Час бездумних витрат давно минув. Але чи це означає, що нам слід забути про гастрономічні задоволення? Ні! Приготувати смачні та цікаві страви можна із дуже простих продуктів. Вони можуть увійти в постійне меню або іноді повертатися на стіл у нових варіантах.
Хлібна закуска
Ця страва готується із простого хліба, але з доданими інгредієнтами вона стає вишуканою закускою.
Інгредієнти:
- батон білого хліба,
- 100 г вершкового масла,
- дрібно нарізану цибулю,
- 2 подрібнених зубчика часнику,
- цедра одного лимона,
- невеликий пучок дрібно нарізаної петрушки,
- 2 злегка збиті яйця,
- сушені приправи з домашніх запасів, наприклад шавлія, чебрець,
- сіль.
Приготування:
Поки духовка розігрівається до 200 ° C, на вершковому маслі потрібно обсмажити цибулю, часник, цедру лимона та зелень. Додати туди ж шавлію чи іншу улюблену приправу. Зняти з вогню. Порізати хліб на маленькі шматочки, змішати із засмажкою, додати солі. Потім втрутити збиті яйця, скачати кульки і випікати 15-20 хвилин.
Смакові варіації
Спробуйте додати в хлібну масу інші інгредієнти на смак – соус песто, тертий сир з яскраво вираженим смаком, порізаний і обсмажений бекон, подрібнений арахіс, обсмажене насіння гарбуза та ін.
Пиріг з кабачком
Цей поріг готується дуже швидко і просто, що не може не порадувати господарку.
Інгредієнти:
- яйце – 1 шт.
- сметана – 3 ст.л.,
- цукіні або кабачків – 300 г,
- розпушувач – 2 ч.л. (або 1 ч.л. гашеної соди),
- борошно – 250-300 г,
- сіль за смаком.
Приготування:
Кабачок натерти на середній тертці. Додати|добавляти| яйце, перемішати. Додати сметану, посолити і знову перемішати. Додати розпушувач і муку|борошно| і знову перемішати. Тісто має вийти досить густим, тому борошна може знадобитися трохи менше або більше.
Форму для випікання змастити олією, викласти тісто. Поставити у розігріту до 180 градусів духовку, випікати протягом 40-50 хвилин.
Класичний форшмак
Є чимало способів приготування цієї традиційної єврейської страви. Цей варіант — найпоширеніший і найпростіший.
Інгредієнти:
- оселедець солона велика – 1 шт.,
- яйця – 4 шт.,
- яблуко зелене – 1 шт.,
- вершкове масло – 100 г,
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
Приготування:
Яйця зварити круто. Очищені яйця, філе оселедця, цибулю та яблуко порізати на шматочки і пропустити через м’ясорубку. Збити масу з розм’якшеним вершковим маслом міксером і прикрасити дрібно нарізаною цибулею та свіжою зеленню. Подавати з житнім хлібом чи грінками.
Рагу з квасолі з картоплею
Квасоля містить велику кількість корисних елементів, наприклад фтор, залізо, фосфор, калій, кальцій та магній. Також у ній багато білка, тому консервована квасоля легко може стати альтернативою м’ясу.
Інгредієнти:
- квасоля кольорова – 1 склянка,
- картопля – 700 г,
- цибуля ріпчаста – 1-2 шт.,
- томатна паста – 3-4 ст.л.,
- олія рослинна – 2 ст.л.,
- сіль – 1 ч.л.,
- перець чорний мелений – 0,25 ч.л.
- зелень (петрушка або кінза) – 2-3 гілочки.
Приготування:
Відварити заздалегідь замочену у воді на 12 годин квасолю протягом 20-30 хвилин, відвар процідити в окрему ємність. Картоплю очистити, нарізати часточками. Залити квасолевим відваром і варити 10-15 хвилин|мінути| під кришкою. Цибулю дрібно нарізати, обсмажити на сковороді 2-3 хвилини, потім додати томатну пасту та обсмажувати ще 5 хвилин. Посипати спеціями, покласти лавровий лист і готувати ще 2-3 хвилини.
Квасолю додати до картоплі, заправку також перекласти до овочів. Довести до кипіння, потім влити 0,5 склянки води і обережно перемішати. Накрити кришкою і гасити на слабкому вогні до готовності.
Користуйтеся кулінарними лайфхаками, щоб заощаджувати
Щоб витрачати менше, варто переглянути не тільки своє меню, але й принципи приготування та зберігання продуктів. Ось кілька порад:
- Якщо ви робите котлети, додайте до м’яса дрібно нарубані овочі з нейтральним смаком: капусту, кабачки, моркву. Вони додадуть страви соковитість. Крім того, ви збільшите обсяг фаршу і на виході отримаєте більше заготовок.
- Намагайтеся рідше робити порційні страви. Ті ж котлети чи відбивні голодні домочадці швидко розхоплюють по одній. Краще робити зведені варіанти, які поєднують у собі м’ясо, і гарнір, наприклад плов, макарони по-флотськи або м’ясний пиріг.
- Зачерствілий хліб можна розмочити у солодкому молоці, вмочити у збите яйце та обсмажити на сковороді – вийде простий десерт до чаю.
- Вчорашній гарнір (рис, макарони або картопля) достатньо обсмажити з овочами чи яйцем, щоб вийшло повноцінне свіже блюдо.
- З залишків смаженої або вареної курки вийде смачний суп.
- Невеликий шматочок сиру, що залишився, можна натерти на тертці і заморозити. Така присипка нагоді для піци, омлета або пасти.
- Прокисле молоко – чудова основа для оладок або домашнього сиру.
- Якщо в банку, де майонез залишився тільки на стінках, додати столову ложку яблучного оцту, улюблені спеції та добре струсити, вийде цікава заправка для салату.