Війна проти України: така ситуація

28

Президент України Володимир Зеленський високо оцінив ордер на арешт російського лідера Володимира Путіна як історичне рішення Міжнародного кримінального суду.

«Лідер терористичної держави та ще один російський чиновник офіційно є підозрюваними у військовому злочині», – сказав Зеленський у відеозверненні, яке транслювалося у Києві. Ордер на арешт, виданий судом у Гаазі, Нідерланди, був виданий за викрадення дітей із окупованих територій України до Росії. Уряд США також привітав цей крок, хоча він не визнає сам кримінальний суд.

Тисячі українських дітей було незаконно депортовано, сказав Зеленський. Українська влада зареєструвала не менше 16 000 випадків, сказав він. «Але справжня загальна кількість депортованих може бути набагато більшою», – сказав Зеленський. За його словами, на сьогоднішній день в Україну повернуто близько 300 дітей.

Москва стверджує, що вивезла дітей у безпечне місце

Москва заперечує військові злочини та підкреслює, що дітей було вивезено у безпечне місце до початку війни, яку в Росії можна назвати лише «спеціальною військовою операцією». Україна ж звинувачує російського агресора у насильницькій «русифікації» дітей. “Здійснити таку злочинну операцію без наказу верховного лідера терористичної держави було б неможливо”, – сказав Зеленський. Він уже давно скаржиться, що дітей позбавляють української ідентичності шляхом перевиховання та індоктринації.

«Розлучати дітей із сім’ями, позбавляти їх будь-якої можливості контакту з родичами, ховати їх на території Росії, розподіляти по далеких регіонах – все це, очевидно, державна політика Росії, це державні рішення, це державне зло, – сказав Зеленський. Відповідальність за це несе перша людина у державі, сказав він, не називаючи Путіна на ім’я.

Зеленський подякував команді, що оточує головного прокурора суду в Гаазі Каріму Хану, за цей крок, який дозволяє покарати винних. Україна, у свою чергу, зробить усе, щоб повернути викрадених дівчаток та хлопчиків, сказав Зеленський.

Читайте також:  Страта російського військового, який перейшов на бік України: що відомо?

Байден вважає ордер на арешт виправданим

Президент США Джо Байден також заявив, що ордер на арешт Путіна є обґрунтованим. “Я думаю, що це дуже сильний аргумент”, – сказав Байден після заходу у Вашингтоні у п’ятницю, повідомляють репортери. За його словами, Путін явно скоїв військові злочини. Проте Міжнародний кримінальний суд не визнано у всьому світі, «навіть нами», додав Байден.

Крім Росії, суд не визнають також США та Китай. Адвокати часто називають причиною те, що ці держави хочуть захистити своїх політичних лідерів і солдатів від впливу судової системи. Загалом Римський статут ратифікували понад 120 держав.

Російські війська вторглися до України 13 місяців тому за наказом Путіна. Навесні 2014 року Москва вже анексувала чорноморський півострів Крим, а потім підтримала сепаратистів на сході України.

Зеленський дякує солдатам та Словаччині

У своєму відеозверненні Зеленський подякував українським збройним силам за опір російському вторгненню. Він підкреслив, що захисники знищили ворожі позиції біля міста Бахмут, що найбільш оспорюється, в Донецькій області. Крім того, оборона у напрямку Бахмута була сильно посилена.

Бій під Бахмутом вважається кровопролитним у війні на сьогоднішній день. Зеленський завжди заявляв, що хоче утримати стратегічно важливе, але тепер значною мірою зруйноване місто з колишнім населенням у 70 000 осіб, оскільки інакше можливе глибше проникнення росіян в Україну. На південному напрямку поблизу Херсона та Запоріжжя окупанти також зазнали помітних втрат завдяки рішучому опору.

Крім того, Зеленський повідомив про розмову з главою уряду Словаччини Едуардом Хегером і подякував йому за «новий та сильний пакет оборонної підтримки». Постачання винищувачів радянського типу МіГ-29 послужить безпеці не лише України, а й усієї Європи, сказав він.

Читайте також:  Рух суден у Чорному морі узгодили без Росії

Словацька опозиція протестує проти постачання МіГів

У п’ятницю уряд Словаччини ухвалив рішення про передачу Україні 13 літаків МіГ-29. Це рішення викликало обурення опозиції в країнах ЄС та НАТО. З поставкою винищувачів Словаччина сама виявиться втягнутою у війну, критикували вони, – а без участі парламенту таке серйозне зовнішньополітичне та військове рішення не повинно ухвалюватися. Раніше опитування показали, що явна більшість населення виступає проти постачання винищувачів.

Що буде важливо у суботу

Глава Кремля Путін та силовий апарат у Москві офіційно відзначають дев’яту річницю «возз’єднання» чорноморського півострова Крим з Росією. Анексія 2014 вважається порушенням міжнародного права. Українське керівництво неодноразово наголошувало на тому, що прагне звільнення української території від російської окупації.

За повідомленнями ЗМІ, спеціально запланований російський концерт на московському стадіоні «Лушники», присвячений цій річниці, було скасовано. Причиною стали побоювання нападу чи інших інцидентів. Проте російська влада оголосила про святкові заходи – і прикрасила російську столицю святковими прапорами.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я