200 ккал у вигляді їжі – це багато чи мало?

9
їжа

За статистикою західних країн, середня кількість прийомів їжі людиною за день збільшилася з 3.9 разів наприкінці 1970-х до 5.6 разів у 2010-х. Якщо раніше перекуси були типовими для 60% опитаних, то зараз 96% людей щодня вживають снеки (часто неодноразово).

200 ккал – розмір типового перекусу. Але в цю кількість калорій може входити різна кількість їжі – зокрема, великий об’єм овочів і зовсім небагато олії. У матеріалі нижче розглянемо практично приклади, як виглядають ці самі калорії.

200 ккал – це багато чи мало?

Почуття насичення, яке відчувається після прийому їжі, пов’язане зовсім не з її калорійністю – а з фактичним обсягом. Первинне відчуття ситості шлунок формує на основі механорецепторів, що визначають ступінь його розтягування.

Своєю чергою, енергетична щільність їжі (тобто, вміст ккал на кожен грам) залежить від кількості води в продукті. Наприклад, овочі мають низьку енергетичну щільність, оскільки близько 80% їхнього складу припадає саме на рідину.

Оскільки 1 г жиру вдвічі калорійніший за 1 г білків або 1 г вуглеводів (а вода взагалі не містить калорій), продукти, що містять жир, мають помітно вищу калорійність. З цієї причини об’єм продуктів з жиром менший за об’єм продуктів з вуглеводами або білками.

Скільки калорій потрібно на день?

Найчастіше йдеться про те, що жінкам із середньою масою тіла (а також чоловікам із низькою масою) необхідно близько 2000 ккал на добу. Чоловікам із середньою масою (а також деяким жінкам) може знадобитися до 2500 ккал на день і вище.

Більш точну цифру необхідно уточнити у фахівця. Ми лише нагадаємо про те, що різке і значне скорочення калорійності раціону (особливо, до таких невеликих цифр як 200 ккал) здатне призвести до вкрай плачевних наслідків для здоров’я.

Читайте також:  Клітковина – це мітла чи губка? Все, що потрібно знати про роль клітковини в харчуванні

Який вигляд мають 200 ккал – приклади

Діаметр тарілки на фотографії – 26 см. Зазначимо, що вказана кількість продуктів є приблизною – а їхня фактична калорійність може варіюватися в межах 200 ± 50 ккал:

1. Селера – 1425 грам

Селера

2. Броколі – 590 грам

Броколі

3. Молода морква – 570 грам

Молода морква

4. Яблука – 385 грамів

Яблука

5. Ківі – 325 грам

Ківі

6. Авокадо – 125 грамів

Авокадо

7. Несолодка диня – 550 грамів

Несолодка диня

8. Виноград – 290 грамів

Виноград

9. Сухофрукти – 83 грами

Сухофрукти

10. Макарони – 145 грам (вага після варіння)

Макарони

11. Сосиски – 66 грам

Сосиски

12. Шинка з індички – 204 грами

Шинка з індички

13. Яйця – 150 грамів

Яйця

14. Картопля фрі – 73 грами

Картопля фрі

15. Картопляні чіпси – 37 грамів

Картопляні чіпси

16. Цільнозерновий хліб – 90 грамів

Цільнозерновий хліб

17. Пончик із глазур’ю – 52 грами

Пончик із глазур'ю

18. Мафін – 72 грами

Мафін

19. Сухий сніданок – 51 грам

Сухий сніданок

20. Цукерки – 50 грамів

Цукерки

21. Цукерки з желатину – 50 грамів

Цукерки з желатину

22. Кольорові драже – 54 грами

Кольорові драже

23. Шоколадний батончик – 41 грам

Шоколадний батончик

24. Арахісове масло – 34 грами

Арахісове масло

25. Вершкове масло – 28 грамів

Вершкове масло

26. Горіхи – 33 грами

Горіхи

27. Шоколадні цукерки – 36 грамів

Шоколадні цукерки

28. Сир – 51 грам

Сир

29. Незбиране молоко – 330 мл

Незбиране молоко

30. Солодкий газований напій – 500 мл

Солодкий газований напій

Висновок

200 ккал – розмір типового перекусу. Але в цю кількість калорій може входити різна кількість їжі – зокрема, великий об’єм овочів і зовсім небагато олії. Однак відчуття насичення шлунка багато в чому формується саме за рахунок фізичного об’єму їжі.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я




Введіть символи зображені вище :