Якщо новий рік ви почали з обіцянки вести здоровий спосіб життя і спробувати щось нове, можливо, варто покуштувати щось вегетаріанське?
Суп з цибулі-порею та картоплі
складові
- 1 кг картоплі
- 1 ст. оливкової олії
- 1 стебло селери
- 1 морква
- 1 невелика цибулина
- 1 цибуля-порей
- 2 часточки часнику
- 30 г вершкового масла
- 30 г борошна
- 800-850 г овочевого бульйону
- 250 г молока
- 180 г крем-сиру
- сіль, чорний перець за смаком
- 150 г тертого сиру для подачі (можна не додавати)
- грецький або йогурт без добавок для подачі
- зелень для подачі
Приготування
Почистіть картоплю і наріжте її великими шматочками (2×2 см), відваріть в солоній воді до готовності (близько 20 хвилин)
У сковороді або великій каструлі обсмажте на оливковій олії дрібно нарізану цибулю, часник, селера, цибулю-порей та моркву.
Додайте до обсмажених овочів вершкове масло|мастило| і розтопіть його.
Додайте|добавляйте| муку|борошно| і, помішуючи, обсмажуйте близько 30 секунд.
До овочевого рагу потроху додайте бульйон, помішуючи, нагрівайте до закипання бульйону.
Долийте молоко і додай крем-сир, перемішайте і доведіть знову до кипіння.
Додай картопля, сіль та перець, перемішайте.
Половину супу збийте блендером (це зробить суп кремовішим).
Подавайте разом із грецьким йогуртом, сиром та зеленню.
Лазання з гарбузом та козячим сиром
складові
- 1 цибулина
- 2 часточки часнику
- 2 ст.ложки оливкової олії
- 1 невеликий горіховий гарбуз (також підійде мускатний або будь-який інший)
- 1 ст. листків чебрецю та розмарину (можна використовувати сушені)
- 65 г вершкового масла
- 65 г пшеничного борошна
- 800 мл молока
- тертий мускатний горіх
- 150 г тертого твердого сиру
- 150 г напівм’якого козячого сиру
- 150 г тертого сиру моцарелла
- листи лазаньї
Приготування
Обсмажуйте на сковороді дрібно нарізану цибулю та часник, доки вони не стануть золотистими.
Почистіть гарбуз і наріжте на тонкі шматочки (форма значення не має), покладіть його в каструлю разом із дрібно порубаними листочками чебрецю та розмарину. Перемішайте, накрийте кришкою та готуйте на повільному вогні близько 5 хвилин.
Приготуйте соус бешамель – в каструльці розтопіть масло|мастило|, додайте|добавляйте| муку|борошно|, перемішуючи, обсмажуйте одну хвилину. Постійно помішуючи, поступово додайте молоко. Коли соус закипить і почне булькати, потріть горіх мускатний і додайте трохи меленого перцю. Замішайте в соус твердий сир та вимкніть вогонь.
Розігрійте духовку до 180 градусів.
Складіть лазанью – намажте дно великої форми 2-3 столовими ложками соусу бешамель, викладіть листи лазаньї в один шар. Викладіть на них половину гарбузової суміші, зверху рівномірно розкладіть шматочки козячого сиру і вилийте приблизно половину соусу бешамель, розрівняйте.
Повторіть процес із другим шаром лазаньї, залишивши 4-5 ст. ложок соусу бешамель для верхнього шару.
Вилийте на верхній шар пластинок лазаньї соус бешамель, що залишився, розрівняйте і рівномірно посипте тертою моцарелою.
Накрийте фольгою та запікайте 20 хвилин.
Зніміть фольгу і запікайте ще 15-20 хвилин, поки сир не покриється золотистою скоринкою.
Прикрасьте листочками розмарину і подавайте у гарячому вигляді.