Наявність діабету не передбачає заборону вживання червоної ікри – проте важливо враховувати те, що в її складі міститься значна кількість насичених жирів (включаючи холестерин), а також харчової солі. Тобто ікру їсти можна, але необхідно суворо контролювати кількість.
З одного боку, червона ікра – це повністю безвуглеводний продукт, який не повинен впливати на рівень цукру в крові. Але, з іншого боку, до її складу входить велика кількість тваринних жирів (включаючи холестерин), а також суттєвий обсяг хлориду натрію (тобто солі).
У матеріалі нижче розуміємо, чи допустимо вживати червону ікру за наявності цукрового діабету — особливо з урахуванням супутніх ускладнень здоров’я, які потребують обмеження в харчуванні вищезгаданого холестерину та харчової солі.
Червона ікра при діабеті
Новий рік — свято, яке неможливо уявити без шампанської та червоної ікри. І якщо інші страви традиційного застілля можуть бути замінені на аналоги з раціону правильного харчування, то ні ікра, ні шампанське не мають більш “корисних” альтернатив.
Хоча червона ікра – продукт, багатий мінералами і вітамінами, її склад на 13-15% є різноманітними жирними кислотами. Близько третини їх загальної кількості посідає насичені жири — вживання яких має контролюватись за наявності діабету.
Крім іншого, в 30 г червоної ікри (дві столові ложки з гіркою) міститься близько 14 мг холестерину – або близько 5% від добової норми. Плюс до всього, у зазначеній дозі може бути до 190 мг натрію (компонента харчової солі) — що становить близько 7% від денної норми для здорових людей.
Чи можна шампанське при діабету?
Що стосується впливу на алкоголь на рівень цукру в крові, то, оскільки більшість його видів містять у складі досить мало вуглеводів, зазвичай дієтологи допускають одну порцію алкоголю на день для жінок і дві порції для чоловіків – якщо це прямо не заборонено лікарем.
Одна порція алкоголю (варіанти):
- 150 мл сухого вина (12% алкоголю)
- 350 мл пива (5% алкоголю)
- 50 мл міцного алкоголю (не більше 80%)
Однак шампанське відноситься до категорії солодких ігристих вин з підвищеним вмістом цукру. Залежно від типу винограду вміст вуглеводів у складі варіюється від 1 г (на 100 мл) для сухого шампанського до 5 г і 7.5 г у разі напівсолодкого і солодкого. Іншими словами, краще вибирати максимально сухе.
Ікра – склад та калорійність
Червона ікра – це яйця, що вимітають у воду, самок риб таких порід, як тихоокеанський лосось (горбуша, кета), атлантичний лосось (сьомга), форель та інших. У свою чергу, чорна ікра – це продукт, який отримується від риб осетрових порід (зазвичай осетр або білуга).
Червона ікра – КБЖУ (на 100 г) 1:
- калорійність – 240-260 ккал
- білки – 14-15 г
- жири – 3-5 г
- вуглеводи – 0 г
Зміст Омега-3
Оскільки червону ікру найчастіше виробляє сьомга або горбуша, у складі міститься значна кількість омега-3 жирних кислот — вживання яких здатне приносити користь за наявності цукрового діабету (зокрема, зниження кількості тригліцеридів у крові).
Одна столова ложка червоної ікри (15 г) містить принаймні 1 г омега-3 жирних кислот — причому у вигляді найлегших для засвоєння організмом EPA і DHA (ейкозапентаєнової та докозагексаєнової жирних кислот).
Практичні рекомендації
Незважаючи на вищесказане, важливо враховувати, що наявність деяких супутніх станів здоров’я діабету накладає досить жорсткі обмеження на кількість в раціоні холестерину і солі.
Крім цього, червону ікру правильніше вживатиме у вигляді окремого продукту-делікатесу — тобто, без поєднання з білим хлібом та вершковим маслом. Обидва ці продукти повинні бути обмежені при діабеті.
Допустимі кількості
Зазвичай йдеться про те, що людині з наявністю діабету допустимо з’їдати близько 15-20 г червоної ікри на добу – що рівнозначно двом чайним ложкам або одній їдальні. Причому не кожен день.
Крім іншого, слідкуйте за тим, щоб червона ікра не вживалася одночасно з продуктами, що містять надмірну кількість солі та холестерину – наприклад, ковбасою, в’яленим м’ясом тощо.
Висновок
Наявність діабету не передбачає заборону вживання червоної ікри – проте важливо враховувати те, що в її складі міститься значна кількість насичених жирів (включаючи холестерин), а також харчової солі. Тобто ікру їсти можна, але необхідно суворо контролювати кількість.