Опунція – найбільший рід рослин сімейства кактусові, що налічує понад 300 різних видів. Спочатку регіоном зростання були Північна і Південна Америка — рослина широко використовувалася ацтеками. Плоди і м’якоть кактуса застосовувалися не тільки як червоний барвник, але і в їжу.
Сучасні наукові дослідження свідчать, що нутрієнти, що містяться в цьому вигляді кактуса, не тільки знижують рівень цукру і холестерину в крові, але також здатні впливати на імунітет (наприклад, допомагаючи боротися з вірусом герпесу) – і навіть на похмільний синдром. Який цей кактус на смак?
Опунція – що це?
Вид кактусу, що вживається в їжу, носить назву Opuntia ficus-indica – опунція інжирна, відома також як індіанська фіга або цабар. Багаторічна рослина може досягати висоти 2-4 м; плоди червоного, жовтого чи зеленого кольору, 5-7.5 см завдовжки.
Традиційно в їжу вживається або м’якоть молодого листя кактуса (з віком воно стає сухим і твердим) – або плоди. Фактично, плоди опунції вважаються “псевдо-ягодою” – усередині міститься біла напівпрозора м’якоть солодкого смаку.
М’ясисту частину кактуса, очищену від колючок, можна їсти як у сирому вигляді (на смак це щось середнє між зеленим перцем і огірком) — так у вареному та смаженому. Склад цього овочу (нагадаємо, овочем вважається будь-яка їстівна частина рослин) багатий на пектини і флавоноїди.
Користь для схуднення
Оскільки у складі даного виду кактуса надзвичайно мало вуглеводів (сумарно в 100 г – 3.3 г, з них 2 г клітковина і 1 г – цукор), а також практично немає жирів (всього 1 г), у країнах зростання він використовується в кулінарії як низьковуглеводного овочів.
Плюс, наукові дані говорять про те, що за рахунок вмісту пектинів (вид розчинної клітковини) екстракт опунції здатний впливати на рівень цукру в крові – що може бути корисно не тільки діабетикам, але і бажаючим схуднути людям.
Як приготувати кактус?
Насамперед перед приготуванням кактуса з нього необхідно ретельно видалити колючки і тверду частину оболонки. Як згадувалося вище, найкраще використовувати молоді кактуси – вони м’якіші і відрізняються вираженим свіжим смаком.
Найпростіше посмажити кактус на сковороді. Зазначимо, що необхідно замочити його у воді (для видалення липкої рідини), а потім ретельно просушити. Для обсмажування найкраще підходить кокосове масло, також можна додати червоний перець, цибулю та помідори.
Смузі та напої
Традиційно із плодів опунції виготовлялися алкогольні напої. Наприклад, національний напій Мальти, лікер Ambrosia Bajtra – продукт переробки саме цього кактусу.
Шматочки м’якоті можна використовувати і для приготування смузі – коктейлів на основі зелених овочів.
Корисні властивості
Згадаємо, що наукові дослідження про користь кактусу найчастіше розглядають не сиру рослину, а екстракт. У цьому випадку можна контролювати вміст активних речовин. Серед корисних властивостей для здоров’я дослідники наголосили на наступних:
Зниження рівня глюкози в крові – результати близько 10%, що говорить про те, що опунція ідеально підходить для діабетиків.
Нормалізація рівня холестерину – дослідження на тваринах показали, що вживання опунції знижує рівень поганого холестерину і покращує рівень тригліцеридів.
Захищає нервову систему організму — антиоксиданти, що містяться в цьому кактусі, допомагають знизити окислювальну дію кортизолу.
Поліпшення імунітету — екстракт опунції вважається потенційним засобом боротьби з вірусними захворюваннями (наприклад, з герпесом).
Боротьба з похміллям – вживання екстракту опунції перед прийомом алкоголю здатне знижувати подальший похмільний синдром.
Як виростити будинки?
Для правильного зростання опунції потрібна хороша освітленість. Щоб рослина цвіла, освітлення протягом усього року має бути повноцінним — тобто рекомендується тримати кактус на підвіконні, щоб він отримував сонячне світло. Якщо світла недостатньо, кактус витягується та блідне.
У літню пору рослині потрібен рясний полив — але з непоганим дренажем. Земля не повинна застоюватись.
Також, якщо ви плануєте вживати опунцію в їжу, стежте за тим, щоб підживлення підходило для харчових рослин.
Опунція – вид їстівних кактусів, що широко використовуються в Північній та Південній Америці. Рослина була відома цивілізації Ацтеків, де вона застосовувалася як овоч. Сучасні наукові дослідження підтверджують користь з його вживання.