У чому користь цибулі — і як вона може знижувати підвищений тиск?

3
цибуля

Істотний обсяг наукових даних показує здатність цибулі покращувати механізми вироблення тригліцеридів в організмі (включаючи холестерин), а також позитивно впливати на стан серцево-судинної системи та параметри артеріального тиску у деяких людей.

Дослідження показують, що компоненти, що входять до складу цибулі, можуть бути корисними для нормалізації артеріального тиску — зокрема, щоденне вживання сушеної цибулі показало помітне зниження цифр, а також поліпшення показників холестерину в крові.

Користь цибулі пояснюється дією сіркоорганічних сполук, що входять до його складу (саме вони надають характерного запаху і смаку), а також наявністю флавоноїдів, незамінних амінокислот, ряду вітамінів групи В, нікотинової кислоти і клітковини.

Цибуля – корисні властивості

Цибуля – одна з найдавніших рослин, що використовуються людиною в їжу. Його кулінарна історія налічує близько 4 тисяч років — а в багатьох країнах цибуля традиційно використовується як антимікробний засіб для продовження терміну придатності їжі.

цибуля

Сучасні наукові дослідження підтверджують здатність інгредієнтів, що входять до складу цибулі, боротися з бактеріями, деякими слабкими вірусами, а також певними видами грибків і паразитів — затримуючи або зупиняючи здатність їх клітин до розмноження.

Однак найбільший інтерес представляє вживання цибулі як засобу боротьби з вільними радикалами, поліпшення роботи серцево-судинної системи (зокрема, зниження холестерину і кров’яного тиску), і навіть нормалізації рівня цукру на крові.

Вітаміни та мінерали

Найбільш значущими вітамінами, які у цибулі, є вітамін З, вітамін В9 і вітамін В6. Серед наявних у складі мінералів можна відзначити фосфор, калій і магній – вони є електролітами, важливими для здоров’я серцево-судинної системи.

Крім іншого, цибуля містить натуральні пребіотики (інулін та фруктоолігосахарид). Нагадаємо, що ці речовини є живленням для корисної мікрофлори шлунково-кишкового тракту. Вважається, що наявність пребіотиків у харчуванні може допомагати організму краще засвоювати мінерали та інші нутрієнти.

Читайте також:  7 практичних порад правильного харчування для схуднення

Як діє тиск?

Кверцетин – ключовий інгредієнт цибулі, що надає гіпотензивну та судинорозширювальну дію. В одному дослідженні 60 людей розділили на групи – одна з яких щодня вживала екстракт шкірки червоної цибулі протягом шести тижнів.

За результатами, у осіб з наявністю гіпертонії цибульний екстракт показав помітне зниження показників артеріального тиску (як протягом дня, так і під час сну) — однак у людей з нормальним тиском цей ефект не був відзначений.

Хоча на даний момент не до кінця зрозумілий механізм, за рахунок якого кверцетин надає подібний вплив на здоров’я, вчені пропонують розглядати цибулю як доступний засіб для поліпшення стану серцево-судинної системи.

Кверцетин – де міститься?

Кверцетин – це природний флавоноїд, що надає рослинам червоне та фіолетове забарвлення і є потужним антиоксидантом. Міститься у винограді, червоному вині, а також у багатьох темних ягодах.

Зазначимо, що в дослідженнях цибулі використовувався сорт із червоним забарвленням шкірки — у ньому значно більше кверцетину, ніж у звичайній білій цибулі.

Кверцетин – вміст на 100 г:

  • каперси – 170-230 мг
  • гречана крупа – 90 мг
  • щавель – 86 мг
  • листя редиски – 70 мг
  • кароб – 58 мг
  • кріп – 55 мг
  • болгарський перець – 50 мг
  • червона цибуля – 32 мг
  • капуста кейл – 23 мг
  • журавлина – 15 мг
  • чорні сливи – 12 мг

Користь цибулі для зниження холестерину

Всупереч поширеній думці, лише близько половини холестерину потрапляє в організм з їжею — тоді як частину, що залишилася, тіло синтезує самостійно. Близько 10% сумарного холестерину виробляється в печінці, а приблизно 15% – іншими органами.

цибуля

Дослідження на людях і на тваринах показують здатність компонентів, що входять до складу цибулі, впливати на механізми вироблення тригліцеридів — і, в деяких випадках, знижувати рівень “поганого” холестерину, зменшуючи ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Читайте також:  Глікемічний індекс кокосового цукру — чому він у 2 рази нижчий від звичайного?

Механізм дії

Вчені вважають, що здатність цибулі впливати на рівень холестерину в крові пояснюється впливом на тіолові ферменти – блокуючи їх вироблення, цибуля може перешкоджати синтезу холестерину.

Також потенціал дії, швидше за все, посилюється за рахунок наявності вищезазначеного кверцетину — низка досліджень пов’язує його вживання з поліпшенням параметрів обміну жирних кислот в організмі.

Однак відзначимо, що більшість подібних даних отримано у дослідженнях на тваринах і при використанні великих доз цибульного екстракту – а не цибулі у сирому вигляді.

Висновок

Істотний обсяг наукових даних показує здатність цибулі покращувати механізми вироблення тригліцеридів в організмі (включаючи холестерин), а також позитивно впливати на стан серцево-судинної системи та параметри артеріального тиску у деяких людей.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я




Введіть символи зображені вище :