Правильне харчування при діабеті – 10 найкорисніших продуктів

41
Діабет

Правильне харчування за наявності цукрового діабету 2 типу має будуватися на контролі за кількістю і якістю вуглеводів (маючи на увазі низький ГІ) – а також за включенням до раціону натуральних джерел мінералів-електролітів, які відіграють важливу роль у процесах обміну речовин.

Підвищений рівень глюкози в крові (типовий наслідок цукрового діабету 2 типу) найчастіше пов’язаний із спрагою – і з надмірною втратою води та мінеральних солей. В результаті в організмі може спостерігатися нестача мінералів-електролітів – натрію, кальцію, калію, магнію та інших.

Дефіцит цих мікромінералів негативно впливає на роботу мускулатури (включаючи м’язи серцево-судинної системи), pH крові, а також на здатність тіла генерувати нервові імпульси. Саме тому за наявності діабету важливо включати до раціону продукти з високим вмістом електролітів.

Корисна їжа при діабеті

Наявність діабету 2 типу пов’язана з високим рівнем глюкози в крові, що передбачає вибір продуктів харчування з низьким вмістом вуглеводів. Надлишок глюкози здатний порушувати функції життєво важливих білків, що призводить до патологічних змін практично у всіх органах тіла.

Основним правилом харчування при діабеті є спроба підтримати стабільний рівень цукру в крові – для цього рекомендується відмова від швидких вуглеводів, вживання джерел клітковини, а також регулярний прийом їжі кожні кілька годин, що дозволить тілу перетравлювати та засвоювати енергію рівномірно.

Однак складання раціону харчування при діабеті має будуватися на комплексній стратегії, а не просто на виключенні з раціону шкідливих продуктів і переходу на корисні. Зрештою, роль відіграє тільки кількість і час вживання конкретного товару.

Важливі застереження

Стратегія харчування за наявності діабету великою мірою залежить від цього, як саме організм людини реагує на глюкозу — і навіть від того, чи є інші хронічні захворювання. Наявність зайвої ваги (і особливо метаболічного синдрому) може вимагати зниження калорійності раціону.

Читайте також:  Давні бактерії виявилися здатними поглинати вуглекислий газ

Наведені у матеріалі поради є лише узагальненням і в жодному разі не покликані замінити особисті рекомендації лікаря. Цукровий діабет є серйозним захворюванням, здатним призвести до смерті за відсутності правильної стратегії лікування.

Top-10 корисних продуктів

Дотримання низьковуглеводної дієти (типова стратегія харчування при діабеті 2 типу) здатне призводити до нестачі вітамінів та мінералів. Саме тому діабетикам необхідно стежити за тим, щоб у раціоні завжди були присутні натуральні продукти з низьким ГІ та з високим вмістом нутрієнтів:

  1. Листові овочі
    Завдяки високому вмісту калію, листові овочі (насамперед шпинат, меншою мірою листовий салат та всілякі види капусти) допомагають покращити роботу судин. Крім цього, у них міститься кальцій, магній та залізо – мінерали, що позитивно впливають на параметри крові.
  2. Зелені овочі
    У середньому, на 100 г зелених овочів (стручковий горох, огірки, кабачки-цукіні і тп) припадає не більше 3-6 г вуглеводів, більша частина з яких є клітковиною. Їхнє регулярне вживання в їжу допомагає організму краще регулювати рівень цукру в крові.
  3. Ягоди
    Яскравий колір ягід зумовлений наявністю у складі флавоноїдів. Кверцитин (пігмент червоного або багряного кольору) допомагає знизити ризик розвитку хронічних захворювань судин, нормалізуючи їхню проникність. Антоціан (пігмент фіолетового кольору) може впливати на рівень цукру в крові.
  4. Цитрусові фрукти
    Оскільки цитрусові фрукти (апельсин, грейпфрут) відрізняються низьким глікемічним індексом, у помірних кількостях вони можуть входити до харчування за наявності діабету. Їхнім ключовим плюсом є наявність великої кількості вітаміну С, важливого компонента імунітету.
  5. Горіхи
    З одного боку, горіхи виступають чудовим джерелом високоякісного білка, клітковини та мінералів. З іншого боку, через високий вміст жирів, вони мають високу калорійність. Якщо не потрібне обмеження калорій, горіхи можуть вживатись при діабеті в невеликих кількостях.
  6. Батат (солодка картопля)
    Батат – рослина, споріднена з звичайною картоплі, проте відрізняється від неї у профілі вуглеводів і в глікемічному індексі. Зокрема, вміст клітковини в бататі на 50% вищий, ніж у звичайній картоплі — серед інших плюсів можна назвати наявність вітаміну А.
  7. Помідори
    Своїм червоним кольором помідори завдячують лікопіну – каротиноїдному пігменту, попереднику бета-каротину. Вживання лікопіну допомагає організму краще боротися з окислювальними стресами різної природи — а недолік речовини пов’язаний із вищим ризиком серцево-судинних захворювань.
  8. Крупи та каші (помірна кількість)
    Наявність діабету означає автоматичну заборону вживання вуглеводів — але накладає обмеження з їхньої глікемічний індекс (і розмір порції). Цільнозернові каші без додавання цукру (вівсянка, булгур, перловка, гречка) – найкращий вибір.
  9. Сьомга та лосось
    До складу жирних видів морської та океанської риби (семга, лосось) входять омега-3 жирні кислоти. В організмі вони виступають як антиоксидант, допомагаючи боротися з мікрозапалення. Крім цього, істотна частка загальної кількості омега-3 в організмі знаходиться в мозку – регулюючи його роботу.
  10. Йогурт без цукру
    Натуральний несолодкий йогурт (тобто йогурт без доданого цукру) – приклад ферментованого продукту харчування, що містить пробіотики. Вживання йогурту позитивно впливає стан мікрофлори кишечника, допомагаючи організму краще засвоювати всілякі нутрієнти їжі.
Читайте також:  Пізніше материнство – плюси та мінуси

Чи можна їсти м’ясо при діабеті?

Наявність діабету не накладає прямої заборони вживання м’яса. Важливо лише стежити за загальною кількістю насичених жирів у харчуванні. При денній нормі 2000 ккал верхнім кордоном (згідно з рекомендаціями ВОЗ) є 7% калорій у вигляді насичених жирів – 20-25 г на день.

Нагадаємо, що вершкове масло наполовину складається з насичених жирних кислот, сир – на третину. У свою чергу, 100 г нежирної яловичини містять 10-15 г жиру (з них 4-6 г насичених), а 100 г курячої грудки – 4 г жиру (з них 1 г насиченого).

При цьому Всесвітня Організація Охорони Здоров’я нагадує, що вживання ковбас, сосисок та інших м’ясних напівфабрикатів має бути обмежене навіть у харчуванні здорових людей — не кажучи вже про діабетиків. Подібні продукти негативно впливають на рівень запалень в організмі.

Висновок

Правильне харчування за наявності цукрового діабету 2 типу має будуватися на контролі за кількістю і якістю вуглеводів (маючи на увазі низький ГІ) – а також за включенням до раціону натуральних джерел мінералів-електролітів, які відіграють важливу роль у процесах обміну речовин.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я




Введіть символи зображені вище :