Згідно з дослідженнями, біоактивні компоненти, що містяться в гречці, здатні покращувати чутливість організму до дії інсуліну — забезпечуючи більш плавне зниження рівня цукру в крові. Цей факт дозволяє рекомендувати крупу людям із наявності діабету.
Дослідження показують, що вживання гречки пов’язане з більш швидким зниженням рівня цукру в крові (порівняно з глюкозою, через 90-120 хв), що може пояснюватися поліпшенням чутливості тканин організму до дії інсуліну.
Усього до складу натуральної гречки входять близько 50 фітонутрієнтів – різні флавоноїди, жирні кислоти, полісахариди, іміносахари, стійкий крохмаль, клітковина, амінокислоти, а також вітаміни та мінерали. У матеріалі нижче знаємо, як вони впливають на глікемічний індекс.
Гречка – глікемічний індекс
На даний момент існують чотири наукові дослідження, присвячені визначенню глікемічного індексу гречки. Згідно з отриманими даними, ГІ цієї крупи може змінюватись від 45 до 61 одиниці — залежно від способу приготування, сорту, а також особливостей метаболізму.
Окремо зазначимо, що зарубіжні дослідження проводяться на так званій “зеленій” гречці, тобто зернах гречки без попередньої обсмажування. Всім звична коричнева гречка перед надходженням у продаж проходить обов’язковий процес прожарювання чи обсмажування.
Таким чином, глікемічний індекс каші з коричневої гречки може бути дещо вищим, ніж ГІ зеленою — оскільки термічна обробка зазвичай спрощує процеси перетравлення та розщеплення продукту. Окремих даних із коричневої гречки немає.
Калорійність та склад
Строго кажучи, поживна цінність гречки досить близька до інших круп – що ще раз доводить, що калорійність не може бути єдиною характеристикою продуктів. Фактично вуглеводний та білковий профіль вкрай відрізняються від інших круп.
Гречка – КБЖУ (на 100 г):
- калорійність – 360-370 ккал
- білки – близько 13 г
- жири – 3-4 г
- вуглеводи – 70-72 г
Які вуглеводи містяться у гречку?
Близько 75% від ваги сухої гречки посідає всілякі форми вуглеводів. Істотну частину (10 г на 100 г крупи) представляє клітковина – харчові волокна, які не засвоюються організмом.
Основним видом вуглеводів у складі виступає крохмаль – присутній у вигляді амілози. Сумарно менше 3% припадає на низькомолекулярні цукри, а також на олігосахариди та некрохмалисті полісахариди.
Стійкий крохмаль, що міститься в складі гречки, має мінімальний розмір молекули — 2-15 мкм порівняно з 12.2 мкм для рису і 30.2 мкм для картоплі.
Глікозилфлавони
Крім іншого, гречка містить чотири види глікозилфлавонів – молекули яких являють собою з’єднання флавоноїдів і залишків атомів глюкози.
Подібні глікозилфавони більш стійкі до процесів глікозидазу та кислотно-лужного гідролізу – або, кажучи простими словами, до перетравлення у шлунку людини.
Як впливає рівень цукру в крові?
Повноцінні клінічні дослідження показали, що при діабеті 2 типу біоактивні компоненти гречки підвищують чутливість до інсуліну – за рахунок покращення поглинання та використання глюкози, а також завдяки унікальному механізму, що діє незалежно від інсуліну.
Дані дослідження мали на увазі порівняння реакції на вживання гречки у 12 дорослих людей без наявності діабету з реакцією 12 діабетиків. Також у дослідженнях було плацебо (продукт без гречки) — а цикл випробувань становив 4 тижні.
Хоча на даний момент наука не може однозначно пояснити причину зафіксованого факту — механізм впливу гречки на рівень цукру в крові досить складний — однозначно зрозуміло, що вживання даного продукту може користь як за наявності діабету, так і в правильному харчуванні.
Допустимі кількості
Найчастіше йдеться про те, що наявність цукрового діабету передбачає обмеження вуглеводів до цифри близько 25-40 г у кожен із трьох основних прийомів їжі (якщо інше не рекомендовано лікарем).
Подібна кількість рівнозначна 35-60 г гречки (вага до варіння) або близько 150-200 г гречки у вигляді каші (при варінні крупа вбирає до 2-2.5 частин води).
Висновок
Згідно з дослідженнями, біоактивні компоненти, що містяться в гречці, здатні покращувати чутливість організму до дії інсуліну — забезпечуючи більш плавне зниження рівня цукру в крові. Цей факт дозволяє рекомендувати крупу людям із наявності діабету.