Цікаві ідеї для святкового столу: два простих традиційних шведських рецепти

124

У Швеції на новорічні свята є традиція накривати буфетний стіл Julbord. Керівник шведського ресторану IKEA розповідає про два прості рецепти, які ви зможете легко приготувати у ці свята.

Julbord – зі шведської перекладається як різдвяна їжа з рибою чи м’ясом. Керівник відділу харчування Олег Сорочин ділиться двома традиційними шведськими рецептами, які легко приготувати: різдвяна шинка та сендвіч-торт із лососем.

Шведська різдвяна шинка


“У Швеції варена або запечена шинка – головна страва різдвяного Julbord. Однак у кожній родині є свої улюблені поєднання спецій. Цей варіант із гірчицею, спеціями та овочами дуже простий”, – каже шеф-кухар. З цієї кількості інгредієнтів вийде 4-6 порцій.

інгредієнти

  • 3 кг некопченого свинячого стегенця
  • Трохи чорного перцю горошком
  • 2 лаврові листи
  • 1 цибулина, нарізана на четвертинки
  • 1 червона цибулина, нарізана на четвертинки
  • 2 моркви, очищені та нарізані кубиками
  • 4-5 столових ложок солодкої гірчиці (по можливості шведської)
  • 2 яєчні жовтки
  • 2 столові ложки панірувальних сухарів

Приготування

1. Промийте шинку і покладіть у велику каструлю. Нагрівайте до повільного кипіння, знімаючи піну.

2. Додайте перець, лавровий лист, цибулю та моркву. Зменшіть вогонь, накрийте кришкою каструлю і варіть – розрахунок близько години на 1 кг шинки. Коли звариться, вийміть шинку і дайте їй охолонути.

3. Розігрійте духовку до 225 °C.

4. Змішайте гірчицю та яєчні жовтки та змастіть шинку. Посипте панірувальними сухарями і запікайте в духовці близько 15 хвилин до золотистого кольору.

5. Витягніть шинку з духовки і повністю остудіть перед нарізкою. Подавайте з соусом із хрону або гірчиці.

Сендвіч-торт із копченим лососем


“Торт з лососини можна підготувати заздалегідь і подавати як закуску. Суворих правил для цього рецепту немає – ви можете зробити його будь-якої товщини і зробити шари в тій послідовності, яка вам подобається. Незважаючи на те, що рецепт швидкий і не складний, варто залишити торт на ніч у холодильнику, щоб він настоявся”, – каже Олег Сорочин.

Читайте також:  Історія салату олів'є, який раніше носив назву "Майонез із дичини"

інгредієнти

  • Хліб
  • 200 г лосося холодного копчення
  • Соус з гірчицею та кропом
  • 200 г майонезу
  • 400 г вершкового сиру
  • 6 яєць
  • 30 мл бурякового соку
  • кріп
  • 2 довгі огірки

Приготування

1. Покладіть хліб на обробну дошку чи тацю. Якщо у вас звичайний тостерний хліб, наріжте його вздовж на скибочки товщиною 1 см, щоб поверхня бутербродного торта була більшою.

2. Наріжте огірки вздовж тонкими скибочками завтовшки 1-2 мм. Можна використовувати чистилку для картоплі.

3. Варені яйця натріть на тертці та змішати з майонезом та половиною нарізаного кропу. Кріп, що залишився, піде на прикрасу.

4. Змішайте половину вершкового сиру та буряковий сік. Сік можна взяти з сирого або вареного буряка або бурякового маринаду.

5. Викладіть листковий пиріг. Намажте вершковий сир на хліб і викладіть скибочки копченого лосося. Покладіть наступну скибочку хліба, потім змастіть її майонезно-яєчною сумішшю. Наступний шар – скибочки огірка, потім знову хліб. Послідовність шарів може бути різною, але пам’ятайте, що інгредієнти мають бути рівномірно розподілені між шарами.

6. Змастіть вершковим сиром, що залишився, верх і боки бутербродного торта. Прикрасьте нарізаними яйцями, ікрою тріски, кропом, огірком, лососем та креветками (за бажанням).

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я