Набридли як гарнір відварена картопля, гречка чи рис? Ми вас чудово розуміємо! І пропонуємо урізноманітнити меню незвичайними гарнірами, які можна використовувати як самостійно страву.
Пюре із цвітної капусти
Для приготування вибирайте свіжу або свіжозаморожену капусту, поверхня її повинна бути без вм’ятин і плям, від білого до кремового кольору з рівномірним відтінком.
Інгредієнти:
- Капуста цвітна – 500 г
- Олія вершкове – 1 ст.л.
- Вершки – 3 ст.л.
- Горіх мускатний – 1/4 ч.л.
- Сіль, свіжомелений перець – за смаком
Приготування:
Кольорову капусту нарізати на шматочки, перекласти в киплячу підсолену воду і варити близько 10 хвилин. Відкинути на сито і дати охолонути 5 хвилин. Капусту перекласти в блендер, додати розтоплене вершкове масло мускатний горіх, сіль, перець, вершки і збити в однорідне пюре.
Брокколі з часником
Про користь броколі, або спаржевої капусти, відомо всім. Але не всі її люблять, а може просто не знають, як готувати?
Інгредієнти:
- Брокколі – 450 г
- Оливкова олія – 2-3 ст.л
- Рисовий оцет – 1 ст.л
- Часник – 6 зубчиків
- Сіль за смаком
- Червоний перець – за бажанням;
- Частки лимона для прикраси.
Приготування:
Розділити броколі на суцвіття і нарізати на середні шматочки (грубі стебла можна видалити). У кухонному комбайні змішати до загусання оливкову олію, оцет, часник та сіль. За бажання можна додати червоний перець. Перемішати суміш з броколі і перекласти на лист, застелений пергаментом.
Запікати блюдо в духовці, розігрітій до 230 ° C протягом 12-15 хвилин. Подавати холодним або гарячим, прикрашеним часточками лимона.
Червона сочевиця з цибулею та морквою
Страва підійде для тих, хто постить або вегетаріанців. Якщо додати після варіння дрібно нарізану свіжу зелень, то сочевиця стане ще ароматнішою.
Інгредієнти:
- Червона сочевиця – 1 склянка
- Морква – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 1 зубчик
- Вода – 2 склянки
- Оливкова олія – 3 ст.л.
- Сіль за смаком
Приготування:
Сочевицю промити. Моркву помити, очистити та натерти на великій тертці. Цибулю та часник очистити і дрібно нарізати. Сочевицю залити водою, варити на середньому вогні 15 хвилин після закипання. За 5 хвилин до готовності посолити. На олії посмажити цибулю до прозорості, додати моркву, обсмажити. Наприкінці за бажанням додати часник. Перемішати відварену сочевицю та піджарювання з овочів. Дати настоятися страві під кришкою приблизно 10 хвилин. Ситний та корисний гарнір готовий.
Перловка з грибами
Перловка з грибами може виступити в ролі самостійної страви або гарніру. Готується вона досить легко. У процесі приготування ви можете використовувати будь-які улюблені гриби.
Інгредієнти:
- Перлова крупа – 1 склянка
- Печериці – 500 г
- Рослинна олія – 2 ст.л.
- Цибуля – 1 шт.
- Соєвий соус, сіль – за смаком
Приготування:
Перловку промити і замочити на кілька годин. Перед варінням ще раз промити крупу. Перекласти перловку в каструлю, залити водою, посолити. Варити 30 хв. Гриби помити, очистити, нарізати на 4 частини та посмажити з цибулею. У сковороду з грибами додати перловку, влити соєвий соус і томити приблизно 15 хвилин. Ароматний гарнір із перловки з грибами готовий.
Капуста з рисом
Простий дієтичний гарнір для повсякденного меню. Приготуйте, вам точно сподобається і зробите ще не один раз.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 600 г
- Рис – 4,5 ст.л.
- Морква – 0,5 шт.
- Цибуля – 0,5 шт.
- Рослинна олія – 5 ст.л.
- Сіль за смаком;
- Томатна паста – 0,5 ст.
Приготування:
Наріжте тонко капусту, перекласти в каструлю, влити воду, накрити кришкою і поставити на вогонь. Гасити капусту на повільному вогні до м’якості. Поки капуста тушкується, поставити варитися рис, дрібно нарізати цибулю, натерти моркву і приготувати засмажку з цибулі і моркви. Коли капуста стане м’якою, перекласти в каструлю засмажку, всипати сіль і додати томатну пасту. Перемішати капусту та згасити ще 5 хвилин. Додати готовий рис до капусти, перемішати і дати спокій на 15 хвилин, щоб блюдо настоялось.