Зеленський звинуватив Росію в екоциді

38

Президент України Володимир Зеленський звинуватив Росію у посиленні гуманітарної катастрофи, яка виникла після руйнування греблі. “Російські терористи намагаються посилити ситуацію, яку вони викликали своїм екоцидом”, – сказав Зеленський у своєму щоденному відеозверненні.

Зеленський звинуватив Росію в екоциді, обстріл пунктів евакуації

Російські війська обстрілюють рятувальників та евакуаційні пункти, сказав Зеленський. Відповідні відеоролики з’явилися у ЗМІ учора. Український лідер також звинуватив Москву в тому, що вона кинула людей, які мешкають в окупованій Росією частині затопленої південної Херсонської області України. “Там катастрофа поширюється вже другий день”, – сказав Зеленський.

Кремль направляє високопосадовця в зону кризи

Президент Росії Володимир Путін, на відміну від Зеленського, не поїхав у затоплені райони сам, а дав публічну вказівку направити до регіону допомогу. Через два дні після прориву греблі, коли стали зрозумілими масштатаби, високопоставлений кремлівський чиновник Сергій Кирієнко, заступник глави адміністрації президента, оглянув учора кризову зону.

«Щоб об’єктивно оцінити ситуацію, ми разом (з Кирієнком) проїхали затопленими територіями Голої Пристані та Олешки – саме там ситуація найбільш напружена», – повідомив на своєму каналі в Telegram призначений Москвою губернатор Херсонщини Андрій Алексєєнко. На відеороликах, що додаються, видно, як Кирієнко оглядає затоплену територію і розмовляє з постраждалою людиною. Після руйнування Каховської греблі великі території півдня України опинилися під водою.

Кирієнко, який у 1998 році у розпал російської фінансової кризи недовго очолював уряд у Москві, вважається відповідальним за внутрішню політику в адміністрації президента – і куратором окупованих територій України.

ООН немає у затоплених районах під російською окупацією

Тим часом Організація Об’єднаних Націй намагається отримати доступ до затоплених територій під російською окупацією після прориву греблі в Україні. Досі Управління ООН з надзвичайних ситуацій (УКГВ) не змогло підтвердити проведення операції ООН у цьому регіоні, заявив представник УКГВ Єнс Лаєрке в Женеві. «Ми продовжуємо наші принципові зусилля, щоб дістатися контрольованих Росією районів України».

Читайте також:  Про проблеми із захисними бункерами у Києві

Згідно з українськими джерелами, ООН готова швидко розгорнути групи допомоги, але очікує на російські гарантії доступу та безпеки. Про це повідомило зовнішньополітичне відомство у Києві після зустрічі міністра закордонних справ Дмитра Кулеби з координатором системи ООН в Україні Денізом Брауном. Київ сам готовий надати гарантії безпеки для гуманітарних операцій, сказала вона.

Зеленський провів кризову нараду з питань забезпечення питною водою

Після відвідування затопленої Херсонської області Зеленський також провів екстрену нараду щодо забезпечення питною водою Дніпропетровської області. Є проблеми із водопостачанням міст Кривий Ріг, Марганець, Покров та Нікополь, повідомив військовий губернатор області Сергій Лисак, згідно з заявою канцелярії президента.

Міністр розвитку та інфраструктури Олександр Кубраков представив проект будівництва нового водосховища, яке буде частково розташоване на території існуючого. У своєму подальшому відеозверненні Зеленський також торкнувся проблеми питної води. Можливо, будуть незручності, але постачання питної води буде забезпечено, пообіцяв 45-річний Зеленський. “Рішення для цього є, ресурси є, гроші є”.

Рівень води падає нижче критичної позначки

Раніше високопоставлений український чиновник попередив про нестачу води в водосховищі, що розливається. «Рівень вже 12,50 метра, що нижче за мертву точку – 12,70 метра, – сказав українському телебаченню голова оператора ГЕС «Укргідроенерго» Ігор Сирота. Це означає, що більше не можна забирати воду для питного водопостачання навколишніх сіл та охолодження Запорізької атомної електростанції на південному березі Каховського водосховища».

За словами Сироти, рівень води у водосховищі падає приблизно на один метр на день. За його оцінками, ця тенденція збережеться ще протягом тижня. Якщо гребля буде зруйнована вщент, рівень може впасти до 3 метрів. Це також поверне Дніпро до його первісного русла до руйнування греблі.

Читайте також:  Поновлення обстрілів на кордоні з Україною

Що буде важливим сьогодні

В Україні очікується постачання гуманітарної допомоги від Федерального агентства з технічної допомоги Німеччини (THW). Серед вантажів допомоги – фільтри для питної води та електрогенератори. Бої на фронті між російськими та українськими військами продовжуються.

Останнім часом активізувалися бойові дії на півдні України. Офіційно Київ поки що не підтвердив початок свого великого наступу. Проте ЗМІ повідомляють, що Україна розпочала атаки у кількох місцях.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я