Туреччина: є прогрес у переговорах щодо відновлення експорту українського зерна

39

Москва та Київ згодні створити координаційний центр для забезпечення безпеки маршрутів у Чорному морі.

У середу міністр оборони Туреччини Хулусі Акара заявив, що в результаті переговорів чотирьох сторін: України, Росії, Туреччини та офіційних представників ООН щодо вивезення українського зерна Чорним морем зроблено перший важливий крок. Є домовленість щодо створення координаційного центру для забезпечення безпеки маршрутів. Угоду з цього питання мають підписати вже наступного тижня, наступної зустрічі у Стамбулі.

Міністр оборони Туреччини також заявив, що сторони домовилися щодо спільного контролю для перевірки зерна в портах.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш привітав результати переговорів у середу, заявивши, що зроблено важливий та суттєвий крок до всеосяжної угоди щодо відновлення експорту українського зерна через акваторію Чорного моря. Гутерріш заявив журналістам в ООН: «Сподіваюся, наступного тижня ми зможемо дійти остаточної угоди. Але, як я вже сказав, нам все ще потрібно багато доброї волі та зобов’язань із боку всіх сторін».

Морська блокада українських портів Росією і неможливість експорту українського зерна морем – проблема, яка вже кілька місяців обговорюється на всіх міжнародних зустрічах і в ООН, щоб не допустити голод у країнах Південно-Східної Азії та Африки, що розвиваються, залежать від цих поставок. Понад 20 мільйонів тонн зерна виявилися замкненими в українських портах через російську блокаду.

Міжнародні агенції з надання гуманітарної допомоги попереджають, що країни Африки, Близького Сходу та інших регіонів зіткнуться із гострою нестачею продовольства, якщо українське зерно не буде доставлене вчасно.

Продовження боїв на сході та півдні України

Українські та російські офіційні джерела заявляють про продовження боїв у Донецькій області, яку Москва прагне повністю захопити. Москва стверджує, що російські війська та сили сепаратистів увійшли до міста Сіверськ і можуть взяти його через пару днів. Згідно з вечірнім брифінгом Збройних сил України (ЗСУ), Росія не проводила нових атак по лінії фронту, включаючи Сіверськ, але місто було обстріляне з артилерії.

Читайте також:  У ЦНАПі нагадують, які документи потрібні для того, щоб виготовити закордонний паспорт

Росія завдала ударів по 28 населених пунктах у Миколаївській області на узбережжі Чорного моря, внаслідок чого загинули щонайменше п’ять мирних жителів, повідомив заступник глави Офісу президента України Кирило Тимошенко. Росія, яка заявляє, що не націлює свої вогневі кошти на мирних жителів, повідомила в середу, що збила 4 українські військові літаки. Українські ВПС відкинули це твердження як дезінформацію та пропаганду.

Агентство Reuters не спромоглося незалежно перевірити ці повідомлення з місць боїв.

За інформацією “Голос Америки”

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я