Ізюм повертаються до життя

20
Ізюм

Деокупація такого важливого логістичного вузла як Ізюм — серйозний удар для Кремля. Насамперед, через важливе розташування та логістичні складнощі для своїх позицій на східній лінії фронту. Тим часом для місцевих жителів визволення міста стало знаковою подією, люди потихеньку починають повертатися до звичайного життя, хоча покинута на вулицях техніка та заміновані ділянки нагадують про п’ятимісячну окупацію.

«Ми раді, що ви приїхали – найголовніше, ось і все життя буде попереду. Головне, що Україна прийшла, а решту… ми переможемо», — каже місцева мешканка Світлана.

Ізюм були окуповані росіянами ще 1 квітня. У ході боїв за місто інфраструктуру міста було сильно пошкоджено. І ось трохи більше ніж через п’ять місяців населений пункт повернувся під контроль ЗСУ. Втікаючи, російські війська залишили багато техніки, яку встигли замінувати. Українські військові поступово розмінують її для подальшого відновлення та ухвалення на озброєння ЗСУ.

З приходом до міста українських військових в Ізюмі нарешті з’явився мобільний зв’язок – війська привезли із собою точки зв’язку Starlink, завдяки чому у мешканців нарешті з’явилася можливість зателефонувати рідним.

Людям уже почали привозити гуманітарну допомогу, в результаті вишиковуються великі черги. Останні тижні для місцевих жителів видалися непростими, як, власне, весь час окупації міста.

«Тарілка на будинку збита, дах над сараєм бачите яка – це страх. Стільки прильотів було… Картоплю тільки посадили – прилетіли касети. Довелося пересаджувати картоплю. Ми на вас дуже чекали. Ми й не думали, що ви так швидко приїдете. Думали, нас звільнять в останню чергу спочатку Херсон, а вже потім Ізюм», – розповів місцевий житель Сергій.

Місто сильно постраждав після російської окупації, багато гаражів і будинків було зламано і пограбовано російськими військовими. Жителі міста не очікували такого швидкого визволення.

«Це було дуже несподіванно. Ми стали підозрювати, коли почало прилітати місцями, де вони живуть, військовою інфраструктурою. Одного дня прокинулися – вони вже всі втекли. І наступного дня зайшла Україна», — каже місцевий житель Кирило.

Люди не приховують радощів від повернення українських військових. Нарешті можна розслабитися та виспатися – у місті задовго стало по-справжньому тихо.

Читайте також:  Олексій Резніков: «Щоб перемогти, нам потрібна зброя»

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я