Зелений чай – у чому користь? Чим зелений чай кращий за звичайний чорний?

44
зелений чай

Зелений чай – продукт харчування, що містить низку вітамінів, а також катехіни, потужні природні антиоксиданти. Регулярне вживання зеленого чаю позитивно впливає на обмін речовин організму, чинить антизапальну дію та знижує ризик розвитку діабету.

Наука давно розгадала секрет користі зеленого чаю – до його складу входять потужні природні антиоксиданти кахетини. Безліч досліджень вказують на їхню здатність впливати на обмін речовин – а статистика говорить² про те, що любителі зеленого чаю мають краще здоров’я.

Крім цього, за рахунок вмісту кофеїну, зелений чай чинить стимулюючу дію як на мозок людини – так і на весь організм загалом. Побічно це може допомогти в підтримці нормальних функцій пам’яті (що важливо в похилому віці) – і для зниження ваги.

Чому зелений чай корисніший за чорний?

Як зелений, так і чорний чай отримують із листя однієї і тієї ж рослини – але з використанням різних методів обробки. Зелений чай проходить процес ферментації та окислення не більше 2-х днів, тоді як чорний – від двох тижнів до місяця.

Тобто, обидва види чаю містять приблизно одні й ті самі корисні складові – однак, у різних концентраціях. Фактично, зелений чай піддається меншій обробці і в його складі зберігається більше флавоноїдів – природних антиоксидантів.

зелений чай

Флавоноїдами, що входять до складу зеленого чаю, є кілька видів катехінів – окрім цього, їхня дія посилюється за рахунок наявності вітамінів А і С. При цьому користь чаю для здоров’я пояснюється насамперед впливом катехінів.

Як впливає на організм?

По-перше, завдяки вмісту кофеїну, зелений чай здатний позитивно впливати на працездатність і рівень активності – теоретично, у разі поєднання з дієтою та фізичними тренуваннями, це може допомогти швидше позбутися зайвої ваги.

Читайте також:  ТОП-5 продуктів для підтримки жіночого здоров’я!

По-друге, будучи антиоксидантами, катехіни комплексно впливають на обмін речовин – знижуючи рівень мікрозапалень в організмі, позитивно впливаючи на метаболізм холестерину і допомагаючи тілу підтримувати нормальний рівень глюкози в крові.

Регулярне вживання зеленого чаю (у кількості кількох чашок напою на день) пов’язане з 20-40% зниженням ризику розвитку цукрового діабету.

Зелений чай – який краще?

Мандрівники знають, що в багатьох країнах Азії, які люблять зелений чай (насамперед, у Японії та Китаї), легко знайти пакетований зелений чай хорошої якості – іншими словами, чай у пакетиках не завжди містить лише низькоякісні інгредієнти.

Однак, на практиці, листовий чай все ж краще передає смак напою, ніж чай у пакетиках. Плюс, багато сортів зеленого чаю (наприклад, улун) погано переносять подрібнення в порошок – а їхній смак у пакетованому вигляді не завжди задовольняє поціновувачів.

А що з точки зору користі?

Вміст катехінів варіюється залежно від методів вирощування чаю – а також від методів попередньої обробки. Наприклад, при пакетуванні зелений чай подрібнюється і обдається парою – теоретично, це зменшує вміст нутрієнтів.

зелений чай

Роль відіграє і методика заварювання чаю – очевидно, що чим міцніший чай ви п’єте, тим більше в його складі кофеїну і флавоноїдів. Але важливо зазначити, що вміст катехінів у зеленому чаї не регулюється, і неможливо точно назвати будь-які конкретні цифри.

Як правильно заварювати чай?

Як зелений, так і чорний чай втрачають нотки смаку під час використання надмірно гарячої (буквально киплячої) води – для правильного заварювання вода має бути нагріта приблизно до 80-85 градусів. Тобто, необхідно почекати 3-5 хвилин після того, як чайник закипить.

Крім цього, важливо засікати час заварки – зеленому чаю достатньо 1-3 хвилин, а чорний чай може перебувати у воді до 3-5 хвилин. При перевищенні цього часу чай стає надмірно гірким – хоча дехто свідомо віддає перевагу саме такому методу заварювання.

Читайте також:  Гарбузове насіння при діабеті - як воно допомагає контролювати цукор у крові?

Повторне заварювання

Ще одна відмінність зеленого чаю – його можна заварювати повторно. У багатьох культурах, що використовують чайні церемонії, випивають саме другу або третю заварку – вважається, що в цьому разі людина отримує можливість насолодитися ніжним смаком напою без будь-якої гіркоти.

Згадаємо й те, що чайник для заварювання зеленого чаю рекомендується попередньо нагріти – це допоможе зберегти температуру. Нову гарячу воду для повторного заварювання додають у міру випивання чаю – доти, доки смак не пропаде.

Висновок

Зелений чай – продукт харчування, що містить низку вітамінів, а також катехіни, потужні природні антиоксиданти. Регулярне вживання зеленого чаю позитивно впливає на обмін речовин організму, чинить антизапальну дію і знижує ризик розвитку діабету.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я