Війна України. Основні події на вечір 13 вересня

82
ЗСУ

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, російські війська продовжують зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області, утримання захоплених територій та зриву активних дій українських військ на окремих ділянках. Армія РФ продовжує обстріл українських позицій на лінії зіткнення, намагаються перегрупувати війська на окремих напрямках, ведуть повітряну розвідку. Зберігається загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

За добу росіяни завдали по об’єктах на території України 2 ракетних, 8 авіаційних ударів та 13 ударів із реактивних систем залпового вогню.

Повітряні сили України заявили, що за дві години збили два російські літаки. На півдні та сході країни їм вдалося збити відразу два російські військові літаки – бомбардувальник і штурмовик, а також один безпілотник.

Українська армія також повідомила про нові успіхи під Херсоном – лінія фронту на півдні просунулась на 12 км. ВСУ оголосили про звільнення кількох населених пунктів, російська армія про значні втрати на цій ділянці фронту не повідомляла і, навпаки, стверджує, що українські сили втратили сотні людей убитими та пораненими.

Тривають бої у Лимані, місті на кордоні Луганської та Донецької області. Голова Луганської області Сергій Гайдай очікує, що саме звідти може розпочатись деокупація регіону. За його словами, у деяких містах регіону (зокрема, Кремінного та Старобільського) вже майже немає російської присутності.

У Росії звучать заклики оголосити про мобілізацію. Про це після невдач російської армії на Харківщині говорять блогери, які підтримують вторгнення в Україну. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков стверджує, що у Кремлі не розглядають можливості масової мобілізації.

У Києві під час візиту 12-го генсека НАТО Андерса Фог Расмусена подали рекомендації щодо гарантій безпеки України. Вони передбачають створення Київського договору про безпеку, в рамках якого країна отримає підтримку союзників-гарантів – серед них можуть бути США, країни ЄС, Австралія, Туреччина та інші держави.

Читайте також:  Розпочалися тренування українців на танках "Абрамс"

Сьогодні стало відомо, що за час окупації Балаклії росіяни викрали кілька сотень людей. Де вони, досі невідомо. Про це кореспондентові «От ​​Так», який побував у звільненому місті, повідомили місцеві жителі. Вони розповіли і про проблеми із запасами під час окупації. Росіяни лише двічі на місяць видавали гуманітарну допомогу, а готівка, щоб сходити в магазин, була далеко не у всіх.

Як і раніше, незрозуміло, що сталося з російськими вчителями, які нібито були затримані в Харківській області після настання України. Офіційного підтвердження немає від української, ані від російської сторін. Міністерство освіти РФ заявило, що таких освітян у цьому регіоні не було, а були місцеві вчителі, які погодилися працювати за російськими програмами.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я