Коли немає часу готувати, та особливо і нема з чого, а домашні дуже голодні, виручить таку просту страву, як підлива. Підливу можна подавати з будь-яким гарніром, вона подобається дітям, до того ж це дуже бюджетний варіант обіду чи вечері.
Вершкове

Універсальна вершкова підлива з сиром добре поєднується з різними продуктами, але особливо смачна вона з макаронами та картопляними стравами.
Потрібно:
- 40 г вершкового масла;
- 1 ст. борошна;
- 200 мл вершків;
- 100 г твердого сиру;
- сіль, спеції за смаком.
Приготування:
Розтоплюємо вершкове масло|мастило|, злегка обсмажуємо на ньому борошно. Потім тонким струмком вливаємо вершки, постійно розмішуючи. Прогріваємо до початку закипання. Потім всипаємо тертий сир, солимо і приправляємо на смак. Прогріваємо, постійно помішуючи до повного розплавлення сиру.
З курячої печінки

Готується підливу з курячої печінки досить швидко та дуже просто.
Потрібно:
- 500 г курячої печінки;
- 200 г сметани;
- 2 цибулини;
- 1 зубчик часнику;
- сіль та спеції за смаком;
- борошно для обвалення;
- олія для смаження.
Приготування:
Курячу печінку промиваємо. Розрізаємо кожну печінку на 3-4 шматочки. Обвалюємо печінку в борошні і викладаємо на сковороду з розігрітою олією. Смажимо недовго, поки всі шматочки не змінять колір. Додаємо нашатковану цибулю і продовжимо смаження до готовності цибулі. Додаємо сметану, спеції та сіль. Розводимо водою до бажаної густини. Гасимо на дуже слабкому вогні близько 15 хвилин. За бажання можна додати в підливу свіжу зелень. Подаємо з будь-яким гарніром.
Грибна

Смачна грибна підлива може бути приготована зі свіжих печериць або сухих грибів. Якщо вибрано другий варіант, то гриби потрібно замочити в підсоленому молоці на кілька годин. Гриби стануть майже як свіжі.
Потрібно:
- 250 г грибів;
- 1 морквина;
- 1 цибулина;
- 4 ст. вершкового масла;
- 3,5 ст. борошна;
- 1,5 склянки молока;
- рослинна олія для смаження;
- сіль та перець за смаком.
Приготування:
Дрібно нарізаємо цибулину, моркву трьом на тертці. Гриби нарізаємо шматочками. На невеликій кількості рослинної олії обсмажуємо цибулю та моркву. Коли овочі будуть майже готові, додаємо гриби і смажимо всі разом, поки не випарується сік, що виділяється.
Вливаємо до грибів молоко та варимо на слабкому вогні пару хвилин з моменту закипання. В окремій ємності розтоплюємо вершкове масло і змішуємо його з борошном. Додаємо трохи води, щоб маса набула консистенції кефіру. Вливаємо масу в соус, постійно розмішуючи. Потім додаємо сіль та спеції. Варимо до бажаної густини. Подаємо з рисом, гречкою, картоплею або тушкованими овочами.
Рибна

Незважаючи на прості продукти, з яких готується ця підлива, вона має вишуканий смак і може стати вашим фаворитом!
Потрібно:
- невелика пачка крабових паличок;
- банку консервованого лосося у власному соку;
- 1 цибулина;
- пачка вершків (10% або 35%, за бажанням);
- ½ ч.л. сушеного базиліку;
- рослинна олія для смаження;
- сіль та перець за смаком.
Приготування:
Цибулину нарізаємо і обсмажуємо на олії. Додаємо в сковороду дрібно нарізані крабові палички та консервований лосось. Обсмажуємо кілька хвилин. Потім додаємо вершки та сушений базилік. Перчимо і солимо (якщо треба – в принципі, солі в готових продуктах і так вистачає), доводимо вміст сковороди до кипіння і гасимо буквально кілька хвилин. Подаємо з рисом басматі або макаронами.
Пісне

Овочева пісна підлива підійде і тим, хто дотримується посту, і вегетаріанцям, і тим, хто хоче пообідати чи повечеряти без м’яса.
Потрібно:
- 2 морквини;
- 1 цибулина;
- 1 паприка;
- 2 помідори;
- 150 г зеленого горошку (консервованого чи свіжомороженого);
- рослинна олія для смаження;
- сіль, приправи, яблучний оцет на смак.
Приготування:
Промиваємо та очищаємо овочі. Морквину натираємо на тертці для приготування корейських салатів. Цибулину нарізаємо тонкими півкільцями, болгарський перець — тоненькою соломкою. Обсмажуємо овочі на олії до готовності. Очищаємо помідори від шкірки, нарізаємо невеликими кубиками. Додаємо їх до овочів. Через п’ять хвилин додаємо горошок. Вливаємо 1-1,5 склянки води. Солимо, додаємо приправи та оцет до смаку. Гасимо на слабкому вогні ще 5-7 хвилин. Дуже смачно з гречкою та макаронами!
Як у їдальні

Для тих, хто мріяв відтворити рецепт, але не мав такої можливості, розкриваємо секрет приготування підливи, яку раніше подавали до їдалень.
Потрібно:
- 1,5-2 ст. томатної пасти;
- 20 г олії вершкового;
- 2 ст. олії рослинної;
- 2 ст. борошна;
- 1 склянка води (бульйону);
- 1 ст. сметани;
- сіль, спеції, зелень до смаку.
Приготування:
Вершкове та рослинне масло топимо і змішуємо на сковороді, після чого додаємо борошно і ретельно перемішуємо.
Потім додаємо томатну пасту, воду (бульйон) та швиденько розмішуємо до однорідного стану.
Якщо підлива стала дуже густою, додайте ще води або бульйону і зробіть менше вогонь.
Додаємо сіль та спеції, а у фіналі сметану, після чого все розмішуємо до однорідного стану та знімаємо з плити через 2 хвилини.
До столу подавати з котлетами чи м’ясом.