У Швеції на новорічні свята є традиція накривати буфетний стіл Julbord. Керівник шведського ресторану IKEA розповідає про два прості рецепти, які ви зможете легко приготувати у ці свята.
Julbord – зі шведської перекладається як різдвяна їжа з рибою чи м’ясом. Керівник відділу харчування Олег Сорочин ділиться двома традиційними шведськими рецептами, які легко приготувати: різдвяна шинка та сендвіч-торт із лососем.
Шведська різдвяна шинка
“У Швеції варена або запечена шинка – головна страва різдвяного Julbord. Однак у кожній родині є свої улюблені поєднання спецій. Цей варіант із гірчицею, спеціями та овочами дуже простий”, – каже шеф-кухар. З цієї кількості інгредієнтів вийде 4-6 порцій.
інгредієнти
- 3 кг некопченого свинячого стегенця
- Трохи чорного перцю горошком
- 2 лаврові листи
- 1 цибулина, нарізана на четвертинки
- 1 червона цибулина, нарізана на четвертинки
- 2 моркви, очищені та нарізані кубиками
- 4-5 столових ложок солодкої гірчиці (по можливості шведської)
- 2 яєчні жовтки
- 2 столові ложки панірувальних сухарів
Приготування
1. Промийте шинку і покладіть у велику каструлю. Нагрівайте до повільного кипіння, знімаючи піну.
2. Додайте перець, лавровий лист, цибулю та моркву. Зменшіть вогонь, накрийте кришкою каструлю і варіть – розрахунок близько години на 1 кг шинки. Коли звариться, вийміть шинку і дайте їй охолонути.
3. Розігрійте духовку до 225 °C.
4. Змішайте гірчицю та яєчні жовтки та змастіть шинку. Посипте панірувальними сухарями і запікайте в духовці близько 15 хвилин до золотистого кольору.
5. Витягніть шинку з духовки і повністю остудіть перед нарізкою. Подавайте з соусом із хрону або гірчиці.
Сендвіч-торт із копченим лососем
“Торт з лососини можна підготувати заздалегідь і подавати як закуску. Суворих правил для цього рецепту немає – ви можете зробити його будь-якої товщини і зробити шари в тій послідовності, яка вам подобається. Незважаючи на те, що рецепт швидкий і не складний, варто залишити торт на ніч у холодильнику, щоб він настоявся”, – каже Олег Сорочин.
інгредієнти
- Хліб
- 200 г лосося холодного копчення
- Соус з гірчицею та кропом
- 200 г майонезу
- 400 г вершкового сиру
- 6 яєць
- 30 мл бурякового соку
- кріп
- 2 довгі огірки
Приготування
1. Покладіть хліб на обробну дошку чи тацю. Якщо у вас звичайний тостерний хліб, наріжте його вздовж на скибочки товщиною 1 см, щоб поверхня бутербродного торта була більшою.
2. Наріжте огірки вздовж тонкими скибочками завтовшки 1-2 мм. Можна використовувати чистилку для картоплі.
3. Варені яйця натріть на тертці та змішати з майонезом та половиною нарізаного кропу. Кріп, що залишився, піде на прикрасу.
4. Змішайте половину вершкового сиру та буряковий сік. Сік можна взяти з сирого або вареного буряка або бурякового маринаду.
5. Викладіть листковий пиріг. Намажте вершковий сир на хліб і викладіть скибочки копченого лосося. Покладіть наступну скибочку хліба, потім змастіть її майонезно-яєчною сумішшю. Наступний шар – скибочки огірка, потім знову хліб. Послідовність шарів може бути різною, але пам’ятайте, що інгредієнти мають бути рівномірно розподілені між шарами.
6. Змастіть вершковим сиром, що залишився, верх і боки бутербродного торта. Прикрасьте нарізаними яйцями, ікрою тріски, кропом, огірком, лососем та креветками (за бажанням).
.