Правильне харчування за наявності цукрового діабету 2 типу має будуватися на контролі за кількістю і якістю вуглеводів (маючи на увазі низький ГІ) – а також за включенням до раціону натуральних джерел мінералів-електролітів, які відіграють важливу роль у процесах обміну речовин.
Підвищений рівень глюкози в крові (типовий наслідок цукрового діабету 2 типу) найчастіше пов’язаний із спрагою – і з надмірною втратою води та мінеральних солей. В результаті в організмі може спостерігатися нестача мінералів-електролітів – натрію, кальцію, калію, магнію та інших.
Дефіцит цих мікромінералів негативно впливає на роботу мускулатури (включаючи м’язи серцево-судинної системи), pH крові, а також на здатність тіла генерувати нервові імпульси. Саме тому за наявності діабету важливо включати до раціону продукти з високим вмістом електролітів.
Корисна їжа при діабеті
Наявність діабету 2 типу пов’язана з високим рівнем глюкози в крові, що передбачає вибір продуктів харчування з низьким вмістом вуглеводів. Надлишок глюкози здатний порушувати функції життєво важливих білків, що призводить до патологічних змін практично у всіх органах тіла.
Основним правилом харчування при діабеті є спроба підтримати стабільний рівень цукру в крові – для цього рекомендується відмова від швидких вуглеводів, вживання джерел клітковини, а також регулярний прийом їжі кожні кілька годин, що дозволить тілу перетравлювати та засвоювати енергію рівномірно.
Однак складання раціону харчування при діабеті має будуватися на комплексній стратегії, а не просто на виключенні з раціону шкідливих продуктів і переходу на корисні. Зрештою, роль відіграє тільки кількість і час вживання конкретного товару.
Важливі застереження
Стратегія харчування за наявності діабету великою мірою залежить від цього, як саме організм людини реагує на глюкозу — і навіть від того, чи є інші хронічні захворювання. Наявність зайвої ваги (і особливо метаболічного синдрому) може вимагати зниження калорійності раціону.
Наведені у матеріалі поради є лише узагальненням і в жодному разі не покликані замінити особисті рекомендації лікаря. Цукровий діабет є серйозним захворюванням, здатним призвести до смерті за відсутності правильної стратегії лікування.
Top-10 корисних продуктів
Дотримання низьковуглеводної дієти (типова стратегія харчування при діабеті 2 типу) здатне призводити до нестачі вітамінів та мінералів. Саме тому діабетикам необхідно стежити за тим, щоб у раціоні завжди були присутні натуральні продукти з низьким ГІ та з високим вмістом нутрієнтів:
- Листові овочі
Завдяки високому вмісту калію, листові овочі (насамперед шпинат, меншою мірою листовий салат та всілякі види капусти) допомагають покращити роботу судин. Крім цього, у них міститься кальцій, магній та залізо – мінерали, що позитивно впливають на параметри крові. - Зелені овочі
У середньому, на 100 г зелених овочів (стручковий горох, огірки, кабачки-цукіні і тп) припадає не більше 3-6 г вуглеводів, більша частина з яких є клітковиною. Їхнє регулярне вживання в їжу допомагає організму краще регулювати рівень цукру в крові. - Ягоди
Яскравий колір ягід зумовлений наявністю у складі флавоноїдів. Кверцитин (пігмент червоного або багряного кольору) допомагає знизити ризик розвитку хронічних захворювань судин, нормалізуючи їхню проникність. Антоціан (пігмент фіолетового кольору) може впливати на рівень цукру в крові. - Цитрусові фрукти
Оскільки цитрусові фрукти (апельсин, грейпфрут) відрізняються низьким глікемічним індексом, у помірних кількостях вони можуть входити до харчування за наявності діабету. Їхнім ключовим плюсом є наявність великої кількості вітаміну С, важливого компонента імунітету. - Горіхи
З одного боку, горіхи виступають чудовим джерелом високоякісного білка, клітковини та мінералів. З іншого боку, через високий вміст жирів, вони мають високу калорійність. Якщо не потрібне обмеження калорій, горіхи можуть вживатись при діабеті в невеликих кількостях. - Батат (солодка картопля)
Батат – рослина, споріднена з звичайною картоплі, проте відрізняється від неї у профілі вуглеводів і в глікемічному індексі. Зокрема, вміст клітковини в бататі на 50% вищий, ніж у звичайній картоплі — серед інших плюсів можна назвати наявність вітаміну А. - Помідори
Своїм червоним кольором помідори завдячують лікопіну – каротиноїдному пігменту, попереднику бета-каротину. Вживання лікопіну допомагає організму краще боротися з окислювальними стресами різної природи — а недолік речовини пов’язаний із вищим ризиком серцево-судинних захворювань. - Крупи та каші (помірна кількість)
Наявність діабету означає автоматичну заборону вживання вуглеводів — але накладає обмеження з їхньої глікемічний індекс (і розмір порції). Цільнозернові каші без додавання цукру (вівсянка, булгур, перловка, гречка) – найкращий вибір. - Сьомга та лосось
До складу жирних видів морської та океанської риби (семга, лосось) входять омега-3 жирні кислоти. В організмі вони виступають як антиоксидант, допомагаючи боротися з мікрозапалення. Крім цього, істотна частка загальної кількості омега-3 в організмі знаходиться в мозку – регулюючи його роботу. - Йогурт без цукру
Натуральний несолодкий йогурт (тобто йогурт без доданого цукру) – приклад ферментованого продукту харчування, що містить пробіотики. Вживання йогурту позитивно впливає стан мікрофлори кишечника, допомагаючи організму краще засвоювати всілякі нутрієнти їжі.
Чи можна їсти м’ясо при діабеті?
Наявність діабету не накладає прямої заборони вживання м’яса. Важливо лише стежити за загальною кількістю насичених жирів у харчуванні. При денній нормі 2000 ккал верхнім кордоном (згідно з рекомендаціями ВОЗ) є 7% калорій у вигляді насичених жирів – 20-25 г на день.
Нагадаємо, що вершкове масло наполовину складається з насичених жирних кислот, сир – на третину. У свою чергу, 100 г нежирної яловичини містять 10-15 г жиру (з них 4-6 г насичених), а 100 г курячої грудки – 4 г жиру (з них 1 г насиченого).
При цьому Всесвітня Організація Охорони Здоров’я нагадує, що вживання ковбас, сосисок та інших м’ясних напівфабрикатів має бути обмежене навіть у харчуванні здорових людей — не кажучи вже про діабетиків. Подібні продукти негативно впливають на рівень запалень в організмі.
Висновок
Правильне харчування за наявності цукрового діабету 2 типу має будуватися на контролі за кількістю і якістю вуглеводів (маючи на увазі низький ГІ) – а також за включенням до раціону натуральних джерел мінералів-електролітів, які відіграють важливу роль у процесах обміну речовин.