Скільки лимонів потрібно з’їсти, щоб покрити денну норму вітаміну С?

286
лимон

Користь лимонів пояснюється як вмістом вітаміну С – так і наявністю поліамінів (ймовірно, що захищають та відновлюють ДНК). Універсальних норм добового споживання вітаміну С немає, проте один лимон має бути достатній покриття мінімальних потреб.

Вітамін С відомий більшості людей як антиоксидант, проте це далеко не єдина його функція. Він необхідний для полегшення засвоєння заліза, синтезу ряду гормонів, а також для розкриття потенціалу дії колагену – відіграючи важливу роль в епігенетичних процесах.

Цитрусові (і, зокрема, лимони) є одним із найбільш доступних джерел вітаміну С у повсякденному харчуванні. У матеріалі нижче знаємо, скільки саме лимонів потрібно з’їсти, щоб покрити добову норму — а також у тому, що ще корисного в них міститься.

Скільки вітаміну С у лимонах?

Аскорбінова кислота була відкрита в 1928 році – став третьою речовиною, що отримала звання “вітамін”. Саме тому використовується латинська буква С. Зазначимо, що три перші вітаміни суттєво відрізняються один від одного як за структурою, так і за механізмом дії.

У порівнянні з багатьма іншими вітамінами, аскорбінова кислота досить часто зустрічається у всіляких натуральних продуктах харчування. Вміст вітаміну С може досягати цифр від 10 до 100 мг на 100 г – а в деяких випадках навіть вище.

Цитрусові зазвичай містять від 25 до 60 мг вітаміну С — залежно від виду та умов вирощування. У свою чергу до складу 100 г лимона входить близько 30 мг аскорбінової кислоти. Вага невеликих лимонів становить 50-70 г, а великих сягає 100-120 г.

Денна норма

Вітамін С не виробляється в організмі людей і обов’язково має надходити з їжею. Сумарно в тілі людини міститься близько 1.5 г цієї речовини (в середньому 20 мг на кг ваги).

Читайте також:  Хурма при діабеті — як впливає рівень цукру і параметри здоров'я?

Зазначимо, що єдиних та універсальних норм споживання аскорбінової кислоти не існує – все залежить від маси тіла, рівня активності та навіть наявності деяких захворювань.

Зазвичай йдеться про те, що здоровим людям потрібно від 40 до 120 мг вітаміну С на добу, а мінімальним рівнем споживання (для захисту від цинги) є 10 мг.

Що корисного містить лимон?

Компонентами лимона, здатними діяти на здоров’я людини, є амінокислоти, органічні кислоти (включаючи аскорбінову – всім знайомий вітамін С), жирні кислоти, фітогормони та поліаміни.

лимон

Традиційно користь лимона для здоров’я приписувалась вітаміну С — проте сучасна наука вважає, що потенціал дії багато в чому пояснюється поліамінами.

Поліаміни в рослинах синтезуються з аргініну і відповідають за захист від пошкоджень, формування структури коренів, кисневий обмін, цвітіння і формування плодів.

Поліаміни – що це таке?

Поліаміни – група низькомолекулярних азотовмісних сполук. Вони здатні поєднуватися з більшими молекулами (вчені особливо відзначають ДНК і РНК), підтримуючи їхню структуру і захищаючи від факторів стресу.

Зазначимо, що ця тема активно вивчається наукою. В опублікованому в 2020 році огляді наукових робіт згадується, що механізм дії поліамінів на організм людини до кінця не зрозумілий.

Дослідження in-vivo (тобто, а на фрагментах клітинних структур) довели здатність поліамінів захищати ДНК – а також відновлювати вже пошкоджені фрагменти.

Лимонний сік та шкірка

Оскільки поліаміни та вітамін С міститься у всьому лимоні – для отримання користі здоров’ю можна використовувати не тільки цілісний фрукт, але також лимонний сік та шкірку.

лимон

Що особливо цікаво, дослідження поліамінів підтверджують рада пити воду з лимонним соком, що часто зустрічається в рекомендаціях правильного харчування.

Користь води з лимонним соком

З фізичної точки зору, поліаміни мають позитивний заряд — за допомогою чого вони можуть з’єднуватися з негативно зарядженими макромолекулами (у тому числі, кислотами і білками).

Читайте також:  Якщо випивати по 5 чашок кави щодня – що буде з організмом?

Ймовірно, рекомендація пити воду з лимонним соком на голодний шлунок у майбутньому буде підтверджена дослідженнями – наприклад, як користь для нормалізації pH.

Висновок

Користь лимонів пояснюється як вмістом вітаміну С – так і наявністю поліамінів (ймовірно, що захищають та відновлюють ДНК). Універсальних норм добового споживання вітаміну С немає, проте один лимон має бути достатній покриття мінімальних потреб.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я