Зеленський із Рютте відвідали Одесу

7

Зеленський водить Одесою високопоставленого іноземного гостя – і отримує зенітні ракети для захисту портового міста. Тим часом Росія отримує нову зброю із Північної Кореї. Новини з першого погляду.

Війна в Україні: Зеленський із Рютте відвідали Одесу

Війна в Україні: Зеленський із Рютте відвідали Одесу

Президент України Володимир Зеленський подякував Нідерландам за допомогу зброєю в портовому місті Одеса, яке також зазнає численних російських безпілотних і ракетних атак. Крім того, на спільній прес-конференції з главою уряду Нідерландів Марком Рютте в четвер Зеленський особливо відзначив зміцнення протиповітряної оборони та очікуване постачання винищувачів F‑16. Виступаючи в південному українському місті, Рютте запевнив, що країна, яка зазнала нападу Росії, і надалі отримуватиме увагу і підтримку, незважаючи на криваву ескалацію конфлікту на Близькому Сході.

«Нідерланди допомагають Україні отримати патрульні катери, щоб система зернового коридору (у Чорному морі) залишалася безпечною», – сказав Рютте, маючи на увазі експорт українського зерна морем, якому перешкоджає Росія. Голландець відвідав готель «Одеса» у порту, який постраждав внаслідок російського авіаудару, та вшанував квітами загиблих українських моряків. Він також відвідав військовий шпиталь.

Зеленський закликав готуватися до зими

Пізніше у своєму щоденному відеозверненні Зеленський також подякував зенітним установкам Patriot. «Є рішення щодо «Патріотів» – Нідерланди дають більше ракет», – сказав учора Зеленський. Він також обговорив з Рютте подальшу військову допомогу під час візиту до Одеси. Йшлося, зокрема, про захист півдня України та постачання зерна через Чорне море.

Зеленський також відвідав Спасо-Преображенський собор, найбільший православний храм міста, який був серйозно пошкоджений внаслідок російського ракетного удару у липні 2023 року. Він знову закликав енергетичний сектор, який сильно постраждав від російських атак минулого року, підготуватися до майбутньої зими. Він також пообіцяв “відновити те, що було зруйноване російськими ударами”.

США: Північна Корея постачала Москві зброю

За даними уряду США, Північна Корея поставила до Росії понад 1000 контейнерів із військовим обладнанням та боєприпасами для ведення агресивної війни проти України. Передбачається, що Пхеньян у відповідь спирається на складні російські збройові технології для розширення північнокорейської ядерної програми, заявив директор з комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

Читайте також:  Покарання для боса "Вагнера" ​​Пригожина немає

За словами Кірбі, Північна Корея, швидше за все, спиратиметься насамперед на ракети, бронетехніку та обладнання для виробництва балістичних ракет. «Ми уважно стежимо за тим, чи Москва поставлятиме Пхеньяну ці матеріали». За його словами, у Північній Кореї вже спостерігалося розвантаження контейнерів із російських кораблів – можливо, це перші постачання матеріалів із Росії. Проте Кірбі пояснив, що впевненості у цьому немає.

У минулому США та їхні союзники, такі як Південна Корея, неодноразово застерігали ці дві держави від військової співпраці та угод зі зброєю. Будь-яка збройова угода між Москвою та Пхеньяном порушуватиме існуючі резолюції ООН, попереджали вони.

Нове пошкодження трубопроводу: Путін говорить про диверсійну тактику

Тим часом президент Росії Володимир Путін назвав спекуляції про причетність Росії до пошкодження газопроводу між Фінляндією та Естонією «червоним оселедцем». Ці заяви робляться лише для того, щоб приховати терористичний акт, скоєний Заходом щодо «Північного потоку», – заявив Путін на прес-конференції у Бішкеку в рамках саміту Співдружності Незалежних Держав (СНД).

Адвокати противника Кремля Навального у попередньому ув’язненні

Одним із найзапекліших критиків Путіна і його пропагандистського апарату є російський опозиційний політик Олексій Навальний, який перебуває в ув’язненні. Наразі, за повідомленнями ЗМІ, судові органи Москви ув’язнили трьох адвокатів Навального. Зокрема, Вадима Кобзєва та Олексія Ліпцера взято під варту до 13 грудня за підозрою у створенні екстремістської організації, повідомило вчора агентство «Інтерфакс». Декількома годинами раніше з тих же підстав був заарештований колишній захисник Навального Ігор Сергунін. У будинках усіх трьох адвокатів також було проведено обшуки.

Це стає актуальним сьогодні

На сході України новим центром бойових дій стало невелике місто Авдіївка. Російські військові намагаються наступати на півдні і північному заході, завдаючи масованих ударів і підтримуючи їх з повітря, щоб відрізати перетворене на фортецю місто від шляхів постачання і оточити українських солдатів, які там знаходяться.

Читайте також:  Кремль відкидає підозри у пошкодженні трубопроводу

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я