федерації.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я