Політолог поговорив про відносини Росії та Казахстану

15

Заяви Казахстану про допомогу росіянам, які тікають від мобілізації, не повинні дратувати керівництво Росії, заявив в інтерв’ю Aussiedlerbote політолог Талгат Калієв. Він додав, що термін «пострадянський простір» втратив свою актуальність у нинішніх умовах відносин Казахстану та Росії.

Bakhrom Tursunov/Unsplash

В останні два тижні Казахстан пережив небувалий приплив людей із Росії. Після 21 вересня, коли Володимир Путін оголосив про часткову мобілізацію, на кордоні утворилися величезні черги. На початку жовтня з’явилася інформація, що 200 тисяч росіян прибули від початку часткової мобілізації. Із них уже виїхало 147 тисяч.

Після 21 вересня Токаєв анонсував переговори з Росією щодо втечі росіян до Казахстану. Він заявив, що приїжджим необхідно допомагати і країна має виявити «гуманність, терпіння та організованість».

«Ми маємо піклуватися про них і забезпечити їм безпеку. Це політичне та гуманітарне питання. Я доручив уряду вжити необхідних заходів», – заявив президент.

Краще контролювати процес

Талгат Калієв, казахстанський політолог та блогер, вважає, що дані заяви Токаєва не повинні дратувати керівництво Росії.

«Це все-таки громадяни Росії, тимчасово згодні чи тимчасово не згодні з політикою [России]. Але коли до нас приїжджає така велика притока іноземців, нам необхідно для забезпечення власної політичної стабільності. [Мы должны] запобігти розвитку конфліктної ситуації, попередити погіршення криміногенної ситуації», – каже він.

Опинившись у Казахстані, люди можуть не впоратися з кількістю проблем чи вирішувати їх неправильно, вважає Калієв.

«Тому краще контролювати цей процес і наскільки можна працевлаштувати, наскільки можна розселити, організувати, мінімізувати будь-які і небажані сценарії», – каже він.

Для економіки Казахстану такий приплив мігрантів має і плюси, і мінуси, адже невідомо на який термін приїжджають люди і які потреби, каже Калієв. Плюс не всі роботодавці готові брати тимчасових працівників. Однак Казахстан все одно зустрічає росіян привітно.

«Ми надзвичайно жалісливий народ і гостинний. І як тільки у нас навіть на рівні дітей, коли бачать, що комусь потрібна допомога… Ми можемо обурюватись у соцмережах тощо. Але тільки доти, доки ми не побачимо людину. Як тільки я бачу, що людині потрібна допомога, [я готов помочь]», – каже він.

Читайте також:  Пригожин спростував прагнення зміни влади в Москві

Нова суб’єктність Центральної Азії?

Згідно з Калієвим, зараз анулюється такий термін, як «пострадянський простір».

Пострадянський простір – це була така форма м’якого розлучення колишніх радянських республік, коли відповідальність за стабільність на цьому просторі була закріплена за Росією. І в нинішніх умовах, зважаючи на все, цей термін втрачає свою актуальність», – каже він.

А чи зможе Центральна Азія набути тут нової суб’єктності, залежить від поведінки та від політичної волі всіх лідерів центральноазіатських держав, вважає експерт.

«Самостійно кожна з наших республік зараз не має потенціалу для прояву подібної суб’єктності. А ось тісніша кооперація, особливо політична, економічна та культурна центральноазіатських республік, дозволила б зробити цей регіон більш самостійним, самодостатнім та юридично політично. Серйозним більш-менш гравцем», – каже Калієв.

Багатовекторна політика

Коментуючи слова Токаєва про невизнання референдумів та окупованих територій в Україні, Калієв відповів, що відповідь була очевидною.

“Казахстан веде багатовекторну політику. І дуже послідовно. Ми ніколи не визнавали всіх невизнаних державних освіт. Чому ми маємо сьогодні робити виняток? Це була абсолютно прогнозована відповідь. І водночас Казахстан зберігає абсолютну відданість традиціям і виконує всі свої зобов’язання у рамках цих угод», – каже він.

Калієв нагадав, що Казахстан утримався від голосувань щодо резолюцій ООН про невизнання референдумів, тому що країна намагається зберегти свій нейтралітет.

«Але водночас ми не підтримали, не виступили проти цієї резолюції. Оскільки в цьому випадку це порушує наш принцип нейтралітету, якого ми дотримуємося в цьому конфлікті, [ведь] у нас і тісні дружні відносини з Україною, і ми, безумовно, підтримуємо її територіальну цілісність», – каже він.

Калієв вважає, що війна колись нарешті завершиться, і Росія займе більш конструктивну позицію на глобальному просторі. І після цього Москва почне взаємодіяти з усіма країнами та з усім цивілізованим світом.

Читайте також:  Зустріч глав МЗС країн ЄС

«Казахстан зі свого боку докладає максимум зусиль для того, щоби українсько-російський конфлікт вирішився. Казахстан неодноразово висловлювався про готовність виступити посередником у переговорах. Тому що будь-яка війна у будь-якому випадку колись закінчиться переговорами. Саме угода, і сподіватимемося, це станеться раніше, ніж пізніше», – каже він.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я